ΧΑ: Νέα χτυπήματα στις τραπεζικές μετοχές – Πτώση 4,5% για τον κλαδικό δείκτη

Δημοσιεύθηκε:2 Οκτωβρίου 2017 – 17:53

Με το πρόσημο που ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, συνέχισε ο Τραπεζικός δείκτης και κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, αλλά και του Οκτωβρίου.

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα, πλην Πειραιώς ο τίτλος της οποίας δεν είχε επαφή με το θετικό πρόσημο, πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα το Τραπεζικό ταμπλώ να βυθιστεί στο “βαθύ κόκκινο” και από εκεί και πέρα οι όποιες προσπάθειες των λίγων αγοραστών περιορίστηκαν στο να απομακρύνουν Τραπεζικό δείκτη και επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους από τα χαμηλά ημέρας.

Τα πράγματα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. θα ήταν πολύ χειρότερα, αν ο μόνιμος “σωματοφύλακας”, δηλαδή ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,64%), για μία ακόμα συνεδρίαση δεν επέλεγε την κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, έστω και αν μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και αν έλλειπαν οι βοήθειες από λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους όπως Ελ. Πετρέλαια(+1,39%), Σαράντης (+1,29%) και Folli Follie Group (+1,36%)

Αντίθετα, για μία ακόμα συνεδρίαση προβλημάτισαν έντονα οι τίτλοι των ΟΤΕ(-1,66%) και ΟΠΑΠ (-2,01%), έστω και αν ανέκαμψαν αισθητά από τα χαμηλά ημέρας και αυτό σε συνδυασμό με την Τραπεζική αδυναμία, περιορίζει στο ελάχιστο τις πιθανότητες το Ελληνικό Χρηματιστήριο να διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερες τιμές.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τελευταία, επίσημη, κατάσταση του Χ.Α., η ΕΕΕ συμμετέχει στον Γενικό Δείκτη με ποσοστό 11,11%, ενώ σημαντικά παραμένουν τα ποσοστά για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες (Alpha Bank 8,14%, Eurobank 4,54%, Εθνική 4,43% και Πειραιώς 3,62%), αλλά και για τους ΟΤΕ (5,45%) και ΟΠΑΠ (5,02%).

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-4,55%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 748,21 μονάδες (-6,97%), ο τίτλος της Alpha Bank (-5,99%) μέχρι τα 1,55 ευρώ (-7,19%), της Εθνικής (+0,35%) ,μέχρι τα 0,271 ευρώ (-5,57%), της Eurobank (-5,08%) μέχρι τα 0,693 ευρώ (-7,35%), της Πειραιώς (-8,97%) μέχρι τα 2,48 ευρώ (-14,48%) και της Τρ. Αττικής (-6,35%) μέχρι τα 0,057 ευρώ (-9,52%).

Tο ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ για την Εθνική χρειάζεται προσοχή σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 0,276 – 0,271, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα ενεργοποιηθούν κινήσεις “stop loss” από τους, τυχόν, εναπομείναντες “long”.

Ο Τραπεζικός δείκτης, ήδη επιβάρυνε σφόδρα την εικόνα του με το κλείσιμο χαμηλότερα των 776 μονάδων και αν η αυριανή συνεδρίαση δεν συνοδευτεί με πειστική ανοδική αντίδραση, δεν αποκλείεται να ξαναμπεί σε δοκιμασία η επόμενη ζώνη στήριξης στις 710 – 703 μονάδες, που είναι και τα πρόσφατα χαμηλά.

“Η πρώτη συνολική εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων δείχνει βελτιωμένη σε επίπεδο κύκλου εργασιών και καθαρής κερδοφορίας, ενώ περίπου στάσιμη καταγράφεται η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA). Οι επόμενες 2 – 3 συνεδριάσεις, ενδεχομένως, να κρίνουν την βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη, ενώ γενικότερα αναμένουμε και χαμηλότερους τζίρους. Καταγράφηκε μικρή υποχώρηση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 5,6%(mid ytm)” αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Παίρνοντας με την χρονική τους σειρά τις λιγοστές ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, “Κρατήστε τις εκλογές για το 2019″ήταν ο τίτλος της συνέντευξης του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στην “Καθημερινή της Κυριακής”. Τονίζει πως “πρέπει να τελειώσουμε μαζί το πρόγραμμα, να φροντίσουμε την έξοδο από αυτό και να έχουμε, έως τότε, μια συμφωνία για το χρέος”.

Μετά τη μεταστροφή του ΔΝΤ, για την οποία εκφράζει ικανοποίηση ο Γιάννης Στουρνάρας καλεί τις Ελληνικές Τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειες για εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους, προχωρώντας σε ρυθμίσεις δανείων, πλειστηριασμούς και πωλήσεις δανείων. Αποκαλύπτει ότι ο ίδιος επικοινώνησε με το ΔΝΤ και φυσικά με την ΕΚΤ. Για την επίσπευση των “stress tests” σημειώνει ότι μπορούν να καταλήξουν σε θετικά συμπεράσματα για τις Τράπεζες χωρίς, πάντως κατηγορηματικά, να αποκλείει το ενδεχόμενο νέων ανακεφαλαιοποιήσεων και σε αυτό το τελευταίο έδωσε ιδιαίτερη σημασία η Αγορά κατά την σημερινή συνεδρίαση και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να επιδοθούν οι εγχώριες συστημικές Τράπεζες, τα επόμενα τρία τρίμηνα,προκειμένου να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο μέτωπο των ‘κόκκινων’ δανείων, στέλνοντας έμπρακτο μήνυμα σε Επόπτη, ΔΝΤ και Αγορές ότι δεν είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ή/και η χρήση ακραία δυσμενών παραδοχών στο επικείμενο ‘stress test”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “η προσοχή των traders θα παραμείνει επικεντρωμένη στις Τραπεζικές μετοχές και κάθε σημαντική κίνηση θα δημιουργεί κλίμα και διαθέσεις και στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλώ. Η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών έδειξε πως η κερδοφορία είναι ενισχυμένη κατά 27,3% και ανήλθε στα 938 εκατ. ευρώ, από 736 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Beta Sec. που επεξεργάστηκε τα στοιχεία. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 12,6% και τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν οριακή μείωση 0,1%.

Κερδοφόρες ήταν 100 εισηγμένες και ζημιογόνες 74.

Από τις κερδοφόρες οι 51 αύξησαν τα κέρδη τους.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων δεν αποκλείεται να φέρει και τις σχετικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με ‘ωφελημένες’ τις εισηγμένες που ξεχώρισαν, ή που συνέχισαν να ξεχωρίζουν. Παραμένει ζητούμενο το ύψος της συναλλακτικής δραστηριότητας”.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, κλείνει, όπως όλα δείχνουν, το ένα από τα δύο ανοικτά μέτωπα για την ανάπτυξη του Ελληνικού καθώς η Αρμόδια Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης δέχθηκε σήμερα την ένσταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της “Ελληνικό ΑΕ” κατά απόφασης του δασάρχη Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένσταση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία. Συγκεκριμένα με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Με την απόφαση του δασάρχη, θεωρούνταν δασική έκταση περί τα 37 στρέμματα της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου.

Μάλλον ήπια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αντίδραση του τίτλου της Lamda Development (-0,88%) που, ναι μεν, απομακρύνθηκε από το χαμηλό ημέρας των 6,73 ευρώ (-1,32%), όμως συνεχίζει να έχει μπροστά του την, θεωρητικά, ισχυρή αντίσταση των 7,00 – 7,09 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, συνέχισε να προβληματίζει η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών συμπλήρωσε πέντε αρνητικές, μία αμετάβλητη και μία θετική συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά συνεχίζοντας την πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 10,50 ευρώ (κλείσιμο 21/9) και σήμερα “φλερτάρισε ” και με τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 9,96 ευρώ, -2,64%).

Τα 10,54 ευρώ, παραμένουν το “stop” στο ημερήσιο “short”. Κοντινή αντίσταση τα 10,28 και κύρια τα 10,48 ευρώ, ενώ διάσπαση του 9,92 μπορεί να μας φέρει στα 9,75 ευρώ, που είναι και το χαμηλό Ιουνίου. Ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στα 9,84 ευρώ και ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στα 9,65 ευρώ

Για την μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών, η οποία συμπλήρωσε τρεις αρνητικές, δύο αμετάβλητες και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι, κινδύνευσε να χαθεί το κάτω επίπεδο του πτωτικού καναλιού που εντοπιζόταν στα 8,70 ευρώ (χαμηλό ημέρας στα 8,65 ευρώ, -3,33%), όπως έχουν χαθεί ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στα 9,10 ευρώ, αλλά και ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, στα 9,12 ευρώ.

Το ημερήσιο “stop” στο “short” στα 9,25 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 9,05 ευρώ.

Επέστρεψε υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 3,00 ευρώ, ο τίτλος της Viohalco (+5,05% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) που συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε. Αν συνεχίσει να “επιθυμεί” κίνηση προς τα πρόσφατα υψηλά, οι επόμενες αντιστάσεις στα 3,18 – 3,23, 3,35 και 3,47 ευρώ.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ(+0,26%), που συνεχίζει να έχει, τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 3,96 – 4,05 ευρώ, κίνηση που θα αλλάξει, επί το θετικότερον, τα τεχνικά δεδομένα.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις για την Αλουμύλ ΑΛΜΥ -7,32% (-7,32%) που σήμερα ανέβασε και όγκους, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Χαλκόρ (+5,45%), τέσσερις ανοδικές και μία διορθωτική στις τελευταίες πέντε για το Ιασώ (+8,67%), συνεχίζεται τo “μάζεμα” στα 1,50 ευρώ για την AS Company (0%), έξι ανοδικές και δύο διορθωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες οκτώ, για τον Ικτίνο (+4,23%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για το Ιατρικό (+3,03%), τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά για την Frigoglass (+19,68%), ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Τέρνα Ενεργειακή (+0,49%) και όσο ο τίτλος συντηρείται υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ, διατηρεί τις ελπίδες του για κίνηση προς τα πρόσφατα υψηλά των 4,17 – 4,21 ευρώ.

To διάγραμμα της Τέρνα Ενεργειακής από την αρχή του έτους

Συνεχίζει να επιβαρύνεται, τεχνικά, η εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,39%), χάθηκε και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών (1976 μονάδες) και αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1911 και 1869 μονάδες. Το “stop” στο ημερήσιο “short”, πλέον, κατέβηκε στις 2052 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός παραμένει χαμηλότερα των 786 και 756 μονάδων, έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν οι “sellers” που ποντάρουν σε περαιτέρω υποχώρηση του Δείκτη προς τις 647 μονάδες, με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 725 και 714 μονάδες. Το “stop” στο ημερήσιο “short”, έχει κατέβει στις 776 μονάδες.

Ο απλός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων στις 821 και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων στις 813 μονάδες.

Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 733 και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 746 μονάδες και τα δύο παραπάνω επίπεδα είναι τα τελευταία “προπύργια” των “buyers”.

Θανάσης Σταυρόπουλος

[email protected]

* ,