Το τοξικό νέφος κάλυψε την Αττική

Συνεχίζονται και σήμερα, για τρίτη ημέρα, οι προσπάθειες της πυροσβεστικής για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Σήμερα πάντως η αλλαγή στη φορά του ανέμου οδήγησε το νέφος στον Πειραιά και το λεκανοπέδιο, μεταφέροντας έντονη τη μυρωδιά του καμένου πλαστικού μέχρι τα βόρεια και ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας.

“Η πυροσβεστική κατάφερε να μπει στο εσωτερικό του χώρου μόλις χθες. Σήμερα συνεχίζει την προσπάθεια να σβήσει εντελώς τη φωτιά, απομονώνοντας ποσότητες της καμμένης ύλης σε μικρά λοφάκια. Ωστόσο η αναμόχλευση του καμμένου υλικού έχει ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση κάθε τόσο της φωτιάς και γι’ αυτό είναι τόσο έντονη η μυρωδιά σήμερα”, αναφέρει ο αντιοπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, που βρίσκεται στο σημείο.

Το ερώτημα, τώρα, είναι πόσο επικίνδυνο είναι το τοξικό νέφος που προκάλεσε η πυρκαγιά. Μετρήσεις δεν υπάρχουν: το τμήμα Ποιότητας Ατμόσφαιρας της διεύθυνσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που διατηρεί σταθμούς μέτρησης στην περιοχή, καταγράφει μόνο αστικούς ρύπους όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια.

Ανάλογες μετρήσεις κάνουν οι περιβαλλοντικοί σταθμοί των δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει και οι τρεις πηγές, δεν προκύπτει σημαντική μεταβολή στους ρύπους. “Μέχρι χθες η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια- βορειοδυτική, οπότε ότι εκπέμπονταν από το εργοστάσιο έφευγε προς τη θάλασσα”, λέει ο κ. Αναστάσιος Χριστίδης, προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Ελευσίνας. Και διευκρινίζει:

“Για να μετρηθούν τα επίπεδα διοξινών και πολυαρωματικών υδρογονανθράκων χρειάζεται μια άλλη, ειδική διαδικασία δειγματοληψίας και εξειδικευμένη ανάλυση, την οποία οι δήμοι δεν είναι σε θέση να κάνουν.

Πάντως πρέπει να καθησυχάσουμε τον κόσμο. Για να δημιουργηθεί πρόβλημα υγείας σε κάποιον από τον καπνό αυτό, χρειάζεται έκθεση επί μακρον, για αρκετές ημέρες κοντά στην πηγή του”.