Το πιο μεγάλο πιρούνι των τραπεζών – tovima.gr

Η μικροκαμωμένη γαλλίδα επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί (φωτογραφία) μπορεί να δίνει την εντύπωση ενός εύθραυστου και ευαίσθητου ατόμου αλλά είναι το πιο γερό… πιρούνι που πέρασε ποτέ από την Τράπεζα της Ελλάδος. Και εξηγούμαι: Την είδε έτσι λεπτή και ντελικάτη ο Ι. Στουρνάρας και σκέφθηκε ότι πιθανόν να προσέχει τη σιλουέτα της και έτσι απεφάνθη ότι το καλύτερο γεύμα που θα μπορούσε να της προσφέρει στην Τράπεζα ήταν ψάρι: «Οχι κοκοβιό, αλλά σφυρίδα» είπε και έδωσε τις σχετικές οδηγίες στο μαγειρείο, καθ’ ότι στις Γαλλίδες κατά τον κεντρικό τραπεζίτη αρέσουν περισσότερο τα λεγόμενα άσπρα ψάρια (χωρίς όμως το κεφάλι τους). Έτσι το γεύμα ετοιμάστηκε και σερβιρίστηκε η φρέσκια (αλανιάρα) σφυρίδα συνοδευόμενη από αγκινάρες α λα πολίτα. Και γούρλωσαν όλοι τα μάτια τους όταν η κυρία Νουί έφαγε το πρώτο πιάτο, ζήτησε αμέσως και δεύτερο και αφού έφαγε και το δεύτερο ζήτησε και τρίτο. «Δηλαδή έφαγε δύο πιάτα και ακόμη πεινούσε; Μα πού τα βάζει;» σχολίαζαν οι συνδαιτυμόνες του κ. Στουρνάρα και της κυρίας Νουί (όλοι μεγαλοστελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος). Αλλά η Γαλλίδα, αφού έφαγε και όλα τα φρούτα που της προσφέρθηκαν, ήπιε και ένα εσπρεσάκι, ρώτησε τον κ. Στουρνάρα: «Γιάννη, ποιος μαγειρεύει τόσο υπέροχα και νόστιμα;».

Και… notam κατά τραπεζίτη

Τέτοιου είδους ερωτήσεις ο κεντρικός τραπεζίτης τις απαντά με ευκολία, όχι σαν τις άλλες, τις δύσκολες, του τύπου πότε θα αρθούν τα capital controls ή τι θα γίνει με την ποσοτική χαλάρωση; «Α, έχουμε επαγγελματία σεφ στην Τράπεζα και μαγειρεύει καταπληκτικά» (ακόμα και φακόρυζο, θα πρόσθετα), της είπε υπερηφάνως. Η κυρία Νουί ζήτησε το όνομα του σεφ (σ.σ.: ονομάζεται Νίκος Φωτιάδης) και αμέσως εξέδωσε αυστηρή… notam προς τον κ. Στουρνάρα: «Ή μου τον δίνεις και τον παίρνω αμέσως μαζί μου στη Φρανκφούρτη ή δεν ξέρω τι θα γίνει». Η αλήθεια είναι ότι στον κ. Στουρνάρα τέτοιου είδους απειλές, όταν πρόκειται για φαγητό, δεν περνούν εύκολα: «Οχι. δεν σ’ τον δίνω, εδώ ποιος θα μας μαγειρεύει;» της είπε και έτσι έχασε κάθε ελπίδα εύνοιας του κ. Ντράγκι και της κυρίας Νουί στο προσεχές μέλλον…

 

Φεύγουν ή όχι λεφτά στο εξωτερικό;

Αυτό μάλλον δεν φάνηκε να ανησυχεί τον κεντρικό τραπεζίτη, αφού έχει αποδείξει ότι όντως διατηρεί καλές σχέσεις με τον κ. Ντράγκι και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μου λένε πως άλλα πράγματα πιο σοβαρά τον προβληματίζουν, καθ’ ότι υποψιάζεται πως βρίσκεται επί θύραις νέος γύρος επιθέσεων από τους (συνήθεις υπόπτους) συριζαίους, εναντίον του. Κάτι είχε υποψιαστεί ότι διάφορα συριζαίικα κέντρα κινούνται εναντίον του, όταν διάβασε σε κυριακάτικη εφημερίδα (πρώην μεγαλοεργολάβου που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) ότι παρά τα capital controls φεύγουν χρήματα στο εξωτερικό. Στην αρχή δεν έδωσε σημασία, αλλά του είπαν ότι το μετέδωσε και η ΕΡΤ με την προσθήκη ότι έφυγαν 3,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό με τη μορφή γερμανικών ομολόγων και ότι ο κ. Στουρνάρας το γνωρίζει αυτό, αλλά δεν κάνει τίποτε πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση. Έτσι αναγκάστηκε να αποταθεί στην κυβέρνηση (αλλά όχι προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα) και να δώσει στοιχεία ότι λεφτά δεν έφυγαν στο εξωτερικό, αφού ελέγχονται όλες οι εκροές από 12μελή επιτροπή στην οποία μετέχει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και τώρα περιμένει τις αντιδράσεις της κυβέρνησης.