Φορο-έλεγχοι: 7 στα 10 πρόστιμα ακυρώνονται στα δικαστήρια!

Σαρωτικοί έλεγχοι της εφορίας, κυνηγούν τους φοροφυγάδες, στα ψηλά και τα χαμηλά της αγοράς, αυξάνοντας κατακόρυφα τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου. Όμως τα στοιχεία του  υπουργείου Οικονομικών, αποκαλύπτουν ότι  η διαδικασία δεν τελειώνει εκεί.

Σχεδόν επτά στους δέκα από τους ελεγχθέντες,  που αντιδρούν και προσφεύγουν σε διοικητικά δικαστήρια κατά των αποφάσεων, στο τέλος δικαιώνονται!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι από τις 604 αποφάσεις οι 440 ήταν υπέρ των φορολογούμενων που έκαναν την προσφυγή. Μία περίοδος από τον Αύγουστο του 2013 έως  τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε και εγείρει ερωτηματικά. Μήπως οι έλεγχοι δεν γίνονται πάντα σύμφωνα με τους κανονισμούς; Μήπως το κίνητρο για να βεβαιωθούν μεγάλες οφειλές βιάζει την διαδικασία με αποτέλεσμα να μην γίνονται όλα καθώς πρέπει;

Από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, πολλές φορές έχουν ξεκαθαρίσει ότι στόχος είναι η αύξηση των ελέγχων και ο σημαντικός περιορισμός της φοροδιαφυγής.  Την επιτυχία αυτού του μοντέλου, την βλέπουμε όχι μόνο στα ποσά των προστίμων που βεβαιώθηκαν αλλά κυρίως στο πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα στις περιοχές όπου έγινε αισθητή η παρουσία των ελεγκτών.

Πόσοι επιχειρηματίας, πολλοί από τους οποίους δεν ελέγχθηκαν ποτέ φοβούμενοι  ότι η δική τους πόρτα θα είναι η επόμενη που θα κτυπήσουν τα κλιμάκια της εφορίας, άρχισαν να κόβουν περισσότερες αποδείξεις και να δηλώνουν περισσότερα έσοδα. Αυτό φαίνεται από την ξαφνική και αλματώδη αύξηση στα έσοδα από φόρους τον Αύγουστο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Μύκονος όπου  τα έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν κατά 170,1% υψηλότερα του στόχου, στα 3,5 εκατ. ευρώ έναντι εκτίμησης για 1,3 εκατ. ευρώ. Η Ρόδος όπου  μπήκαν στα ταμεία έσοδα αυξημένα κατά 165,6%, (14,9 εκατ.) έναντι στόχου για 5,6 εκατ. ευρώ.

Η Σαντορίνη με 114,4% ή 3,9 εκατ. ευρώ, η Ζάκυνθος  με  +91,2%, έσοδα 2,4 εκατ. ευρώ αντί 1,2 εκατ. ευρώ,  η Κέρκυρα με +78,6%, στα 6,4 εκατ. ευρώ, από στόχο 3,6 εκατ. ευρώ.

Η διαφορά είναι μεγάλη και οι έλεγχοι έφεραν ζεστό «τουριστικό» χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου. Όμως τι γίνεται με τα βεβαιωμένα πρόστιμα τα οποία ανατρέπονται στα δικαστήρια, γιατί δεν αντέχουν την κρίση της δικαιοσύνης;

Πηγές από την ΓΓΔΕ, δήλωσαν στην “Καθημερινή”, ότι «ο λόγος που τόσοι φορολογούμενοι κέρδισαν στα δικαστήρια οφείλεται στο ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός πρώτον υπολόγιζε λανθασμένα τους φόρους και τα πρόστιμα και δεύτερον βεβαίωνε υψηλότερα ποσά φόρου από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα».

Άλλες πηγές δείχνουν στους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί από την διοίκηση, που μετέφεραν ισχυρά κίνητρα σε όλο τον εκλεκτικό μηχανισμό να υπέρ-χρεώσει τους ελεγχόμενους, σε μία προσπάθεια επίτευξης των στόχων. Όμως αν και τα πλασματικά πρόστιμα στο τέλος δεν εισπράττονται, τα έσοδα τους δημοσίου από την φορολογία αυξάνονται και η φοροδιαφυγή περιορίζεται.

Το «ταμείο» γράφει θετικό για το Δημόσιο, αλλά ίσως η λύση είναι μικρότερα πρόστιμα σε περισσότερους ελεγχόμενους.