Φράουκε Πέτρι: Πηδάει από το ακροδεξιό καράβι του AfD η πρώην αρχηγός του

Την απόφαση της να μην μετέχει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ακροδεξιού – αντιμεταναστευτικού AfD, ανακοίνωσε η Φράουκε Πέτρι. Πώς εξηγείται η κίνηση της αυτή
Adtech Ad

Η 42χρονη Φράουκε Πέτρι, η επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) που εισήλθε στην Ομοσπονδιακή Βουλή με ποσοστό κοντά στο 13%, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας πως αποφάσισε να μην μετέχει στην κοινοβουλευτική του ομάδα, παρότι εκλέχθηκε μαζί του.

“Μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισα να μην κάτσω στις θέσεις του AfD στην Ομοσπονδιακή Βουλή”, ανέφερε η πρώην ηγέτης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Πρόκειται για μια απόφαση-έκπληξη, αν και η ίδια, λίγο καιρό πριν, είχε αναφέρει πως δεν θα ηγείτο της προεκλογικής καμπάνιας του ακροδεξιού κόμματος. Ωστόσο, η ίδια δεν διευκρίνισε στους δημοσιογράφους αν θα παραιτηθεί γενικά από το κόμμα, καθώς αρνήθηκε να απαντήσει σε περαιτέρω ερωτήσεις.

Κατόπιν της απόφασης της, το AfD από 94 θέσεις που θα καταλάμβανε, καταλαμβάνει τώρα 93 θέσεις στη νέα Bundestag.

Πλέον, ηγέτης των ακροδεξιών που για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μπήκαν στη Βουλή, είναι ο 76χρονος Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος έχει στο πλευρό του τη 38χρονη οικονομολόγο Αλίς Βάιντελ που έχει ανοιχτά δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλη.

Σημειώνεται πως η Πέτρι είχε δηλώσει πως θα προσπαθούσε να απαγκιστρώσει το AfD από την ακροδεξιά του ρητορική.  Στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, οι συνάδελφοι της δεν θέλησαν ούτε να θέσουν προς συζήτηση την πρότασή της για το καθορισμό μίας στρατηγικής που θα αμβλύνει την ακροδεξιά εικόνα του AfD, διευρύνοντας ενδεχομένως την εκλογική του βάση.

Και κάπως έτσι η ίδια σήμερα φαίνεται να παίρνει αποστάσεις, μετά την εκλογική νίκη των ακροδεξιών που τάραξε το Βερολίνο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Ιδού και το σχόλιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, για την απόφαση της Φράουκε Πέτρι να ανεξαρτητοποιηθεί:

  1) You’ve nothing to offer, 2) Yet you run an election and get a seat, 3) You don’t take it because you’ve nothing to offer.