ΧΑ: Συνεδρίαση για γερά νεύρα με έκρηξη τζίρου

Μαζική αγοραστική κινητοποίηση στο τελευταίο μέρος της συνεδρίασης κάλυψε τις αρχικά μεγάλες απώλειες της αγοράς. Εγινε ο τρίτος υψηλότερος τζίρος της χρονιάς. Σε ποιες μετοχές στηρίχθηκε η προσπάθεια. Η δυο ταχύτητες των τραπεζικών μετοχών και τα μηνύματα για τις επόμενες ημέρες.

Δημοσιεύθηκε:26 Σεπτεμβρίου 2017 – 17:57

“Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν η σημερινή σημαντική υποχώρηση, είχε σαν αίτιο, ή σαν αφορμή, το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών, καθώς αν το αποτέλεσμα από τις Γερμανικές κάλπες ήταν απλά η αφορμή, για την σημερινή εμφατική επιστροφή των πωλητών, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, τότε η αντίδραση των προηγούμενων δύο ανοδικών συνεδριάσεων ήταν “fake” και δεν αποκλείεται η Αγορά να αναζητήσει στηρίξεις σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι κινήσεις “stop loss” θα δώσουν φαινόμενα αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης” ανέφερε, μεταξύ άλλων, το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο και δυστυχώς, η Αγορά έκανε ότι μπορούσε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες του γράφοντος.”H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να επιταχύνει και να διεξάγει νωρίτερα το ‘stress test’ των Ελληνικών Τραπεζών την επόμενη χρονιά”, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι ήδη έχει ενημερωθεί σχετικώς το ΔΝΤ για τον παραπάνω σχεδιασμό και αυτό ενέτεινε ακόμα περισσότερο τις υφιστάμενες ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων Τραπεζών, μετά τις ήδη διατυπωμένες επιφυλάξεις του ΔΝΤ.

Η επιχειρούμενη έξοδος των Ξένων επενδυτών (ασφαλώς και το μεγαλύτερο κομμάτι των επιθετικών πωλήσεων δεν προέρχεται από εγχώριους “κωδικούς λιανικής”) πραγματοποιείται με υψηλή αξία συναλλαγών και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη, καθώς τα Ξένα Funds και οι Ξένοι διαχειριστές γενικότερα, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ που διατηρεί “ανοιχτή γραμμή” με το εξωτερικό, δυο μήνες πριν κλείσουν τα βιβλία τους για την χρήση 2017, εμφανίζονται απογοητευμένοι από τις χρηματιστηριακές επιδόσεις των Ελληνικών Τραπεζών, αλλά και ανήσυχοι καθώς δεν διαθέτουν καμία ορατότητα σε ότι αφορά τα “κόκκινα” δάνεια και κυρίως πως θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για το επόμενο έτος.

Η εικόνα επιδεινώνεται σημαντικά από τις κινήσεις “stop loss”, αλλά και από τους traders που σπεύδουν να τοποθετηθούν προσδοκώντας ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα και προστίθενται στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, όταν αυτή δεν επιβεβαιώνει τους, τυχόν εναπομείναντες, συγκρατημένα αισιόδοξους.

Η υποχώρηση των τελευταίων συνεδριάσεων, έφερε σημαντικές ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όπου ο ΟΠΑΠ (2,864 δισ. ευρώ) πέρασε στην τρίτη θέση, πίσω από ΕΕΕ (10,536 δισ.) και ΟΤΕ (5,077 δισ.), αφήνοντας πίσω του τις Alpha Bank ΑΛΦΑ -8,52% (2,485 δισ.) και Εθνική (2,469 δισ.), ενώ η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς (1,034 δισ.), ενδοσυνεδριακά υποχώρησε και χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ.

Αξίζει υποσημείωσης ότι το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη σηματοδοτεί νέα χαμηλά πενταμήνου και πλέον, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/4 (745,46 μονάδες).

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης, ο ιδιαίτερα αυξημένος τζίρος (ο τρίτος υψηλότερος για το τρέχον έτος, με τους αμέσως υψηλότερους να έχουν σημειωθεί στις 4/7, 227,65 εκατ. και 16/6, 243,24 εκατ.), που θύμισε rebalancing, αλλά και η σημαντική “ανάδυση” των μετοχών των συστημικών Τραπεζών, από τα χαμηλά ημέρας, κάτι που έδωσε αξιοπρόσεκτα κέρδη στους traders που πήραν θέσεις στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και ρευστοποίησαν σε σχετικά υψηλότερες τιμές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης (-4,86%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 703,3 μονάδες (-10,65%), ο τίτλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ -8,52% (-8,52%) μέχρι τα 1,56 ευρώ (-11,36%), της Εθνικής (-4,26%) μέχρι τα 0,259 ευρώ (-8,16%), της Eurobank (+3,10%) μέχρι τα 0,603 ευρώ (-10,93%), της Πειραιώς (-7,42%) μέχρι τα 2,09 ευρώ (-18,36%) και της Τρ. Αττικής (0%) μέχρι τα 0,046 ευρώ (-22,03%).

Παρά το γεγονός ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε και θετικά στοιχεία, όπως η προσπάθεια θετικής “ανεξαρτητοποίησης” από αρκετές μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE26, με αποτέλεσμα να μπει “έλεγχος” στην υποχώρηση, να αποφευχθεί η “αγελαία” πτώση και οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να δώσουν σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας (προς στιγμήν γύρισαν και σε θετικό πρόσημο), όλα δείχνουν ότι το Χ.Α. κατέβηκε επίπεδο, ο φόβος των εσπευσμένων “τεστ κοπώσεως” θα επικρέμεται ως “δαμόκλειος σπάθη” σε κάθε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και οι 858,08 μονάδες που σημειώθηκαν στις 17/7, θα είναι το υψηλότερο κλείσιμο πολλών μηνών (!)

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. έδωσαν οι Viohalco (+2,84%), Lamda Development (+6,45%), Motor Oil (+2,61%), Fourlis (+4,57%), ΔΕΗ (+1,52%), ΕΕΕ (+1,96%), Ελλάκτωρ (+3,55%), Ελ. Πετρέλαια (+1,25%) και ΕΧΑΕ (+2,3%).

Από την άλλη, αξίζει υπενθύμισης ότι τέτοια φαινόμενα αντίδρασης από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά συνέβησαν και στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, ακολούθησαν οι ανοδικές συνεδριάσεις Πέμπτης – Παρασκευής και μόλις γέμισαν οι εντολές από κάτω, οι πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι, από την πρώτη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας.

ΧΑ: Συνεδρίαση για γερά νεύρα με έκρηξη τζίρου

“Η πιθανή νέα σύνθεση της Γερμανικής Κυβέρνησης, αλλά και το ανοιχτό ενδεχόμενο επίσπευσης των “τεστ κοπώσεως” στις Ελληνικές Τράπεζες οδηγούν σε αυξημένες πωλήσεις τον Τραπεζικό κλάδο και κυρίως την Πειραιώς, η οποία είναι η πιο αδύναμη κεφαλαιακά. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο σχόλιο εκτιμούμε ότι η πτώση των Τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί στην περιοχή των 750 – 700 μονάδων του Τραπεζικού δείκτη σε αυτήν τη φάση, τουλάχιστον. Η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη και η κατεύθυνση ανάλογη της ειδησεογραφίας. Επιπλέον, σημειώνουμε ότι ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών, οι Τράπεζες αποτελούν ένα ‘στοίχημα’ υψηλού ρίσκου” τονίζει με έμφαση το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τον Φεβρουάριο του 2018, περίπου 45 ημέρες νωρίτερα από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Τράπεζες, θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις εγχώριες συστημικές Τράπεζες, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί πριν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος”.

Εν τω μεταξύ, η φοροδοτική ικανότητα των Πολιτών δείχνει να αγγίζει το σημείο μηδέν. Αυτό μαρτυρούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία έρχονται σε μία κρίσιμη για τις μελλοντικές εξελίξεις συγκυρία να αναδείξουν τη φοροδοτική εξάντληση. Οι αυξήσεις φόρων οι οποίες επιβλήθηκαν πέρυσι με μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλαγές στην κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση των προκαταβολών φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και σαρωτική διόγκωση των έμμεσων φόρων, όχι μόνο δεν αποδίδουν έξτρα έσοδα αλλά δημιουργούν “τρύπες”.

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, η αύξηση των άμεσων φόρων Φυσικών και Νομικών Προσώπων είχε ως αποτέλεσμα μικρότερες εισπράξεις σε σχέση με αυτές που είχαν προϋπολογιστεί. Κυβέρνηση και Δανειστές προέβλεπαν αύξηση εσόδων από άμεσους φόρους κατά 1 δισ. ευρώ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν υστέρηση του φόρου εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 469 εκατ. ευρώ, των Νομικών Προσώπων κατά 118 εκατ. ευρώ και των λοιπών άμεσων φόρων κατά 123 εκατ. ευρώ. Ανάλογη η εικόνα και στο μέτωπο των έμμεσων φόρων.

Απόλυτη επιφύλαξη, για τον Τραπεζικό κλάδο, συνιστά η πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών, στα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, επισημαίνοντας την, περιρρέουσα, αρνητική ψυχολογία, μετά και τις αυξημένες αναφορές αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των “stress tests” των Τραπεζών το 2018 και τονίζοντας ότι “It is difficult to catch a falling knife” (είναι δύσκολο να πιάσεις το μαχαίρι που πέφτει).

Δυστυχώς, το γεγονός ότι και σήμερα οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το ασύλληπτο 86% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αναγκάζει την στήλη να ασχοληθεί με την τεχνική τους εικόνα,αναζητώντας τις επόμενες στηρίξεις, αν οι εν δυνάμει πωλητές ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους στο ταμπλώ.

Οι επόμενες στηρίξεις για την Alpha Bank ΑΛΦΑ -8,52% εντοπίζονται στα 1,56 – 1,56 και 1,36 ευρώ, για την Εθνική στα 0,259 – 0,249 και 0,215 ευρώ, για τηνEurobank στα 0,603 – 0,60 και 0,558 ευρώ και για την Πειραιώς στο σημερινό χαμηλό των 2,09 και στα 1,62 ευρώ (το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο ever, αν συνυπολογιστεί και το τελευταίο reverse split 1ν/20π).

Για την περίπτωση του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, η παραβίαση της στήριξης των 756 μονάδων, οδηγεί προς την επόμενη στήριξη των 714 μονάδων (η οποία ενδοσυνεδριακά παραβιάστηκε με χαρακτηριστική ευκολία) και στο “gap” από τις 27/3, στις 687,88 – 683,36 μονάδες.

Όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,42%), αν χαθεί η στήριξη των 1911 μονάδων (σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1911,25), δεν μπορεί να αποκλειστεί το “εφιαλτικό” σενάριο υποχώρησης μέχρι τις 1770 μονάδες.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια θα μπορούν να κινηθούν με σχετική “ασφάλεια”, μόνο με την υπέρβαση του ζεύγους των ΚΜΟ των 200 εβδομάδων (απλού και εκθετικού), που διέρχονται από τις 813 και 821 μονάδες και ενώ θα έχει κλείσει το “gap” από τις 15/9, στις 788,13 – 789,5 μονάδες.

* ,