Φορο-ρουφιάνους αναζητά η κυβέρνηση: Ποια κίνητρα δίνονται

Κίνητρα σε όποιο «βαθύ λαρύγγι» θα αποκαλύπτει φοροφυγάδες, οικονομικά αδικήματα και άλλα εγκλήματα οικονομικής φύσεως που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον και αποστερούν τα δημόσια ταμεία από κρίσιμα φορολογικά έσοδα σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», υπό κατάρτιση βρίσκεται σχέδιο νόμου το οποίο θα αναγνωρίζει τους λεγόμενους «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στους οποίους και θα προσφέρει ομπρέλα προστασίας προκειμένου να ξεθεμελιωθούν μηχανισμοί φοροδιαφυγής χωρίς να κινδυνεύουν οι πληροφοριοδότες να θιγούν από τις πράξεις τους.

Όπως γράφουν «Τα Νέα», η όποια προστασία παρέχεται σήμερα αφορά επί της ουσίας μόνο υποθέσεις διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

Με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σχεδιάζεται να επεκταθεί και σε φορολογικά αδικήματα ή ακόμα σε υποθέσεις που σχετίζονται με ληγμένα φάρμακα ή επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τρόφιμα.

Ενας άτυπος στόχος θα μπορούσε να θεωρηθεί το «τρύπωμα» στα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Ανθρωποι που ξέρουν τι γίνεται και εφόσον έχουν στηθεί μηχανές φοροδιαφυγής θα έχουν τη δυνατότητα να καρφώσουν – για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος – και να μη θιγούν από την πράξη τους, ιδίως αν δεν εμπλέκονται στον μηχανισμό κλοπής φόρων.

Το κάρφωμα δεν θα αφορά μόνο οικονομικά εγκλήματα ή πράξεις φοροδιαφυγής, αλλά οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβές για το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα με το νομικό υπόβαθρο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μηχανισμός υποδοχής καταγγελιών και ειδικό γραφείο αξιολόγησης των μαρτυριών. Το οικονομικό κίνητρο για τα σφυρίγματα επί του παρόντος, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

Το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου συντάσσεται με πρότυπο το βρετανικό μοντέλο και μελλοντικά θα στοχεύει στη δημιουργία μιας υπηρεσίας στο πλαίσιο του εγγλέζικου «Serious Fraud Office».