Το πρωινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – 20/9

TO AΡΘΡΟ: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς η ενεργοποίηση των απαραίτητων εργαλείων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, με πρώτο τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ισχυρές εσωκομματικές αντιδράσεις και μεγάλο πολιτικό κόστος, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια πορεύτηκε υποσχόμενη «σεισάχθεια» και ευνοϊκές ρυθμίσεις για όλους τους δανειολήπτες, συμβάλλοντας στη διόγκωση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

 • Από την άλλη πλευρά, αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις και διατηρηθεί η ιδιότυπη ασυλία που απολαμβάνουν πολλοί που ενώ έχουν χρήματα δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους
 • είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι τράπεζες δεν θα πετύχουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων και σύντομα θα τεθεί ζήτημα νέας κεφαλαιακής ενίσχυσής τους,
 • κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε «κούρεμα» καταθέσεων (bail in).
 • Ετσι, η κυβέρνηση κινδυνεύει το 2018 να βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη τραπεζική κρίση που θα αποσταθεροποιήσει την οικονομία και θα έχει επίσης σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις.”
Την ώρα που το ΔΝΤ πιέζει για νέα αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών, η κυβέρνηση καθυστερεί την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών…
KATHIMERINI.GR

_____

Διπλόπιττα με C4: Ξέραμε για τα δηλητηριασμένα πούρα που χρησιμοποίησε χωρίς επιτυχία η CIA για να ξεκάνει τον Κάστρο. Προσεχώς θα μάθουμε και για εκρηκτικά διπλόπιττα, που χρησιμοποιήθηκαν, επίσης ανεπιτυχώς, κατά του Κωστάκη του Β’…(Επ.Χ)

ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ: Η υπόθεση “Πυθία” είναι κατασκεύασμα του Κρεμλίνου και των υπηρεσιών του👈 και είχε τρεις στόχους : 1) Να ηρωοποιήσει τον Κ.Κ , 2) να δείξει την υποστήριξή του στον Κ.Κ ενόψει και των τότε επικείμενων εκλογών και 3) να προβοκάρει τις υπηρεσίες των ΗΠΑ και των χωρών της Ε.Ε. Η πιο προφανής απόδειξη 👈: οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι παρακολοθούσαν τους πράκτορες της Δύσης την ώρα που του παρακολουθούσαν τον ΚΚ. Γιατί δεν πήραν τηλ. την ΕΥΠ ή την αστυνομία να τους πιάσει στα πράσα;

_____

Γραμμές Κατεύθυνσης: Γιατί η κατεύθυνση μιας μετοχής διαφέρει από τα επίπεδα στήριξης ή αντίστασης

Τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης μπορούν να παραβιαστούν όταν οι προσδοκίες των επενδυτών αλλάξουν.

 • Η αλλαγή αυτή των προσδοκιών συχνά είναι απότομη και βασίζεται σε ειδήσεις γύρω από την εταιρεία.
 • Οταν η μετοχή είναι σε ανοδική πορεία οι αγοραστές είναι πιο πολλοί από τους πωλητές.
 • Οταν η μετοχή είναι σε καθοδική πορεία αυτοί που πουλάνε είναι πιο πολλοί από αυτούς που αγοράζουν.  (in.gr)

Οταν μιλάμε για την κατεύθυνση μιας μετοχής ενοούμε μια σταθερή πορεία αλλαγής της τιμής της μετοχής προς τα πάνω ή προς τα κάτω (που είναι συνδεδεμένη με τις προσδοκίες των επενδυτών). Η κατεύθυνση μιας μετοχής διαφέρει από τα επίπεδα στήριξης ή αντίστασης, γιατί κατεύθυνση σημαίνει αλλαγή, ενώ αντίσταση ή στήριξη σημαίνει εμπόδιο στην αλλαγή.

Οπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, μια ανοδική κατεύθυνση ορίζεται από διαδοχικά ψηλότερες τιμές. Για να χαράξετε μια ανοδική γραμμή κατεύθυνσης, πρέπει να ενώσετε δύο χαμηλά σημεία με τέτοιο τρόπο ώστε κανένα χαμηλό να μη βρίσκεται κάτω από τη γραμμή αυτή. Στο σημείο Α η ανοδική γραμμή κατεύθυνσης παραβιάστηκε (πιθανό σημείο αντιστροφής).

Οπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, μια καθοδική κατεύθυνση ορίζεται από διαδοχικά χαμηλότερες τιμές. Για να χαράξετε μια καθοδική γραμμή κατεύθυνσης, πρέπει να ενώσετε δύο ψηλά σημεία με τέτοιο τρόπο ώστε κανένα ψηλό σημείο να μη βρίσκεται πάνω από τη γραμμή αυτή. Στο σημείο Α η καθοδική γραμμή κατεύθυνσης παραβιάστηκε (πιθανό σημείο αντιστροφής).

__________

TO ΣΚΙΤΣΟ 

makris--7

________

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ – ΒΡΕ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ…: Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου οι τράπεζες υποχρεούνται να αποστείλουν στο taxis στοιχεία για τις καταθέσεις και γενικότερες επενδύσεις όλων των πελατών τους.

 • Στοιχεία για καταθέσεις Ελλήνων θα στείλουν επίσης οι τράπεζες 54 χωρών μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.
 • Θα ακολουθήσει δεύτερο κύμα στοιχείων, καθώς μέχρι το τέλος του 2018, θα ληφθούν στοιχεία από επιπλέον 30 χώρες.
 • Τα αποτελέσματα της επιχείρησης «οικειοθελούς αποκάλυψης» είναι ιδιαίτερα θετικά και ξεπερνούν τις προσδοκίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:
 • Ενώ είχε προϋπολογίσει να εισπράξει 200 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις έχουν ήδη υπερβεί τα 300 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν φόρους αποκρυβέντων εισοδημάτων περίπου 5 δισ. ευρώ.
 • Μέχρι στιγμής πάνω από 70.000 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει οικειοθελή δήλωση για μη δηλωθέντα εισοδήματα παρελθόντων ετών. (ΒΡΕ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ…)
_________
Κύριο Αρθρο ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Μετά θα είναι αργά

Πυκνά σύννεφα μαζεύονται για άλλη μία φορά πάνω από το πρόβλημα του προσφυγικού.

Οι ροές προς τα νησιά του Αιγαίου αυξάνονται σε σταθερή βάση, την ίδια στιγμή που η κατάσταση σε αυτά βρισκόταν στο «κόκκινο» με τους ήδη υπάρχοντες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει ουσιαστικά αδρανής, καθώς ακόμη δεν έχει κατορθώσει να οργανώσει ένα αξιόπιστο σύστημα υποδοχής που να λειτουργεί σε βάθος χρόνου.

Αν περιμένει να ξεσπάσουν εκ νέου επεισόδια για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ίσως είναι αργά.

_______________

Σε μια δίνη αβεβαιότητας, αλλά και δικαστικών εμπλοκών βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα ο ρόλος του ως αιμοδότη της οικονομίας να υποβαθμίζεται συνεχώς. Από τη μια το αγκάθι των κόκκινων δανείων φαίνεται ότι αποτελεί μια απασφαλισμένη νάρκη που υπονομεύει και τη λειτουργία των τραπεζών αλλά και το ξεκαθάρισμα στο επιχειρηματικό τοπίο. Εσωτερικές δυσλειτουργίες, χρόνιες παθογένειες, αλλά και υπόγειες και μη διασυνδέσεις μπλοκάρουν κάθε διευθέτηση, με συνέπεια η λύση να μετατίθεται συνεχώς, προκαλώντας τις αναμενόμενες αντιδράσεις των δανειστών.
Ακόμα  και διευθετήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν αποκαλύπτονται τώρα προβληματικές, αμφισβητούμενες, με πολλές προσωπικές τακτοποιήσεις που σε μία τουλάχιστον περίπτωση οδήγησαν την Τράπεζα της Ελλάδος να στείλει το πόρισμα της στις εισαγγελικές αρχές για περαιτέρω καταλογισμό ευθυνών.
Όλο αυτό το σκηνικό αμφισβήτησης της διαχειριστικής ικανότητας έχει προκαλέσει την επιμονή του ΔΝΤ να θέτει διαρκώς θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών τραπεζών και να ζητά διεξοδικό έλεγχο όλου του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Παρενέργεια όλου αυτού του κλίματος είναι και η διαρκής πτώση των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο με αποτέλεσμα να έχουν χάσει μέσα σε δύο μήνες πάνω από 3 δισ. από την κεφαλαιοποίηση τους.
Επί της ουσίας για μια φορά ακόμα ο τραπεζικός τομέας αποδεικνύεται ο αδύνατος κρίκος στην προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας. Αδυνατούν να εκπληρώσουν το ρόλο τους, ουσιαστικά παραμένουν απλοί διεκπεραιωτές παλαιών υποθέσεων με αποτέλεσμα πολλές υγιείς επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να τις παρακάμπτουν και να καταφεύγουν σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων για να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ρευστότητα.

Το τεράστιο πρόβλημα των κόκκινων δανείων μετακυλίεται συνεχώς στο μέλλον, καθώς κανένα τραπεζικό στέλεχος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να βάλει την υπογραφή του σε ρυθμίσεις που εγκυμονούν οποιοδήποτε προσωπικό ρίσκο. Είναι προφανές ότι αυτή η αδιέξοδη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.Καμμιά οικονομία, καμμιά επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει και πολύ περισσότερο να γίνει ανταγωνιστική με ένα νεκρό επί της ουσίας τραπεζικό σύστημα.

Τα στελέχη των τραπεζών οφείλουν επίσης να αντιληφθούν ότι ο ρόλος τους δεν εξαντλείται στην περίοδο των παχέων αγελάδων όταν απολάμβαναν τα προνόμια της οικονομικής διόγκωσης. Οι έλληνες πολίτες που συνέβαλλαν με δισ. στη διάσωση των τραπεζών – και των ίδιων – απαιτούν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να εκπληρώνουν καθημερινά τις υποχρεώσεις τους,συμβάλλοντας στην ομαλή  λειτουργία της οικονομίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ
_______________

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ