ΧΑ: Ας μας απαντήσει και όχι αποκλειστικά ο κ. Σωκρ. Λαζαρίδης αν πρόκειται να…

Διαβάζουμε… Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Σωκράτης Λαζαρίδης, σε αποκλειστική του δήλωση στην Καθημερινή, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να μειωθεί το ωράριο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Και πολύ καλά κάνει, έτσι πρέπει…

Αντιπαρερχόμεθα όμως τώρα τα περί αποκλειστικής δήλωσης στην “Κ” και επιμένουμε μη τυχόν και καταδεχθεί να μας απαντήσει ο κ. Σ. Λαζαρίδης, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτρ. Κεφαλαιαγοράς κ.Π.Γκότσης (καθόλα συμπαθέστατοι αμφότεροι) σε βασικά ερωτήματα παραγόντων της αγοράς τα οποία άλλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ είτε δεν θέλουν είτε δεν… μπορούν να υποβάλλουν. (βλέπετε, ο μ/μ ούτε σε συγκεντρώσεις -συνάξεις – ταξίδια και ταξιδάκια πηγαίνει, ούτε αποκλειστικά τους θέλει, ούτε ενημέρωση καθ’ υπαγόρευση επιτελεί, ούτε συναγελάζεται στα πέριξ)…
 
Nα μας απαντήσει λοιπόν ο κύριος πρόεδρος του ΧΑ (και όχι αποκλειστικά), αν πρόκειται:
Α) Να ενεργήσει  -ούτως ώστε να μην διασύρεται η νοημοσύνη μας-  καταρτίζοντας πραγματικούς Δείκτες, αντιπροσωπευτικούς της ελληνικής Αγοράς με βάση την λογική και μόνον.(πχ. η ΕΕΕ να μην εξουσιάζει τον FTSE με 20%, όταν συμμετέχει με μικρό ποσοστό στο ΧΑ ενώ η εμπορευσιμότητά της είναι αντιστρόφως ανάλογη της βαρύτητας που έχει στον δείκτη)
.
Β) Να ενεργήσει ούτως ώστε να μην περιλαβάνονται στο δείκτη ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΦΣΗΣ μετοχές εταιρειών με αποτίμηση  5 και 8 και 10 εκατ. ευρώ!!!)
.
Γ) Να αποσύρει – επιτέλους – την διάταξη που επιτρέπει την έξοδο εταιρειών από το ταμπλό με βάση τη μέση τιμή τους στο τελευταίο 6μηνο… (Τόσο δύσκολο είναι άραγε να καθορίσουν ως μέση τιμή  αυτήν λχ της book value της τελευταίας 3ετίας βάσει των ισολογισμών που οι ίδιες εταιρείες δημοσιεύουν;;)
.

**Οι σύμβουλοι του μ/μ μας πρότειναν ότι μία λύση θα ήταν να θεσπισθεί ο ρόλος του ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΟΠΤΗ (κατά το πρότυπο του Γαλλικού Χρηματιστηρίου) και μόνον αν συμφωνεί αυτός και μόνο αυτός με το εκάστοτε προσφερόμενο τίμημα να επιτρέπεται η έξοδος μίας εταιρείας από το ταμπλό…[Θα ορίζεται πρόσωπο επιστημονικά κατηρτισμένο, βαθύς γνώστης της αγοράς, που με τίποτα δεν θα θελήσει να ξεφτυλιστεί το όνομά του] Δεν ακούγεται φυσικά άσχημη αυτή η ιδέα…

Δ) Να βάλει ένα πλαφόν στην ασυδοσία των αμοιβών των μελών του ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών που όλως τυχαίως είναι οι κκ μεγαλομέτοχοι τους. (Δεν φθάνει που περνούν όλα τα πάσης φύσεως έξοδά τους μέσω των εταιρειών τους, που δεν τους ανήκουν όμως αποκλειστικά… )

Ε) Να μεριμνήσει, ώστε να μην είναι πλέον δυνατόν μια μετοχή με ελάχιστα κομμάτια μηδενικής ουσιαστικά αξίας να κλείδώνει στο limit up ή στο limit down…
____________

ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ, ότι δεν τελειώνουμε εδώ… ‘Εχει μακρύ δρόμο ο σχετικός κατάλογος… Απλά, ξεκινάμε και επιμένουμε με τα ΕΥΚΟΛΑ. Για να δούμε αν θα υπάρξει τελικά βούληση για την αποκατάσταση οφθαλμοφανέστατων ΠΑΡΑΒ(Ι)ΑΣΕΩΝ.

…..

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΩΝ “ΜΙΚΡΩΝ” του Χ.Α.