“Τσίμπησαν” δύο ολόκληρες μονάδες από τη ΔΕΗ οι ιδιώτες πάροχοι τον Σεπτέμβριο

Γιώργος Φιντικάκης

Βουτιά και μάλιστα απότομη φαίνεται ότι κατέγραψαν, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που έχει το energypress, τα μερίδια αγοράς της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο. Επειτα από ενενήντα ημέρες απόλυτης θερινής ραστώνης, με την κινητικότητα στα μερίδια στάσιμη, αίφνης η αγορά ξαναπήρε μπροστά, και μάλιστα δυναμικά, όπως δείχνει η απώλεια της ΔΕΗ δύο ολόκληρων μονάδων, μέσα σε ένα μόνο μήνα.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του energypress, ο Σεπτέμβριος έκλεισε με το μερίδιο της ΔΕΗ στο 83,5% έναντι 85,55% τον Αύγουστο, 85,7% τον Ιούλιο και 85,5% τον Ιούνιο. Το γεγονός επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια τάση περαιτέρω μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, με πολλούς καταναλωτές να κάνουν πράξη μέσα στο Σεπτέμβριο την ειλημμένη πριν το καλοκαίρι απόφασή τους να αλλάξουν πάροχο. Στην επιλογή τους συνέβαλαν ασφαλώς και οι καμπάνιες- προσφορές των ιδιωτών προμηθευτών.

Σε δεύτερη όμως ανάγνωση, η απότομη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, εφόσον συνεχιστεί και μέσα στον Οκτώβριο, μπορεί τελικά να αποδειχθεί “σύμμαχος” για την επιχείρηση, υπό την έννοια ότι μειώνει την πίεση λήψης δομικών μέτρων (βλέπε πώληση υδροηλεκτρικών) στο βαθμό που οι δημοπρασίες NOMΕ εμφανίζονται να μην έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία κυβέρνησης- δανειστών για τη 2η αξιολόγηση προέβλεπε ότι αν η απόκλιση από το στόχο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ υπερβαίνει το 2%, τότε ενεργοποιείται ένα είδος “penalty”. Εν προκειμένω, ο ενδιάμεσος στόχος μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ για τον Ιούνιο έχει τεθεί στο 81% (και στο 75,24% για το τέλος του 2017). Ομως το μερίδιο της επιχείρησης στην λιανική αγορά ρεύματος τον Ιούνιο παρέμεινε σταθερό στο 85,5%, δηλαδή απέκλινε του στόχου όχι 2%, αλλά 4,5%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 243 MWh/h. Τόσο είναι και το “penalty”, δηλαδή η επιπλέον ποσότητα που θα προστεθεί στην προς πώληση από την ΔΕΗ ενέργεια κατά την επόμενη δημοπρασία ΝΟΜΕ στις 18 Οκτωβρίου.

Ως γνωστόν την περασμένη εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άκουσε καθώς φαίνεται τα μηνύματα της αγοράς, όπως εκφράστηκαν στην ολιγοήμερη διαβούλευση, αλλά και τη βούληση της Κομισιόν, και αποφάσισε να μην “σπάσει” τη μεγάλη δημοπρασία NOME των 718 MWh/h που υπολείπονται να δημοπρατηθούν για το 2017. Η απόφαση ελήφθη παρ’ότι είχε προηγηθεί εισήγηση του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος και είχε προτείνει να γίνουν δύο διαφορετικές δημοπρασίες μία για 475 MWh/h στις 18/10/2017 και μία για 243 MWh/h στις 15/11/2017.

Ετσι,  στις 18 Οκτωβρίου, πρόκειται να δημοπρατηθούν συνολικά 718 MWh/h, εκ των οποίων :

  • Οι 246 MWh/h είναι το υπόλοιπο από τις αρχικά καθορισθείσες ποσότητες του έτους.
  • Οι 229 MWh/h αφορούν το επιπλέον 4% της αρχικά συμφωνηθείσας προς δημοπράτηση ποσότητας, μετά την αναθεωρημένη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.
  • Και οι 243 MWh/h προκύπτουν από τη συμφωνία για την προσαύξηση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων, λόγω απόκλισης της επιτευχθείσας μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ σε σχέση με τους συμφωνηθέντες στόχους.