Το πρωινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – 18/10

___________

 • Well done, Alexis! Η αριστερά ανήκει εις την Δύσιν

Ήταν μια ιστορική στιγμή η χθεσινή για την αριστερά, σύντροφοι, που έχετε χάσει τη λαλιά σας και δεν ξέρετε τι θα λέτε σήμερα στα καφενεία.

 • Το “περιμένουμε γραμμή από Μόσχα” μας τελείωσε. Τώρα ανήκομεν εις την Δύσιν και… God bless the US of A.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά κλείνουμε deal με τους Αμερικανούς, που θα κάνουν τον Βλαδίμηρο να στριφογυρίζει στο κρεβάτι.

 • Αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Πλήρες πακέτο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης (βλ. απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο), που περιλαμβάνει μέχρι και εισαγωγές υγροποιημένου σχιστολιθικού αερίου από την Αμερική.

Τι να κάνει κι ο Βλαδίμηρος, κάθεται και βλέπει ρώσικα “ντοκιμαντέρ” με εκείνη την αληθινή ιστορία για τον καλό πρωθυπουργό Καραμανλή, που ήθελε να τον ξεκάνει η CIA, αλλά τον έσωσαν Ρώσοι πράκτορες και ο Πάκης ο Παυλόπουλος.

Well done, Alexis!

Από τον Νώντα Χαλδούπη

_____________

 • Aπτές πράξεις χρειάζονται

Το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι σημαντικό. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και ο εμμονικός αντιαμερικανισμός της Μεταπολίτευσης ανήκει στο παρελθόν. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξε και αυτός την αποστολή του κ. Τσίπρα, δείχνοντας την ώριμη συναίνεση που έχει επιτευχθεί. Για να μεταφραστεί όμως το θετικό κλίμα στις ΗΠΑ σε απτά αποτελέσματα, θα χρειασθούν απτές πράξεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Γιατί καλές οι διακηρύξεις περί επενδύσεων, αλλά αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν με ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά που είτε δεν τις θέλουν είτε είναι ανίκανοι να τις προχωρήσουν.(Έντυπη Κ)

____________

 • TO ΣΚΙΤΣΟ

_____________

Katharina Utermöhl, Senior Economist Europe για την Euler Hermes και την Allianz

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά το 2017, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία 2,5 χρόνια.

 • Κατά συνέπεια, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί στην Ελλάδα κατά +1% το 2017 και +2,5% το 2018, κυρίως λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης.
 • Η αβεβαιότητα ωστόσο παραμένει ένα εμπόδιο στην αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας.
 • Όμως οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά +5% το 2017 και οι επενδύσεις μόλις κατά +0,3%, προσφέροντας πρόσθετη στήριξη: ένα σημαντικό βήμα μπροστά»
____________
 • Αναπόφευκτη εξέλιξη

Μεγαλεία. Ποιος θα το φανταζόταν από τους συντρόφους που πριν από δύο – τρία χρόνια συνέτασσαν και ενέκριναν εκείνες τις πολεμοχαρείς αντιδυτικές και αντινατοϊκές αποφάσεις των συνεδρίων και των κεντρικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα ο εκλεκτός τους θα βρισκόταν ως πρωθυπουργός της Ελλάδας στο «οβάλ όφις» και θα συνομιλούσε με τον πλανητάρχη, έστω και αν ο τελευταίος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Εχει κάτι γυρίσματα η Ιστορία, που συχνά λίγο απέχουν από «μπουφόνικες» καταστάσεις, αλλά σε τέτοια πραγματικότητα ζούμε…

 • Επί της ουσίας, η συνάντηση Τραμπ – Τσίπρα ορίστηκε για να επισφραγίσει την επιθυμία των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τον ήδη σημαντικό ρόλο της Σούδας
 • Σε συνδυασμό με μεγαλύτερη χρήση από την πλευρά τους των αεροδρομίων στο Καστέλλι και στην Ανδραβίδα
 • Αλλά και τη βούληση της Αθήνας να ικανοποιήσει αυτή την επιθυμία.
 • Λογικό, καθώς «η Ελλάδα ανήκει στη Δύση» και ο Αλ. Τσίπρας ενστερνίζεται πλήρως, όπως φαίνεται πλέον, το δόγμα αυτό – ευτυχώς για όλους μας.
 • Αλλωστε, ούτε ο Ανδρ. Παπανδρέου έθεσε ποτέ θέμα Σούδας, τότε που έδιωχνε τις αμερικανικές βάσεις, οι οποίες δεν είχαν πια λόγο παραμονής.

Τούτων λεχθέντων, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί το πολιτικό όφελος που θα αποκομίσει ο πρωθυπουργός από τη συνάντησή του με τον συγκεκριμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, δηλαδή τον Ντ. Τραμπ. Που μεταξύ άλλων δείχνει συνεχώς ότι πολύ εύκολα ακυρώνει συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα του και μάλιστα πρόσφατα. Ή που κατηγορείται ακόμη και από γερουσιαστές του κόμματός του ότι οδηγεί τον κόσμο σε έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και τέλος, που οι πιθανότητες να μην ολοκληρώσει τη θητεία του είναι πολύ μεγάλες.

 • Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα αναβαθμίζονται γιατί ο αναβρασμός στη Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να κοπάσει με την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.
 • Η Τουρκία του Ερντογάν αποτελεί αστάθμητο παράγοντα, η ακύρωση από τον Τραμπ της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν –παρά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων– προκαλεί πάλι ανασφάλεια
 • Η απειλή της δημιουργίας κουρδικού κράτους με τη στήριξη του Ισραήλ και των ΗΠΑ περιπλέκει την κατάσταση.
 • Αντικειμενικά, η χώρα μετατρέπεται σε «έμμεσο» παίκτη, χωρίς όμως και να μπορεί να το αποφύγει.
 • Έντυπη Κ – ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

_____________

 • ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ
Μπορεί η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ (φωτογραφία) μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα να μας τα είπε όλα «στρογγυλά», ήτοι να ακούστηκε υποστηρικτική για το χρέος και την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά οι παρατηρητικοί παριστάμενοι στη συνάντηση μου μετέφεραν πως υπέπεσε σε ένα τεράστιο λάθος. Οπως μου μετέφερε πράκτοράς μου που παρίστατο στη συνάντηση της κυρίας Λαγκάρντ και του κ. Τσίπρα στο «γοτθικό» αρχηγείο του ΔΝΤ στη 19η Λεωφόρο της αμερικανικής πρωτεύουσας, η γαλλίδα επικεφαλής του Ταμείου εξέπληξε δυσάρεστα, καθώς έκανε ένα ασυγχώρητο στυλιστικό λάθος. Φόρεσε μέσα σε τρεις ημέρες το ίδιο φόρεμα!
Ενσωματωμένη εικόνα 1
Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό η Κριστίν Λαγκάρντ φορούσε το ίδιο μπλε έθνικ φόρεμα με κεντητές λευκές και κίτρινες λεπτομέρειες που φορούσε την προηγούμενη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου  όταν απευθύνθηκε στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν το ατόπημα αυτό αμελητέο, αλλά ως προς το πρωτόκολλο είναι σφάλμα εξαιρετικής βαρύτητας.
 • Και η μόνιμη απρέπεια Τσίπρα
Να σας αναφέρω πως όταν η Κέιτ Μίντλετον, η δούκισσα του Κέιμπριτζ (μια γυναίκα με αδιαμφισβήτητο στυλ και κομψότητα, όπως άλλωστε η Κριστίν Λαγκάρντ), ενδύθηκε το 2015 με φόρεμα που είχε φορέσει ξανά το 2012 βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικών σχολιασμών από τα ΜΜΕ της χώρας της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαν παρέλθει τρία ολόκληρα χρόνια και όχι τρεις ημέρες, δηλαδή 72 ώρες, όπως συνέβη με την περίπτωση της Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν αδικώ λοιπόν εκείνους που υποστηρίζουν πως η «απρέπεια» της επικεφαλής του ΔΝΤ ξεπερνά και τη μόνιμη (πλέον) απρέπεια του έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος μονίμως εκπροσωπεί διεθνώς τη χώρα μας χωρίς να φοράει γραβάτα.
 • Το μαύρο παπιγιόν του Καμμένου
Πρώτα απ’ όλα, φόρεσε παπιγιόν ενώ οι περισσότεροι στο δείπνο που διοργάνωσαν οι ομογενείς στο Σικάγο φορούσαν γραβάτα και άλλοι ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με το dress code του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν χωρίς γραβάτα.
 • Δεύτερον, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επέλεξε να φορέσει μαύρο παπιγιόν, ίσως για να ξεχωρίζει, μόνο που το παπιγιόν του δεν ξεχώριζε πάνω σε μαύρο πουκάμισο σε μαύρο κοστούμι.
 • Τώρα δεν ξέρω γιατί ο υπουργός θέλησε να εμφανιστεί με μαύρο παπιγιόν σε δείπνο με ομογενείς, και μάλιστα να φωτογραφηθεί υπερηφάνως με αυτόν δίπλα από τον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος και αυτός φορούσε παπιγιόν αλλά χρώματος… ασημί.
 • Ηταν η στολή των ΑΝΕΛ στο επίσημο δείπνο; Ποιος ξέρει.
 • Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο κ. Καμμένος είχε εμφανιστεί πάλι δημοσίως με παπιγιόν στον γάμο του Γιώργου Σαββίδη, γιου του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη

(ο οποίος είναι και προσωπικός φίλος του υπουργού), τότε που γέμισε η Θεσσαλονίκη με υψηλούς ρώσους καλεσμένους και ομογενείς από τη Ρωσία.

 • Το δώρο των ομογενών
Σε αυτό το δείπνο των ομογενών προς τιμήν του πρωθυπουργικού ζεύγους και της συντροφιάς υπουργών που τον συνόδευαν, συνέβησαν ορισμένα αξιοσημείωτα πράγματα τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω.
 • Πρώτα απ’ όλα, τα απίστευτα κομπλιμέντα που έκαναν ορισμένοι Ελληνοαμερικανοί προς τον Τσίπρα και τη σύντροφό του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα.
 • Ως και τα αγγλικά του κ. Τσίπρα παίνεψαν λέγοντας ότι έχουν βελτιωθεί από την προηγούμενη φορά.
 • Ο δε πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute – ΑΗΙ)  Νικ Λαρυγγάκης είπε το αμίμητο προς τον κ. Τσίπρα:
 • «Εμείς σε φέραμε τότε αρχηγό της αντιπολίτευσης και είχαμε πιστέψει σ’ εσένα και τώρα σε φέραμε ξανά πρωθυπουργό».
 • Και η απορία: Ποιος τέλος πάντων έφερε τον κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ;
Φρόντισαν μάλιστα οι ομογενείς να δώσουν και δώρο στον Πρωθυπουργό, αφού η πρόθεσή τους για επενδύσεις στην Ελλάδα δεν ήταν μεγάλη, λόγω της υπέρμετρης φορολογίας και της οικονομικής αστάθειας. Του δώρισαν ένα αντίγραφο του πίνακα που αναπαριστά την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Του ζήτησαν να το τοποθετήσει στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πως θα το κάνει. Και ας το τοποθετήσει δίπλα στο δίπλωμα που του έδωσαν από την 110 Πτέρυγα Μάχης, όταν πέταξε με το F-16.
Στο δείπνο ήταν παρόντες όχι μόνον ομογενείς, αλλά και επιχειρηματίες που ήρθαν από την Ελλάδα (δηλαδή καναλάρχες, εκδότες και στοιχηματζήδες).
 • Οπως για παράδειγμα ο Θ. Κυριακού, ο Δ. Μάρης και βεβαίως ο Τζον Κάλαμος (της ΕΧΙΝ που εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική), ο οποίος βρισκόταν συνεχώς δίπλα στον κ. Τσίπρα.
 • Με μπλε γραβάτα ο Ντένης Πλέσσας που είναι αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, κατασκευάστριας εταιρείας των F-16 και των F-35.

Να μην ξεχάσω και τον Χρ. Παπουτσή (καθόταν δίπλα στον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ).

 • Παγκόσμια πρωτοτυπία Κουρουμπλή
Αποτελεί σίγουρα παγκόσμια πρωτοτυπία η πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή να διοργανώσει φιέστες (με τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ) προκειμένου να παραδώσει τις ακτές οι οποίες πριν από έναν μήνα είχαν υποστεί άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή εξαιτίας της ολιγωρίας που επέδειξαν οι αρμόδιοι φορείς. Ο υπουργός πανηγυρίζει γιατί έγινε ο καθαρισμός των ακτών, οι οποίες θα ήταν καθαρές αν ο ίδιος και οι εποπτευόμενοι από τον ίδιο φορείς έκαναν στοιχειωδώς καλά τη δουλειά τους.
_____________
ΣΧΟΛΙΟ: Το ρεκόρ που κατέχουμε βέβαια δεν νομίζω να σπάσει ποτέ. Βοήθησαμε στην αύξηση της ανάπτυξης την Βουλγαρία, την Κύπρο και πλέον και την Αμερική και εμείς είμασταν η μόνη χώρα της Ευρώπης που ειχε ύφεση το 2016. Guinness record (Ηλ.Ζαχ.)
 ΣΧΟΛΙΟ: Κανέναν επενδυτή δεν προσπαθεί να διώξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, έδωσε στην Ελντοράντο όλες τις άδειες που χρειαζόταν για τα μεταλλεία στην Ολυμπιάδα και έστησε μια διαιτησία, που θα επιτρέψει στην εταιρεία να μείνει, ακόμη και αν δεν φτιάξει μεταλλουργική μονάδα.
 • Γι’ αυτό, άλλωστε, η Ελντοράντο δεν έφυγε.
 • Με τον Τσίπρα υπάρχει πάντα αυτό που φαίνεται και είναι φτιαγμένο για να τσιμπάνε οι ΣΥΡΙΖΑιοι οπαδοί και αυτό που πραγματικά γίνεται.
 • Μην μπερδεύεστε με το αριστερό μάρκετινγκ, κοιτάμε την ουσία (Ν.ΧΑΛΔ.)

_____________

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ωραιεσ εικονες