Γύρισε εδώ και καιρό το παιχνίδι της παγκοσμιοποίησης …

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Γερμανοί (μια οικονομία που οφείλει σχεδόν το 50% του ΑΕΠ στις εξαγωγές της και λόγω συγκυριών παγκοσμιοποίησης και ΕΕ που λειτούργησαν καταλυτικά υπέρ της) προσπαθούν να μας πείσουν, ότι από τη μια μπορούμε να μεταβληθούμε όλοι σε μικρές Γερμανίες με πλεονάσματα…

 • … από την άλλη όμως εντέχνως τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια των “εταίρων” κρατών μελών προς όφελός τους, δρώντας ως ένα σφουγγάρι που απορροφά την ρευστότητα του Νότου ιδίως, επενδύοντας κυρίως εκτός Ευρώπης.
 • Το σύστημα πληρωμών του Target 2 της ΕΚΤ είναι μια ζωντανή καθημερινή απόδειξη, μαζί με πολλές άλλες.

_________________

Της Κατερίνας Πάντα

_________________

Ο χειρότερος εφιάλτης τους όμως είναι όταν τους λες ότι η ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση τελειώνει.

 • Και επανέρχομαι σε μια παλιότερη ανάρτησή μου λίγο διαφοροποιημένη:

Αν κάτι με θυμώνει, είναι όταν κάποιοι αρθρογράφοι λένε μισές αλήθειες για να κρύψουν την μονομερή τους τοποθέτηση. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τους δημοσιογράφους. Κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι πτωχοί τω πνεύματι και την τσέπη επέλεξαν Τραμπ & Brexit και όχι η κατάντια της παγκοσμιοποίησης για τις προηγμένες κοινωνίες & τους πολίτες τους.

Δεν ξέρω τι θα πετύχει ο Τραμπ λέγοντας αλήθειες για την οικονομική κατάσταση της χώρας του και τα συμφέροντα της, αλλά έλα μου ντε που ο κόσμος διέθετε ένα αλάθητο κριτήριο για το που τους οδηγούσε η παγκοσμιοποίηση και πόσο λάθος ήταν οι πολιτικές Ομπάμα-Κλίντον για την ίδια τους τη χώρα.

Τα νούμερα πιο κάτω, δείχνουν ότι αν δεν υπήρχε ενας Τραμπ για τους αμερικανούς τώρα, θα έπρεπε να εφευρεθεί:

 • Το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ ηταν ελλειμματικό το 2015 κατα 745 δις δολάρια. Το 2006 στην κορύφωση της παγκοσμιοποίησης άγγιξε τα 828 δις έλλειμμα.
  https://www.census.gov/foreign-trade/balance/c0004.html#2007
 • Το 2015 οι ΗΠΑ ήταν εμπορικά ελλειμματικές: έναντι της Κίνας κατα 367 δις δολ, έναντι του Καναδά κατά 15,5 δις δολ, έναντι του Μεξικού (λόγω χαμηλού κόστους επενδύσεων εκεί για να πουλήσουν στις ΗΠΑ) 60,6 δις δολ, έναντι της Ιαπωνίας κατά 69 δις δολ., εναντι της Γερμανίας κατα 75 δις δολ κοκ.
 • Στό μεσοδιάστημα, οι ΗΠΑ εκοβαν αβέρτα δολάριο αναπτύσσοντας κράτη ξένα & σώζοντας τράπεζες ντόπιες και ξένες, μαζί με μια χούφτα από τις πολυεθνικές τους εταιρείες, που φορολογούνταν σε εξωτικούς παραδείσους, σε μεγάλο βαθμό. Για το ίδιο το κράτος και τους πολίτες του, ήταν μόνο φύρα.

Αν δεν υπήρχε ο Τραμπ για τους Αμερικανούς τώρα, έπρεπε να εφευρεθεί. . . . αν δεν ήθελαν να καταλήξουν μοιραία μια περιφερειακή δύναμη.

 • Αν η Ευρώπη στραφεί περισσότερο προς την Κίνα, θα καταντήσει Κινα Β.
 • Διότι ακόμη και η ίδια η Γερμανία, είναι εμπορικά ελλειμματική έναντι της Κίνας.
 • Και λέω με το απλό μυαλό μου:
 • Μήπως ήρθε η ώρα να κοιτάξει ο καθείς τα του οίκου του, όπως σοφά πράττει ο Τραμπ?
 • Κανείς δεν είπε ότι η στροφή είναι εύκολη & θα απαιτήσει ρήξεις. Αλλά πρέπει να γίνει.

Γιατί η Ευρώπη των 500 εκατ. κατοίκων και η πλέον προηγμένη παγκόσμια αγορά, κοντεύει να βρεθεί υπό διάλυσιν, ενώ δεν θα έπρεπε. Αν το γερμανικό κατεστημένο αλλάξει μυαλά, έχει τεράστια περιθώρια να αναπτυχθεί με επενδύσεις εντός. Το παιχνίδι της παγκοσμιοποίησης γύρισε εδώ και καιρό, αλλά κάποιοι δεν δείχνουν να το καταλαβαίνουν.

Από της πτώσης του τείχους του Βερολίνου το 1989 και της αρχής της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007, η διεθνής ροή κεφαλαίων αυξήθηκε από 5,0% του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 21,0%.

 • Το διεθνές εμπόριο αντίστοιχα αυξήθηκε από 39,0% στο 59,0% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
 • Παράλληλα ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν έξω από την χώρα γέννησής τους αυξήθηκε περισσότερο από 25,0%.
 • Το 2015 η διεθνής ροή κεφαλαίων έπεσε στο 2,6% & έκτοτε δεν δείχνει να παίρνει τα πάνω της.
  To διεθνές εμπόριο είναι στάσιμο.
 • Μόνο η κίνηση ανθρώπινου δυναμικού αυξάνεται, κυρίως λόγω ύφεσης & μετανάστευσης, προς ανεύρεση εργασίας.

Τεράστιες επιχειρήσεις διασώζονται προσωρινά λόγω έκδοσης εταιρικών ομολόγων & αγοράς τους από τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη πολλά από αυτα junk, διογκώνοντας σε απίστευτο βαθμό τους ισολογισμούς των τραπεζών…ήτοι νέτο σκέτο χρέος.

Αξίες διαστρεβλώνονται όταν πχ τα junk εταιρικά ευρωπαικά bonds λόγω ΕΚΤ έχουν επιτόκιο 2,4% όσο περίπου το δεκαετές Αμερικάνικο. Το ίδιο συμβαίνει με τα Ευρωπαικά κρατικά λόγω QE. Mόνο που τα κράτη δεν μπορούν να αντέξουν υψηλότερα επιτόκια & γι’αυτά υπάρχει μόνο η γερμανική “θεραπεία” δια πάσαν νόσον & πάσαν μαλακίαν, διότι έτσι συμφέρει στη Γερμανία που έχει καταλάβει όλες τις Ευρωπαικές θέσεις κλειδιά.

Ο Νότος απλά περιμένει να σαπίσει και να πέσει μόνος του…

Οι διασυνοριακοί τραπεζικοί δανεισμοί μειώνονται ραγδαία & κεφάλαια αποσύρονται. Η εξέλιξη της παγκόσμιας κίνησης κεφαλαίων σε είδος, έπεσε απο τα 11,9 τρις δολ. το 2007 στα μόλις 3,5 τρις δολ το 2015.

Τα πάντα υπάρχουν και δεν καταρρέουν με τη μορφή ντόμινο, λόγω της παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών και της κοπής χρήματος, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες.
Η αλήθεια είναι μια:

 • Καλύτερες μέρες ΔΕΝ θα υπάρξουν, αν δεν αναπτυχθεί εκ νέου η μεσαία τάξη, η εσωτερική κατανάλωση που ΔΕΝ υποκαθίσταται με τίποτε & η έλλειψη της οδηγεί σε φαύλο πτωτικό κύκλο τα κράτη, οι θέσεις εργασίας & αν δεν ξεκινήσει ένας νέος ενάρετος κύκλος ανάπτυξης.

Η παγκοσμιοποίηση υπήρξε μια καταστροφή στις τέως δυτικές κοινωνίες & μόνο από εκεί μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου η ανάκαμψη.

 • Ο Trump δεν είναι ηλίθιος, ούτε όσοι υποστηρίζουμε τα ίδια.
 • Οι άλλοι έπαιξαν ένα ύπουλο παιχνίδι σε βάρος των πολιτών και της κοινωνίας τους εξυπηρετώντας τα λίγα τεράστια εταιρικά συμφέροντα.
 • Ας αφήσουν λοιπόν το δήθεν φτωχό μορφωτικό επίπεδο και τις μισές αλήθειες & ας μάθουν ότι ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλύτερα τι ψηφίζει…
 • … όταν το αισθάνεται στο περιβάλλον του και στην τσέπη του.

Κατερίνα Πάντα