Το -4% της ΤΙΤΚ καθόρισε το τελικό πρόσημο (-0,09%) του ΓΔ

  • Η αβεβαιότητα όρισε το αρνητικό κλείσιμο στο Χρηματιστήριο
 Της Αλεξάνδρας Τόμπρα @capital.gr

Δεν κατάφερε τελικά να “μετρήσει” την τρίτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποδεικνύοντας ότι οι δυνάμεις του, αλλά και οι αντοχές του κόντρα στην αβεβαιότητα είναι κατώτερες των περιστάσεων και περιορίζονται στο να διατηρηθούν τα τρέχοντα επίπεδα.

Η αβεβαιότητα όρισε το αρνητικό κλείσιμο στο Χρηματιστήριο

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 809,98 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 809,22 μονάδων (-0,19%) και 814,94 μον. (+0,52%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 49 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,7 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,14%, στις 2.131,93 μονάδες, ενώ στο +0,51% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.103,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 965,86 μονάδες.

Η σημερινή συνεδρίαση είχε δύο “πρόσωπα” και ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό. Το τελευταίο ήταν η νευρικότητα και οι συνεχείς εναλλαγές προσήμου στην πλειονότητα των τίτλων. Επιπλέον, ενώ τις 3 πρώτες ώρες η αγορά ουσιαστικά δεν είχε πρόσημο, παλινδρομώντας σε ένα πολύ στενό εύρος διακυμάνσεις, από τις 13:30 και μέχρι τη λήξη, οι επιλεκτικές θετικές έδωσαν τον τόνο, αλλά και το τελικό πρόσημο στην αγορά.

Θετικά στην αγορά λειτούργησε η διαρροή του Υπουργείου Οικονομικών ότι ο πραγματικός στόχος της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι έως τον Ιανουάριο του 2018 και ας τίθεται επισήμως ο στόχος το Δεκέμβριο. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εμφανίστηκαν συγκαταβατικές στις σχέσεις με τους πιστωτές, δείχνοντας καμία διάθεση για πιθανή ρήξη σχετικά με τη δυνατότητα διανομής μερίσματος που μπορεί να προκύψει από την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επίσης, σε ερώτημα αν μπορεί να θα τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ απάντησαν με νόημα ότι από τις προληπτικές πιστωτικές γραμμές έως την καθαρή έξοδο υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα πραγμάτων. Επίσης, ανέφεραν ότι θα πρέπει να γίνουν οι 2- 3 σημαντικές συζητήσεις του Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου. Εξήγησαν ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούν την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το χρέος.

Πάντως, το τελευταίο ζήτημα, δηλαδή η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και στα ευρωπαϊκά δρώμενα φαίνεται ότι απασχολεί ιδιαίτερα την αγορά. Ενώ μέχρι τώρα, η αναμφισβήτητη στάση των ξένων επενδυτών στο ΧΑ ήταν η ανάγκη της παρουσίας του ΔΝΤ (το είχε αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν η συμπεριφορά του ΧΑ), εντούτοις η αγορά γίνεται πλέον μάρτυρας των ευρωπαϊκών προθέσεων για την απεμπλοκή του Ταμείου από τις ευρωπαϊκές διασώσεις (δηλώσεις Σόιμπλε, Μέρκελ, Ρεγκλινγκ, Γιουνκερ, κλπ).

Δεδομένου του ότι μια τέτοια ριζική αλλαγή στο status των ευρωπαϊκών υποθέσεων θα χρειαστεί χρόνο για να συμβεί (αν αναλογιστούμε και την “ταχύτητα” των ευρωπαϊκών αποφάσεων), η αγορά δεν μπορεί να αποτιμήσει ακόμη τις προοπτικές που μπορεί να διαμορφωθούν σε περίπτωση που τη θέση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (και στο τρέχον αλλά και σε ένα πιθανόν μελλοντικό) λάβει ένα αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Στο ταμπλό τώρα, το -4,02% του Τιτάν, αλλά και οι ανώτερες του 1% απώλειες των ΟΠΑΠ, Eurobank και Φουρλή έγειραν τη ζυγαριά του προσήμου του γενικού δείκτη σε αρνητικά εδάφη. Επίσης, προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλαν και οι απώλειες των Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean και Grivalia, οι οποίες όμως δεν ξεπέρασαν το 1%.

Στον αντίποδα, η Attica Bank, η οποία μετά το τριήμερο sell off, που της στοίχισε περί το 38% της αξίας της, σήμερα ανέκαμψε με κέρδη 15,62%, ενώ την ακολούθησε η Μυτιληναίος με άνοδο 1,78%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, Βιοχαλκο, Folli Follie, Motor Oil, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Jumbo και Σαράντης, χωρίς όμως τα κέρδη τους να ξεπεράσουν το 1%. Χωρίς μεταβολή οι ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Εθνική και Alpha Bank, με τις δύο τελευταίες μάλιστα να χάνουν τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη.

* ,