Το τεράστιο λάθος του Τσίπρα!

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μνημόνιο έφερε αποτελέσματα διότι σημαντικοί  μακροοικονομικοί δείκτες βελτιώθηκαν. Εν μέρει έχουν δίκιο. Το χάνουν όμως αν συλλογιστεί κανείς ότι αυτή η βελτίωση επετεύχθη μετά από επιβολή βαρύτατης φορολογίας που εξυπηρετήθηκε κυρίως λόγω της μείωσης των καταθέσεων.

Οι περισσότεροι Έλληνες  κατάφεραν  να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις απομειώνοντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ουσιαστικά, το κράτος αντί να οδηγήσει τους πολίτες στην αύξηση της παραγωγικότητας και άρα μέσω αυτής να επιτύχει την αύξηση των κρατικών εσόδων, μετέτρεψε τις αποταμιεύσεις τους σε κρατικά έσοδα.

Αποτελεσματικό μέτρο αλλά με περιορισμένη διάρκεια. Κάποτε οι καταθέσεις τελειώνουν…Ιδίως σε ένα κράτος που πλήττεται από ανταγωνιστικότητα και που ο ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών (net household savings rate) έπεσε από το 2,5% το 2007 στο -20% το 2013!

Unknown

Με αυτά τα δεδομένα , η νέα ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις χωρίς πρόγραμμα και κυρίως χωρίς σαφείς προτάσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας. Αντ’ αυτού , ο Βαρουφάκης αποφάσισε ότι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα στην παρούσα φάση , είναι να παίξει το Hawk and Dove game ( ή αλλιώς chicken game http://en.wikipedia.org/wiki/Chicken_(game) ) με αντίπαλο τη Γερμανία. Στην περίπτωση μας, αυτή η επιλογή ίσως να μην ήταν ακραία, με την έννοια ότι αν και είμαστε  σαφώς πιο αδύναμοι σε σχέση με την Ομοσπονδία του Σόιμπλε, είχαμε πιθανότητες να πετύχουμε αρκετά. Είχαμε τη δυνατότητα να πετύχουμε μερική υποχώρηση του αντιπάλου, αν  χειριζόμασταν την κατάσταση με τη δέουσα διπλωματική οξυδέρκεια.

βαρουφακης - πολυθρονα

 

Αντιθέτως, ο νάρκισσος Βαρουφάκης επέλεξε να το παίξει καουμπόης μπροστά στις κάμερες όλης της Υφηλίου, προειδοποιώντας τους Γερμανούς “γι αυτό που τους περιμένει”! Με αυτή την τακτική καταφέραμε να “δέσουμε τα χέρια” του αντιπάλου πάνω στο τιμόνι, απαγορεύοντάς του να στρίψει ακόμα κι αν τελικά ήθελε να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση με την Ελλάδα. Αυτό ήταν το τεράστιο λάθος του Τσίπρα. Άφησε τον -ερωτευμένο με τον εαυτό του και τις θεωρίες του – Βαρουφάκη να οδηγήσει τη χώρα σε ένα hawk and dove game, στο κακό σενάριο του οποίου ο ένας διαλύεται κι ο άλλος γρατζουνίζεται.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της πάνω στο ελληνικό ζήτημα εξαιτίας της σοβαρότητας των πιθανών επιπτώσεων μιας αρνητικής εξέλιξης. Επιπροσθέτως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πέσει στον ίδιο τον υπουργό οικονομικών, κυρίως λόγω της εμφάνισής του αλλά και της ρητορείας του. Αυτός ο “ροκ υπουργός” (sic) για κάποιους, ή ο εκκεντρικός σαλντιμπάκος για κάποιους άλλους, πήγε στον Σόιμπλε και ουσιαστικά του πρότεινε να μας πληρώνει για πάντα χωρίς όμως να του εξηγήσει πώς θα φτιάξει οικονομία.

 

Unknown-1

Φώναζε ο Τσίπρας  τόσους μήνες ότι είναι έτοιμοι, και σαν άλλος Νονός διατυμπάνιζε ότι έχει “μια πρόταση την οποία οι άλλοι δεν θα μπορούν να αρνηθούν”! Τώρα, στη μέση της καταιγίδας εκλιπαρεί για λίγο χρόνο και για μια συμφωνία-γέφυρα,  προκειμένου να ετοιμάσει το πρόγραμμά του! Και το χειρότερο: Κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, σε μια έξαρση επιθετικότητας, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για προδοτική  συμπεριφορά, γιατί – άκουσον άκουσον- ενώ είχε τη δυνατότητα να ζητήσει 6μηνη παράταση, αιτήθηκε μόνο 2μηνη! Υπενθυμίζω ότι λίγες μέρες πριν, ο Βαρουφάκης είπε στον Ντάισενμπλουμ ότι όχι μόνο δεν θέλουμε παράταση αλλά ούτε τη δόση των 7,5 δις!

Και για να μην ξεχνιόμαστε! Ο Λαός , στις τελευταίες εκλογές , έδωσε πολλές εντολές στον Τσίπρα. Και πολλά μηνύματα! Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν του ζήτησε να μας βγάλει από την Ευρώπη!

Με αγάπη

Ο Είρων!