Φιάσκο με τους αμερικανικούς πυραύλους που πάνε στον ISS – Νέα έκρηξη

Μια νέα έκρηξη σε αμερικανικό πύραυλο που θα μετέφερε εφόδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) σημαίνει ότι ο εφοδιασμός του σταθμού επαφίεται εξολοκλήρου στους Ρώσους.

Μετά τον πύραυλο Cygnus της Orbital Sciences που εξερράγη τον Οκτώβριο λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση, την Κυριακή “έσκασε” και ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX του οραματιστή επιχειρηματία Ήλον Μασκ.

Βέβαια και οι Ρώσοι έχουν μια αποτυχία στο παθητικό τους με την απώλεια ελέγχου και καταστροφή του ρωσικού μεταγωγικού Progress που δεν κατάφερε να φτάσει στον ISS.

Η τελευταία έκρηξη έλαβε χώρα δύο λεπτά μετά τηνεκτόξευση στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στη 19η αποστολή του πυραύλου από το 2010.

Ήταν επίσης η έκτη αποστολή του μεταγωγικού Dragon της εταιρείας προς τον στον διαστημικό σταθμό, στο πλαίσιο συμβολαίου με τη NASA που προβλέπει συνολικά 15 πτήσεις και υπερβαίνει σε αξία τα 2 δισ. δολάρια.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι εφοδιασμένος με τρόφιμα και άλλες προμήθειες για τουλάχιστον τέσσερεις μήνες, οπότε η απώλεια του Dragon, που μετέφερε φορτίο σχεδόν 2,5 τόνων δεν αναμένεται να δημιουργήσει άμεσο πρόβλημα.

Μεταξύ άλλων το Dragon μετέφερε δύο συστήματα πρόσδεσης για νέα διαστημικά σκάφη που θα μπορούν να προσεγγίσουν το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα στα τέλη της δεκαετίας. Η Ρωσία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει ένα άλλο Progress την Παρασκευή.

—Η προοπτική των επανδρωμένων αποστολών στον ISS

Η SpaceX θα λάβει έως 2,6 δισ. δολάρια από τη NASA στο πλαίσιο ξεχωριστού συμβολαίου για την αναβάθμιση του Dragon ώστε να μεταφέρει πληρώματα. Ένα δεύτερο συμβόλαιο, ύψους έως 4,2 δισ., έχει ανατεθεί στη Boeing.

Μέχρι την παρθενική πτήση των δύο νέων αμερικανικών σκαφών για επανδρωμένες αποστολές, τα ρωσικά Soyuz είναι τα μόνα που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα από και προς τον ISS, ένα τροχιακό εργαστήριο κόστους άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Παρόλο που είναι μια σχετικά νέα εταιρεία, η SpaceX έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη της διαστημικής βιομηχανίας, με συνολικά 50 αποστολές, ύψους άνω των 7 δισ., για την εκτόξευση δεκάδων δορυφόρων. Πρόσφατα μάλιστα εξασφάλισε πιστοποίηση και για την εκτόξευση στρατιωτικών φορτίων.