«Χαράτσι» στα αναψυκτικά ετοιμάζει ο Εμανουέλ Μακρόν

Την προσεχή Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, ξεκινά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αιχμή του νομοσχεδίου, που αναμένεται να μετατραπεί και σε κεντρικό θέμα της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης, είναι η αύξηση της φορολόγησης των αναψυκτικών. Πρόκειται για έναν φόρο που χρεώνεται (ή μήπως πιστώνεται;) ο Νικολά Σαρκοζί από το 2012.
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπαπεργάζονται την επιπλέον επιβάρυνση των αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες. Πρώτος και κύριος στόχος της επιβάρυνσης είναι ασφαλώς η προστασία της δημόσιας υγείας. Ο περιορισμός της κατανάλωσης αναψυκτικών δηλαδή, τα οποία εδώ και χρόνια έχουν ενοχοποιηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως εν πολλοίς υπεύθυνα για την έξαρση της παχυσαρκίας (ιδιαίτερα της παιδικής), του διαβήτη αλλά και της τερηδόνας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δεύτερος, εξίσου ρεαλιστικός αλλά πιο άμεσος στόχος, είναι με τα έσοδα από τον φόρο στα αναψυκτικά να χρηματοδοτηθούν οι συντάξεις των γάλλων αγροτών.
Πρόκειται για μια χαρακτηριστική εκδοχή της πολιτικής πρόληψης, που διαπνέει το πρόγραμμα για την Υγεία του προέδρου Μακρόν. Ενα πρόγραμμα που υλοποιείται με δύο ακόμη κομβικά μέτρα, τη σταδιακή αύξηση της τιμής των τσιγάρων (και την καθιέρωση ενιαίας τιμής) στα 10 ευρώ το πακέτο έως το έτος 2020 και την αυστηρή εφαρμογή της υποχρέωσης εμβολιασμών στους πολίτες της Γαλλίας και δη στα παιδιά.
Η φορολόγηση των σακχαρούχων αναψυκτικών δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε για τη Γαλλία, διότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα στον κλάδο είναι τεράστια. Εχει και κατά το παρελθόν επιχειρηθεί να εισαχθεί ο φόρος αυτός με τροπολογία σε διάφορα νομοσχέδια για τη δημόσια υγεία και για τις διατροφικές διαταραχές, όπως σε αυτό για τον υποσιτισμό των μοντέλων και την καταπολέμηση της νευρικής ανορεξίας. Κοινοβουλευτικές επιτροπές έχουν εισηγηθεί τη μεταρρύθμιση, αλλά στην ολομέλεια σκοντάφτει. «Αυτά όμως συνέβαιναν πριν», όπως αναφέρει με αισιοδοξία η Μαρί-Σεσίλ Ρενό στη «Le Figaro».
* ,