Υπεγράφη η σύμβαση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο – Έρχεται σε 2 χρόνια

Υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Ομίλου ΟΑΣΑ (Συγκοινωνίες Αθηνών) και της κοινοπραξίας «LG – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» η σύμβαση σύμπραξης (ΣΔΙΤ) για τη χρηματοδότηση, το σχεδιασμό, την υλοποίηση και συντήρηση και τεχνική διαχείριση του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου (Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου – ΑΣΣΚ) για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

 

Η σύμβαση σύμπραξης είναι διάρκειας 12 ετών, με τις πληρωμές να πραγματοποιούνται βάσει της διαθεσιμότητας του συστήματος και της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Με την ολοκλήρωση της διάρκειας της σύμβασης, το σύστημα παραμένει στην κυριότητα των Συγκοινωνιών Αθηνών.

 

Το σύστημα καλύπτει και εξυπηρετεί το σύνολο των επιβατών των Μέσων αστικών Συγκοινωνιών (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, μετρό), αλλά και του προαστιακού σιδηρόδρομου. Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει την έκδοση ηλεκτρονικών καρτών, οι οποίες θα αντικαταστήσουν πλήρως τα χάρτινα εισιτήρια και τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών και θα συμπληρώσουν την έκδοση εισιτηρίων μέσω mobile ticketing, τα οποία είναι ήδη στη διάθεση των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών από τα μέσα Δεκεμβρίου.

 

Το έργο περιλαμβάνει επίσης, την προμήθεια και εγκατάσταση επικυρωτικών μηχανημάτων σε όλα τα Μέσα, κέντρων διαχείρισης, εξοπλισμού ελέγχου κομίστρων, αλλά και εγκατάσταση πυλών εισόδου στους σταθμούς του Μετρό και του προαστιακού σιδηρόδρομου.

 

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο αποτελεί εργαλείο με σαφή πλεονεκτήματα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση δικαιότερων τιμολογιακών πολιτικών -με χρέωση βάση της απόστασης και της συχνότητας χρήσης – επιβραβεύοντας παράλληλα τους τακτικούς χρήστες του συστήματος και δημιουργώντας ένα τείχος προστασίας των εσόδων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

 

«Είναι σημαντικό για το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας να εξελίσσεται. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα δώσει πολλές δυνατότητες στους επιβάτες, θα συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής, θα προσφέρει καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες, θα προσθέσει ένα σύγχρονο σύστημα στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας», επεσήμανε σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος και συνέχισε:

 

«Μετά από καθυστέρηση πολλών χρόνων, έφτασε πλέον η καταληκτική ημερομηνία και σε 2 χρόνια περίπου το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι πραγματικότητα για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Είμαι βέβαιος, ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν και σύντομα τα αποτελέσματα θα είναι ορατά για τους επιβάτες».

 

«Με την υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης για το έργο του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου, το 2014 κλείνει με τον καλύτερο τρόπο για τις Συγκοινωνίες Αθηνών. Το 2014 αποτέλεσε ένα κομβικό έτος για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Δρομολογήθηκαν δύο σημαντικά έργα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και το σύστημα πληροφόρησης επιβατών (τηλεματική), παράλληλα με την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής, αλλά και του mobile ticketing», υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΑΣΑ Γρηγόρης Δημητριάδης αναφερόμενος στις δράσεις του Ομίλου ΟΑΣΑ και κατέληξε: «Έγιναν τα πρώτα βήματα για την επερχόμενη συνολική αναδιάρθρωση του δικτύου, αλλά και των δομών των Συγκοινωνιών Αθηνών».