Φεύγουν από τη Μοσούλη και τρέχουν να γλιτώσουν στη Συρία οι ξένοι τζιχαντιστές

Εκατοντάδες ξένοι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) προσπαθούν να διαφύγουν από το βορειοδυτικό Ιράκ μέσω του συνοριακού περάσματος Μπαάτζ με τη Συρία.

Η φυγή των τζιχαντιστών από το συγκεκριμένο πέρασμα βρίσκεται σε εξέλιξη τη Δευτέρα, μετά την έναρξη της επιχείρισης του ιρακινού στρατού για την απελευθέρωση της πόλης Μοσούλη.

Ο Σαΐντο Χάτο, επικεφαλής της Κουρδικής Αδελφότητας και του Μπλοκ της Συνύπαρξης στο περιφερειακό συμβούλιο της Νινευή, δήλωσε στο BasNews ότι τα αεροπλάνα του Διεθνούς Συνασπισμού πρέπει να βομβαρδίσουν την οδό διαφυγής από το Ιράκ που ακολουθούν οι τζιχαντιστές προς τη Συρία.

Ο ίδιος Κούρδος αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία μήπως οι τζιχαντιστές πάρουν μαζί τους και τους σκλαβωμένους Γιαζίντι που κρατάνε, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο οι ξένοι τζιχαντιστές φεύγουν για τη Συρία ενώ οι Ιρακινοί μέλη του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν στην πόλη.

Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.

Πριν περάσει στον έλεγχο των τζιχαντιστών η Μοσούλη είχε περίπου 2 εκ. κατοίκους. Σήμερα παραμένουν σε αυτήν 1,3 εκ. άνθρωποι. Οι υπόλοιποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα Ασσύριοι και Αρμένιοι χριστιανοί ή Κούρδοι την εγκατέλειψαν και κατέφυγαν πρόσφυγες στα εδάφη του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, ανακοίνωσε στη 01.30 ξημερώματα της Δευτέρας την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρισης για την απελευθέρωση της Μοσούλης από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.