Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (20 Aπριλίου)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η αποψίλωση των καλών εταιριών από το χρηματιστηριακό ταμπλό τα τελευταία χρόνια έχει και ένα καλό:

 • Έχουν γίνει εξαιρετικά ευδιάκριτες οι περιπτώσεις των μεσαίων και των μικρών εταιριών αφού η ψαλίδα των αποτιμήσεων μεταξύ μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιποίησης έχει ανοίξει σημαντικά.
 • Μέχρι στιγμής τέσσερις εταιρίες έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον της στήλης για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους: Quest, AS Company, Flexopack και Πλαστικά Θράκης.

BriQProperties ΑΕΕΑΠ: Η εταιρία συστάθηκε με εισφορά 7 ακινήτων και μετρητά ποσού ύψους ευρώ 3 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της (31.12.2016) ανέρχεται σε ευρώ 27,33 εκατ. ευρώ.

 • Τα καθαρά Ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 3,43 εκατ. ευρώ ενώ δεν υφίστανται δανειακές υποχρεώσεις.
 • Η Εσωτερική Λογιστική Αξία (N.A.V.) της εταιρίας την 31.12.2016 ήταν ίση με ευρώ 27,3 εκατ. ενώ η Εσωτερική Λογιστική Αξία (N.A.V.) ανά μετοχή ήταν ίση με 2,2900 ευρώ.

WALL STREET: Ο Dow Jones -0,58% στις 20.404 μονάδες  σε χαμηλό δύο μηνών λόγω της βουτιάς της μετοχής της IBM που έκλεισε -4,93%. Ο Nasdaq θετικός 0,23% στις 5.863 μονάδες και ο S&P 500 – 0,17% στις 2.338 μονάδες.

 • Σημαντική πτώση 13% στα κέρδη της παρουσίασε η IBM με τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου να βρίσκονται στα 1,75 δισ. δολάρια, ή 1,85 δολάρια ανά μετοχή, από τα 2 δισ. δολάρια, ή 2,09 δολάρια ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
 • Η μετοχή της Morgan Stanley κέρδισε 2,01% με την τράπεζα να καταγράφει αύξηση 70% στα κέρδη τριμήνου σημειώνοντας πολύ μεγάλη άνοδο στο εμπορικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της
 • Ενώ έγινε κι αυτή μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street που παρουσίασε πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Μεγάλη υποχώρηση χθες στις τιμές του αργού πετρελαίου καθώς δέχτηκαν πιέσεις όχι μόνο από την απροσδόκητη αύξηση στα αποθέματα βενζίνης που έδειξε η εβδομαδιαία έκθεση της αμερικάνικης υπηρεσίας ενέργειας…

 • Αλλά και από την έκθεση Beige Book της Fed όπου δεν υπήρχε τίποτα στην έκθεση που να εμποδίσει την Fed να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο. Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε το δολάριο που πραγματοποίησε ράλι και έριξε περισσότερο τις τιμές του αργού.

Το συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI παραδόσεως Μαΐου έχασε 3,8% ή 1,97 δολάρια και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 50,44 δολάρια, κάτω από τα 51 δολάρια για πρώτη φορά από τις 3 Απριλίου.

ΧΡΥΣΟΣ: Με απώλειες έπειτα από έξι ανοδικές συνεδριάσεις καθώς ο δείκτης του δολαρίου ανέκαμψε μετά την έκθεση για την οικονομική δραστηριότητα σε 12 περιοχές των ΗΠΑ από την Fed.  Υποχώρησε 0,80% στα 1.283,40 δολάρια…

EUROSTOXX600: ‘Εκλεισε στις 377,34 μονάδες στο +0,26%,  με τα μεγαλύτερα κέρδη οι μετοχές των Banco Popular +7,09%, EasyJet +5,26%, και J Sainsbury +5,14%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες: Cobham -8,66%, Burberry Group -7,35%, και Zalando -4,51%.

Στατιστικά Μαρτίου Ι: Δεύτερος συνεχόμενος μήνας εκροών από τους ξένους επενδυτές οι οποίοι ήταν καθαροί πωλητές 37 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο της χρονιάς οι ξένοι είναι πωλητές με 22,2 εκατ. ευρώ ενώ παρατηρείται το εξής οξύμωρο: Τα μετοχικά αμοιβαία του εσωτερικού  έχουν εκροές 12,7 εκατ. ευρώ και ο Γενικός Δείκτης στο ίδιο διάστημα είναι θετικός κατά 4% από την αρχή του έτους. Αν οι ξένοι είναι πωλητές και τα μετοχικά αμοιβαία έχουν εκροές τότε ποιος αγοράζει;

Στατιστικά Μαρτίου ΙΙ: Η αλήθεια είναι ότι με μικρούς τζίρους το αποτέλεσμα διαμορφώνεται εύκολα. Οι έλληνες επενδυτές έχουν αυξήσει την συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ από 38,6% σε 40,9% είτε με Δημόσιες Προτάσεις, είτε επενδυτικά, είτε με τις αγορές ιδίων που είναι μεν λίγες σε αξία συμμετέχουν όμως σε εξίσου μικρό τζίρο. Κατά τα άλλα ο κωδικός από τις Βερμούδες συνέχισε να είναι καθαρός πωλητής τον Μάρτιο αλλά αυτή την φορά οι περισσότερες εκροές ήρθαν από την Τσεχία (14,2 εκατ. ευρώ).

Οι 10 χώρες με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα (σε εκατ. ευρώ)

Ενσωματωμένη εικόνα 1

……

ΤΟΥ ΕΠΑΜ. ΧΑΛΔΟΥΠΗ: Μιλήσαμε πολύ για το τέλος της “δημοσιογραφίας του νεκρού δέντρου” (όπως λέμε “dead tree edition”).

Να, όμως, που η ποιοτική δημοσιογραφία των μεγάλων εφημερίδων παίρνει τη θέση που της αξίζει και στον ψηφιακό κόσμο, όπως φαίνεται από την πραγματικά θεαματική αύξηση των διαδικτυακών συνδρομών ιστορικών εφημερίδων, όπως οι NY Times, η WSJ και οι FT (το γράφημα από το “Bloomberg”).

Και τώρα, αφού χαρήκαμε γι’ αυτές τις επιτυχίες μεγάλων ξένων εντύπων, έρχεται η ώρα για το ερώτημα που επιδέχεται, δυστυχώς, μόνο δυσάρεστες απαντήσεις:

 • πόσοι Έλληνες θα πλήρωναν ένα, έστω μικρό, ποσό για να γίνουν διαδικτυακοί συνδρομητές ελληνικής εφημερίδας;

 

Φωτογραφία του Epameinondas Chaldoupis.

………

ΑΛΗΘΙΝΑ κι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ: “Στο email, ο λογιστής του έγραφε πως από τα δηλωμένα κέρδη 107.050 ευρώ, θα έπρεπε να αφαιρέσει 61.483 σε φόρους (του έτους και την προκαταβολή του επόμενου έτους), 6.985 φόρο αλληλεγγύης, 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος.

 • Σε αυτό το νούμερο, θα έπρεπε να υπολογίσει και τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Σύνολο δηλαδή 88.191 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 82% των εισοδημάτων του.
 • «Αυτό σημαίνει πως θα μου μείνουν 19.000 ευρώ τον χρόνο, γύρω στα 1.500 ευρώ τον μήνα, τη στιγμή που δουλεύω από το πρωί έως το βράδυ και είμαι επιτυχημένος.
 • Είναι παλαβό. Δυστυχώς, το να φύγουμε από την Ελλάδα ξαφνικά έμοιαζε μονόδρομος».”
«Το φορολογικό σύστημα με διώχνει από την Ελλάδα», Της Μαριάννας Κακαουνάκη | Kathimerini
«Θα σας ενδιέφερε μια ιστορία για το πώς το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας αναγκάζει μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση να κλείσει και να μετακομίσει στην…
KATHIMERINI.GR
………………