Τσίπρας: Επίσημο κάλεσμα στη Γερμανία για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Κομμένο της Άρτας, όπου βρέθηκε για την επέτειο της θηριωδίας από τους Γερμανούς κατακτητές το 1943, κατά την οποία εκτελέστηκαν πάνω από 300 κάτοικοι του χωριού, εκ των οποίων 96 βρέφη και παιδιά, απηύθυνε επίσημο κάλεσμα στη σημερινή γερμανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα. Διευκρίνισε δε ότι «η χώρα δεν επαιτεί, αλλά διεκδικεί».

«Δεν ξεχνάμε την Ιστορία μας, τις σφαγές του γερμανικού ναζιστικού στρατού. Ζητούμε από την γερμανική κυβέρνηση να την αναγνωρίσει έστω και με καθυστέρηση 73 χρόνων. Το οφείλει στον ελληνικό λαό, στην Ευρώπη, στον ίδιο τον γερμανικό λαό», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα.

Όπως αναμενόταν, επικαλέστηκε το πόρισμα της Διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές, το οποίο εκδόθηκε προ ημερών και θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το πόρισμα εισηγείται στην κυβέρνηση διπλωματικές και δικαστικές κινήσεις για την διεκδίκηση των οφειλών, ενώ ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει αυτή τη διαδικασία “συγκροτημένα και συντονισμένα”.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke ζήτησε να αποπληρωθούν οι γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα.