Τρίτη φορά… αφήγημα για την έξοδο από την κρίση

ΔΕΘ: Παροχές Τσίπρα με τα… 246 εκατ. από τους καναλάρχες

«Κατανοώ ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί», αλλά… μείωση φόρων από το 2018 – «Βγάλαμε τη θηλιά από τον λαιμό της χώρας» είπε για το 3ο Μνημόνιο – Ανακοίνωσε «πάγωμα» ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους – Ρητορική… προηγούμενων κυβερνήσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις – Στην πρώτη σειρά Σαββίδης και Λεβέντης

Το σχέδιό του για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και την επίτευξη του στόχου για «δίκαιη ανάπτυξη» παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα εγκαίνια της ΔΕΘ, υποστηρίζοντας ότι οι δεσμεύσεις που έδωσε πριν ένα χρόνο από το ίδιο βήμα, υλοποιούνται από την κυβέρνησή του.

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε μείωση των φορολογικών βαρών από την επόμενη χρονιά, βασιζόμενος στην επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και σε μία νέα συμφωνία με τους δανειστές για τη μείωση των υποχρεώσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ εξήγγειλε και συγκεκριμένες κοινωνικές δράσεις, που θα χρηματοδοτηθούν με τα 246 εκατ. ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ότι «υπερασπίζεται με σθένος τα συμφέροντα των γνωστών κρατικοδίαιτων ολιγαρχών, των offshore και των θαλασσοδανείων», διαβεβαιώνοντας ότι η δική του κυβέρνηση θα διανείμει τον πλούτο που παράγεται δίκαια.

Παράλληλα, υποστήριξε, επικαλούμενος τις διεθνείς του πρωτοβουλίες, ότι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει αλλάξει προς το θετικό, ενώ υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της διαπραγμάτευσης που έκανε το 2015.

«Αν δεν είχε υπάρξει κυβερνητική ανατροπή το 2015, ο ελληνικός λαός θα είχε να αντιμετωπίσει μια επιπλέον απώλεια της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018.  Διότι τα πλεονάσματα ύψους 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά, στα οποία είχε δεσμευτεί ο κ. Σαμαράς, μόνο με αίμα θα επιτυγχάνονταν. Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να βγάλουμε αυτή τη θηλιά από το λαιμό της χώρας. Οι στόχοι για τα πλεονάσματα που προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι πλέον πολύ χαμηλότεροι. Δόθηκε μια ανάσα για την κοινωνία και την οικονομία» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε: «Υπό το βάρος, βέβαια, ενός συντριπτικού συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη, δεν πετύχαμε όσα επιθυμούσαμε. Πετύχαμε όμως έναν συμβιβασμό που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το αύριο. Και σταματήσαμε την πορεία προς τον γκρεμό. Σταματήσαμε τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατανοεί «απολύτως ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί»… «Αλλά σήμερα» συμπλήρωσε, «για πρώτη φορά από το 2009, μπορούμε επιτέλους να έχουμε ένα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών».

Στηριζόμενος στα στοιχεία από τα φορολογικά έσοδα, εξέφρασε τη βεβαιότητα «μπαίνει τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα», ενώ εκτίμησε ότι «περνάμε σε θετικούς ρυθμούς  στο 2ο εξάμηνο του 2016».

Περιέγραψε, δε, πέντε βήματα του οδικού χάρτη για την έξοδο από την  κρίση και τα μνημόνια, απευθύνοντας πρόσκληση στους επενδυτές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση. Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο: το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup. Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας , την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές. Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017. Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη».

Οι εξαγγελίες

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε για την ενίσχυση του οικονομικού κλίματος την ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, τη θέσπιση λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης και την κατάθεση άμεσα νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI) με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως  τις εκκρεμότητες τους με το νόμο.

Προειδοποίησε ότι «όσοι δεν το πράξουν θα το μετανοιώνουν γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες.  Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει».

Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Ο πρωθυπουργός είπε ότι με τον στόχο που επιδιώκει η κυβέρνηση για την επίτευξη χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, ώστε να μειωθούν αισθητά τα φορολογικά βάρη. Υποσχέθηκε μείωση των έμμεσων φόρων και αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο, με πρώτο βήμα εντός του 2017, η επέκταση των απαλλαγών, ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα.

Ρητορική… προηγούμενων κυβερνήσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις

«Χαοτική» χαρακτήρισε την κατάσταση που παρέλαβε στα μεγάλα έργα υποδομών ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ήταν προσβλητική για τη χώρα και υπονομευτική για το δημόσιο συμφέρον.

Ωστόσο, όπως είπε, η κυβέρνηση μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε την επανεκκίνηση του συνόλου των μεγάλων έργων που είχαν «παγώσει» και την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους.

Και προσέθεσε: «Στη σύμβαση παραχώρησης του Λιμανιού στον Πειραιά, εξαιρέθηκε από τη σύμβαση παραχώρησης η Ζώνη Λιπασμάτων, πολλές περιοχές και αρχαιολογικοί χώροι της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τα ακίνητα του ΟΛΠ που βρίσκονται εκτός χερσαίας ζώνης του Λιμένα».

Για το Ελληνικό, είπε πως «βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στο σημείο έναρξης των εργασιών» και υπογράμμισε ότι η νέα σύμβαση προβλέπει συνολικό όφελος 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μετρό της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας το έργο σημαντική παρέμβαση, που θα αλλάξει το πρόσωπο της πόλης.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, είπε ότι κατασκευάζεται το ελληνικό τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, μήκους 3.500 χλμ. και με προϋπολογισμό δύο δισ. ευρώ.

Επισήμανε ακόμα ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 ξεκινάει η κατασκευή υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Απολογισμός για τον ένα χρόνο κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι περσινές του δεσμεύσεις στη ΔΕΘ υλοποιούνται στο ακέραιο.

Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πέτυχε την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, την σήριξη του αγροτικού κόσμου, τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, τη δωρεάν  πρόσβαση των 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, τη διατήρηση των κύριων συντάξεων και η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος γα τις επικουρικές, την  καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και των καυσίμων.

Παροχές με τα 246 δισ. από τα νέα κανάλια

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους. Ένα έσοδο που οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρασαν 27 ολόκληρα χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι τώρα θα έπρεπε να είχαμε τον τρίτο στη σειρά διαγωνισμό. Αναλογισθείτε λοιπόν πόσο έχουν ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον για χάρη των σχέσεων διαπλοκής με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ».

Και ανακοίνωσε ότι «μέχρι τελευταίο ευρώ, τα 246 εκ θα τα δώσουμε εκεί όπου ανήκουν: στον ελληνικό λαό».

Οι συγκεκριμένες δράσεις, στις οποίες θα διατεθούν είναι «η επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. Έτσι, το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα, την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και η χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό».

Πρόσθεσε ότι «μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», ενώ παρουσίασε και δράσεις για την Παιδεία.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επιπλέον ότι «στον προϋπολογισμό του 2017, 900 εκατ. ευρώ θα δοθούν συνολικά για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά».

Δεσμεύτηκε τέλος να ικανοποιήσει ένα αίτημα για τους «εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών», ανακοινώνοντας ότι «οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου. Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Η Βούλα Πατουλίδου

Η Λούκα Κατσέλη

Ο βουλευτής Αριστείδης Φωκάς

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος

Ο Βασίλης Λεβέντης

Δείτε εδώ όλη την ομιλία του πρωθυπουργού