Φούχτελ: Ιδιαίτερα σημαντικό για τους επενδυτές ότι το πολιτικό κλίμα έχει ηρεμήσει

Ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένος της Καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ότι “συνολικά για την οικονομία, για τους επενδυτές, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το πολιτικό κλίμα έχει ηρεμήσει. Είναι εμφανές επίσης ότι υπάρχει μεγαλύτερη βούληση για συνεργασία.”

Σημειώνει δε ότι: “Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού” και συμπληρώνει: “Στο Μπανγκλαντές είδα μια πανάκριβη κλωστοϋφαντουργική μηχανή κατασκευασμένη από ελληνική εταιρεία και στο ερώτημά μου γιατί αγόρασαν ειδικά αυτήν, μου απάντησαν ότι είναι η καλύτερη. Γιατί να μην αναπτυχθούν οι καλλιέργειες (όπως του τσάι του βουνού), το οποίο χρησιμοποιείται στην Γερμανία για την παρασκευή θεραπευτικών προϊόντων και να γίνονται εξαγωγές;” είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υφυπουργός και εντεταλμένος της Καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (σ.σ. δίκτυο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνίας των πολιτών και οικονομικών φορέων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας).

Ως αλλά παράδειγματα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το διαδραστικό δίκτυο “ProGreece” μεταξύ γερμανικών και ελληνικών εταιριών, το οποίο “αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ τους και στην συλλογική προβολή της Ελλάδας, ούτως ώστε να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές χάρη στη σύναψη συμφωνιών. Ιδιαίτερα καλά λειτουργεί μάλιστα αυτό το διαδραστικό δίκτυο στον τομέα των Εφαρμογών Πληροφορικής και Ψηφιακής Τεχνολογίας (ΙΤ)”.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν διαπιστώνει και αύξηση του ενδιαφέροντος από πλευράς γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα απαντά θετικά: “Ναι, βλέπω μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μας τηλεφωνούν περισσότεροι επιχειρηματίες. Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είναι αυτήν την εποχή το να τροφοδοτούμε τα γερμανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα”.

Στο ερώτημα εάν οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας αυτό που βλέπουν οι ΗΠΑ και με την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα θέλουν ενδεχομένως να την στηρίξουν, ενώ η Ευρώπη την καταστρέφει με την επιβληθείσα πολιτική της λιτότητας, απάντησε ότι “για μας είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης, ότι είναι μια σημαντική χώρα στα εξωτερικά της σύνορα και φυσικά ιδιαίτερα σημαντική ιδίως στο θέμα των προσφύγων. Προσπαθούμε να την στηρίξουμε πρακτικά. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο όχι να αποδυναμώσουμε αλλά να ισχυροποιήσουμε την Ελλάδα. Θέλω μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ να στείλω το μήνυμα στους Έλληνες ότι μαζί το μπορούμε”.