Φοροκαταιγίδα από Δευτέρα-Τι αλλάζει στη ζωή μας «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

«ΦΩΤΙΑ» ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Φοροκαταιγίδα από Δευτέρα – Τι αλλάζει στη ζωή μας

Φοροκαταιγίδα από Δευτέρα - Τι αλλάζει στη ζωή μας
Της Μαρίας Βουργάνα

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113611866

Νέες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στα αρτοποιεία, τα καταστήματα μαζικής εστίασης και σε άλλες επιχειρήσεις θα διαπιστώσουν από τη Δευτέρα οι καταναλωτές με την εφαρμογή των αλλαγών στους συντελεστές ΦΠΑ.
Οι αλλαγές φέρνουν ανατιμήσεις στα περισσότερα είδη διατροφής, σε έτοιμα γεύματα που σερβίρονται από καταστήματα μαζικής εστίασης, στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τους καφέδες , στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.
Αυξημένα κατά 23% θα είναι και τα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων.

Την Δευτέρα εκατοντάδες είδη διατροφής θα έχουν αλλάξει συντελεστή ΦΠΑ καθώς θα έχουν μεταφερθεί από το 13% στο 23%, με συνέπεια οι τιμές τους να αυξηθούν άμεσα κατά 9% χωρίς να αποκλείονται και τα «καπέλα» που μπορούν να οδηγήσουν τις τελικές ανατιμήσεις σε επίπεδα υψηλότερα του 10%.

Φοροκαταιγίδα από Δευτέρα - Τι αλλάζει στη ζωή μας

Με τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ ετησίως. Βέβαια όπως σημειώνουν έμπειροι φοροτεχνικοί έχει αποδεχθεί στην πράξη πως όλες οι αλλαγές που επέφεραν αύξηση ΦΠΑ οδήγησαν σε ενίσχυση της παραβατικής συμπεριφοράς καθώς δίνουν άλλοθι για φοροδιαφυγή και θα αυξηθούν τα περιστατικά όπου καταστηματάρχες δεν θα κόβουν αποδείξεις.

Στα είδη διατροφής που «μετακομίζουν» από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στο συντελεστή 23% περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Φοροκαταιγίδα από Δευτέρα - Τι αλλάζει στη ζωή μας
  • μοσχαρίσιο κρέας, ζάχαρη, ξύδι, αλάτι, ρίγανη, καφές, κακάο, αφεψήματα (τσάι, χαμομήλι κλπ), αλλαντικά, ζαχαρώδη και ζαχαρωτά, πατατάκια, ποπ κόρν, γαριδάκια, τσίχλες, κράκερς, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, αρτοσκευάσματα (πλην του ψωμιού το οποίο παραμένει σε ΦΠΑ 13%), καταψυγμένες πίττες, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, λιπαρές ουσίες (μαργαρίνες, βιτάμ κ.λπ.), κονσέρβες, τοματοπολτοί, αναψυκτικά, χυμοί και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά.
  • όλα τα μαγειρεμένα φαγητά και τα λοιπά είδη που σερβίρονται σε ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, οινομαγειρεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, σνακ μπαρ, κυλικεία, φαστφουντάδικα και καντίνες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) η συνολική επιβάρυνση σε όλα τα νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων του ΦΠΑ σε σειρά τροφίμων εκτιμάται ότι θα ανέλθει ετησίως σε 650 εκατ. ευρώ ή 157 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό.

Το ΙΕΛΚΑ έχει υπολογίσει, η αξία των προϊόντων που πλέον θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% αντιπροσωπεύει το 43% της συνολικής αξίας των αγορών που κάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά σε τρόφιμα. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά αναμένεται να προέλθει από τη μετάταξη στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ των διαφόρων αρτοπαρασκευασμάτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΕΛΚΑ, ένα νοικοκυριό δαπανά σήμερα ετησίως περί τα 147 ευρώ για την αγορά προϊόντων άρτου (πλην ψωμιού). Με την αύξηση του ΦΠΑ, η δαπάνη αυτή θα ανέλθει σε περίπου 160 ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο μόνο από το προϊόν αυτό υπολογίζεται ότι θα εισπράξει 54 εκατ. επιπλέον. Σε όλες σχεδόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και εστίασης, η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του παλαιού και του νέου συντελεστή ΦΠΑ θα είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί στις τελικές τιμές πώλησης, ώστε αυτές να παραμείνουν αμετάβλητες και να μην χρεωθούν ακριβότερα οι καταναλωτές.

Αγροτική παραγωγή
Σημαντική αύξηση στο κόστος της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής αναμένεται να προκαλέσει το νέος καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ.

Λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόροι για καλλιέργειες και ζώντα ζώα (άλογα, βοοειδή κ.λπ.) μετατάσσονται από τη Δευτέρα από τον ΦΠΑ 13% στον ΦΠΑ 23%, με συνέπεια οι τιμές τους να αυξηθούν αυτόματα τουλάχιστον κατά 9%.

Μεταφορές
Ανατιμήσεις αναμένονται και στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, κυρίως των υπεραστικών λεωφορείων, των πλοίων και των αεροπλάνων. Δεν αποκλείεται όμως να σημειωθούν ανατιμήσεις και στα εισιτήρια των αστικών λεωφορείων και των τρένων, οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των οποίων ελέγχονται από το Δημόσιο.

Ακριβαίνουν 23% τα δίδακτρα φροντιστηρίων
Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για τα ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων και τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών – ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα υποχρεωθούν να επιβαρύνουν τα δίδακτρα με ΦΠΑ 23%, ενώ μέχρι τώρα απαλλάσσονταν από τον ΦΠΑ. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις αυτές θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τα δίδακτρά τους κατά 23% με αποτέλεσμα την υπέρμετρη επιβάρυνση των νοικοκυριών κυρίως από τον Σεπτέμβριο που αρχίζει η νέα σχολική χρονιά.

Επιχειρήσεις
Σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις έρχονται για τις επιχειρήσεις με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 29% και την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για τις Α.Ε. και ΕΠΕ και στο 75% ειδικά για φέτος για τις προσωπικές εταιρίες. Το μέτρο εφαρμόζεται από τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2015. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβαρύνσεις θα φανούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2016.

Με τις νέες διατάξεις:

[1] Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων από 26% σε 29% για τις Α.Ε, Ε.Π.Ε, Ο.Ε, Ε.Ε, κοινωνίες, συνεταιρισμούς και κοινοπραξίες με διπλογραφικά βιβλία. Για τις προσωπικές εταιρίες (Ο.Ε, Ε.Ε., κοινοπραξίες, συνεταιρισμοί) με απλογραφικά βιβλία παραμένει η ίδια κλίμακα φορολόγησης. Δηλαδή τα πρώτα 50.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 26% και το υπόλοιπο ποσό φορολογείται με συντελεστή 33%.

[2] Αυξάνεται στο 100% η προκαταβολή φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων. Έτσι για τις Α.Ε., ΕΠΕ, συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών και λοιπές νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου αυξάνει από 80% σε 100%. Το μέτρο αυτό ισχύει από τη χρήση του 2015.

[3] Αυξάνεται από 55% στο 75% η προκαταβολή φόρου για τις προσωπικές εταιρίες (Ο.Ε, Ε.Ε), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, σωματεία και ιδρύματα και κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρίες, συμμετοχικές ή αφανείς. Η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 75% ισχύει μόνο για τη χρήση του αφορά στα έσοδα του 2015, κάτι που σημαίνει ότι εάν δεν γίνει τροποποίηση της επίμαχης διάταξης, στα έσοδα του 2016 η προκαταβολή φόρου θα επανέλθει στο 55%.

Οι νέες ρυθμίσεις φέρνουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με κέρδη 50.000 ευρώ. Με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 29% θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 1.500 ευρώ ενώ με την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% προκύπτει έξτρα φόρος 4.100 ευρώ.

Μια προσωπική εταιρία (Ο.Ε) με απλογραφικά βιβλία με κέρδη 75.000 ευρώ με την αύξηση της προκαταβολής φόρου θα επιβαρυνθεί το επόμενο έτος με πρόσθετο φόρο 2.562 ευρώ.

Παράταση στις δηλώσεις έως 26 Αυγούστου

Νέα παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα:

  • παρατείνεται έως τις 26 Αυγούστου η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων,
  • παρατείνεται ως τις 20 Αυγούστου η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης νομικών προσώπων.

Η παράταση συμπαρασύρει και τις προθεσμίες πληρωμής του φόρου καθώς όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τη δήλωση εντός του Αυγούστου θα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο σε δυο ή τρεις δόσεις ανάλογα με το τι θα αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών.

πανος
Κυριακή
16:23

0 0
Ευρω παση θυσια θελατε??? Σκασμος τωρα ευρωλαγνοι. Να μην ρθει το φαντασμα της δραχμης και σας δαγκωσει. . . . Και που ειστε ακομα?????. Αυτα ειναι μονο η αρχη. Βουλγαρια με υποχρεωσεις Αγγλιαςθα γινουμε. Μισθοι και συνταξεις στα 200-300. Θα πετανε στο δρομο οσους φωρτωσαν με χρεοι στην εφορια απο τα τεκμηρια, Και μην νομιζετε οτι εσεις ειστε οι μαγκες και οι εξυπνοι που θα γλυτωσετε. Γιατι τοχουμε και αυτο το χουι. . . . Ακομα και τα λεφτα απο τα μπαουλα και στο εξωτερικο θα βρουν τροπο να τα βαλουν στο χερι. Απο δω και περα οι συναλαγες θα γινονται μονο με καρτες. Ετοιμαστειτε βρωμιαριδες ταβερνιαριδες, μαστορια με το κινητο σκουλαρικι και καφετεριουχοι. . . . . .
ανώνυμος
Κυριακή
13:27

0 1
?ΦΩΤΙΑ? ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ Φοροκαταιγίδα από Δευτέρα – Τι αλλάζει στη ζωή μας???. . Αυτό που άλλαξε είναι ότι το μνημόνιο άλλαξε χρώμα, έγινε ρόζ και πιο παχύ. . όταν θα πάρουμε χαμπάρι τον Αλέξη το Σαμαρά. . και τον Αντώνη τον Τσίπρα. . τότε κάτι μπορεί να αλλάξει. . .
DRUGFARBEN
Κυριακή
13:17

1 0
ΣΙΓΑ ΜΗ. . . . ΛΥΠΟΘΥΜΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ. . . ΠΕΙΝΑ ΣΙΓΑ ΤΑ ΑΥΓΑ > Η νέα κυβέρνηση της Αθήνας θα μπορούσε να εμφανιστεί ως μια μεγάλη ευκαιρία, που προτίθεται σοβαρά να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού της Ελλάδας. Ακόμα και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις υπέρ των πιο φτωχών θα είχαν αντιμετωπιστεί με συμπάθεια και κατανόση, αν η Αθήνα περιοριζε, για παράδειγμα, τον προϋπολογισμό των δαπανών της για την άμυνα. Αντι να απολυσει 7. 000 ΕΠΟΠ-ΕΜΘ που με ΥΠ αποφαση μετα απο εξετασεις γιαλαντζι μονιμοποιηθηκαν πσοσλαμβανει και αλλους ενω προσπαθει τα 700 ευρω να τους τα κανει 1100 με πληρωμη υπηρεσιων που ειναι ο και λογος που προσληφθηκαν. Αντι να πωληθουν 22 αεροδρομια και να μαζευτει ο κοσμος που ειναι πολυς δινουν τα. . . >crew rest <για να εμφανισουν τεχνικη ελλειψη Προσωπικου Αντι να υλοποιηθει αυτα που ο ΥΠΕΘΑ ελεγε το Μαρτιο κανεις να μην φευγει σε συνταξη κατω απο 58 χρονων οπως τον ΙΔΙΩΤ ΤΟΜΕΑ διωχνει κοσμο στα 47-55 για να παρει ΕΠΟΠ-ΕΜΘ για τα ψηφαλακια ΚΑΜΜΕΝΟΥ-Τουλαχιστον εφαρμοστε την παραλληλη επετηριδα αλλαζοντας τον νομο3883/2010 οπως στην Γερμανια και ΕΕ οποιος θελει μενει εως 58 χρονων αλλιως φευγει με ποιν
ανώνυμος
Κυριακή
10:54

2 6
συριζα και ξερο ψωμι αλεξη με ακους δωσε πονο αρχιψευταρα στον λαο .
ανωνυμος
Κυριακή
10:22

5 7
Πρωτη φορα αριστερα. . . Καλα να παθουμε. . Πληρης φτωχοποιηση της Ελλαδος. Ντροπη σου Αλεξη και ολοι σας στο Συριζα Ντροπη στην ΝΔ,Πασοκ,Ποταμι για την αρχη του ξεπουληματος της χωρας Ντροπη στην ΧΑ για την μαφιοζικη συμπεριφορα Ντροπη στο ΚΚΕ για το μουλαρωμα σε ιδεες που εχουν πεθανει πριν γεννηθουν Ντροπη σε ολους τους πολιτικους απο το 74 Ντροπη σε ολους τους αχρηστους Υπουργους Οικονομικων της μεταπολιτευσης Ντροπη σε ολους μας που ψηφιζαμε οτι πιο αχρηστο ,με σκοπο να παρουμε κανενα ψιχουλο. Ντρεπομαι που ειμαι Ελληνας.
ανώνυμος
Κυριακή
9:59

2 5
to ti allazei stin zwh mas einai oti gia proti fora anagazomaste na plironoume forous oxi giati to theloume alla giati den exoume alli eklogi.
ανώνυμος
Σάββατο
17:28

3 10
?ΦΩΤΙΑ? ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ Φοροκαταιγίδα από Δευτέρα με τις αλλαγές στον ΦΠΑ???. Δεν πειράζει!!! Έχουμε πολύ μπογιά? θα βαφτούμε, θα ανάψουμε μια φωτιά. Και θα αρχίσουμε να χορεύουμε γύρω της?