Φ. Λομ για Putin: Δεν επιθυμούσε το Grexit

Ένας από τους δύο δημοσιογράφους (Φαμπρίς Λομ) που ο Γάλλος πρόεδρος τους εκμυστηρεύτηκε το τηλεφώνημα του έκανε ο Vladimir Putin, με το οποίο τον ενημέρωσε για το αίτημα της Ελλάδας περί εκτύπωσης δραχμών στη Ρωσία, μίλησε στην “Καθημερινή της Κυριακής” .

Σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο, ο πρόεδρος της Γαλλίας τρέφει συμπάθια για τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά παράλληλα τον χρησιμοποιούσε και ως παράδειγμα: “Ήθελε να δείξει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος του ότι τα όνειρα για μια μεγάλη επανάσταση δεν είναι πραγματικά, αφού ακόμα και ο Τσίπρας  ζήτησε την επιβολή της λιτότητας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λομ. Συμπληρώνει δε, ότι ο Hollande διαδραμάτιζε τον ρόλο του μεγάλου αδερφού και δάσκαλου, ενώ ο Τσίπρας άκουγε με προσοχή σαν μαθητής. Επίσης, ο Hollande έπαιζε το ρόλο του ενδιάμεσου κρίκου ανάμεσα στην καγκελάριο Merkel και του Αλέξη Τσίπρα, γεγονός για το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος ήταν πολύ περήφανος.

Ο διάλογος Hollande- Putin

Η επικοινωνία των δύο προέδρων ήρθε στο φως μέσα από τις σελίδες του βιβλίου “Ένας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά“, που συνέγραψε ο Λομ μαζί με τον συνάδερφο του Ζεράρ Νταβέ, το οποίο περιέχει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου προέδρου στους δύο δημοσιογράφους της Le Monde.

Το τηλεφώνημα Putin σύμφωνα με τα όσα φέρεται να τους είπε ο Hollande, έγινε στις 6 Ιουνίου 2015, δηλαδή την επόμενη ημέρα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Κατά την επικοινωνία των δύο ανδρών, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε σαφές ότι δεν επιθυμούσε το Grexit.

Putin: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση μεταξύ μας…

Hollande: Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, πες μου.

Putin: Η Ελλάδα ζήτησε από εμάς να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν διαθέτουν πια τυπογραφείο για να το κάνουν.

Hollande: Τι τους απάντησες;

Putin: Απάντησα ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι πιστεύεις;

Hollande: Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Αν έβγαινε από την Ευρωζώνη και χρειαζόταν χαρτονομίσματα, δεν θα με εξέπληττε αν η Ρωσία το έκανε. Αυτό θα απαντούσε σε ένα αίτημα.

Putin: Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν επιθυμούμε καθόλου κάτι τέτοιο…

“Αναρωτήθηκε ποιος ήταν ο λόγος που μου το είπε αυτό” αποκαλύπτει ο γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους που έγραψαν το βιβλίο του. “Ίσως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο, και κατά δεύτερον, για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του, επρόκειτο για ρίσκο και θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε” προσθέτει ο Hollande.

Ο γάλλος πρόεδρος δηλώνει σίγουρος ότι ο Putin έκανε αυτό το εντυπωσιακό διάβημα σε εκείνον “με καλή πρόθεση”. Ο Φαμπρίς Λομ επιμένει ότι ο Francois Hollande ήταν σκεπτικός, διότι ο Πούτιν δεν αφήνει τίποτε στην τύχη. “Ίσως ο Putin ήταν εντεταλμένος από την Αθήνα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ο Putin να διαμεσολάβησε για λογαριασμό του Τσίπρα, αλλά τίποτε δεν είναι φανερό και ο Hollande δεν ζήτησε εξηγήσεις από τον ρώσο ομόλογό του. Απλώς τον άκουσε, και πιστεύει ότι είχε καλή πρόθεση” σχολιάζει στην “Κ” ο γάλλος συγγραφέας.