Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μ/μ (13/12)

________

 • Οι εκκλήσεις για επενδύσεις δεν αρκούν κ.Τσίπρα!

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στο συνέδριο του  Capital Link Invest in Greece Forum της Νέας Υόρκης σε περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες αμερικανούς επιχειρηματίες τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ”γη της ευκαιρίας” που ανοίγει τις πόρτες της για εξαιρετικά κερδοφόρες επενδύσεις. Ηχηρή όντως η έκκλησή του και ευπρόσδεκτη αν σκεφτεί κανείς τι έλεγε εκείνος και τι πρέσβευε το κόμμα του πριν δύο – τρία χρόνια.
 • Κάλιο αργά παρά ποτέ μπορεί να σχολιάσει κάποιος.
Ωστόσο το μήνυμά του θα είχε ακόμη μεγαλύτερη αξία αν συνοδευόταν από πράξεις συγκεκριμένες,από κινήσεις που θα επιβεβαίωναν την ισχυρή βούλησή και διάθεσή του να διευκολύνει εμπράκτως τις επενδύσεις. Η ακόμη και από στοχεύσεις που θα απεδείκνυαν ότι η κυβέρνησή του ξεπέρασε τις προηγούμενες ιδεοληψίες και πλέον εργάζεται πυρετωδώς για την ευόδωση επενδυτικών προσπαθειών.
.
Μόλις την περασμένη Κυριακή το Βήμα παρουσίασε σειρά ”στοιχειωμένων” επενδύσεων, που μένουν εδώ και χρόνια ανεκπλήρωτες επειδή η κυβέρνηση και συνδεόμενοι με αυτήν μηχανισμοί ορθώνουν κάθε λογής εμπόδια, γραφειοκρατικά και άλλα. Τα αντίθετα σήματα δυστυχώς είναι πολλά περισσότερα και ξεπερνούν ή καλύτερα υπονομεύουν την έκκληση του πρωθυπουργού.
.
Η Ελλάδα, κακά τα ψέματα, δεν έχει και την καλύτερη επενδυτική φήμη. Το πολιτικό περιβάλλον και εκείνο της δημόσιας διοίκησης είναι σχεδόν εχθρικό προς τις επενδύσεις και δη τις ξένες. Η γραφειοκρατία καραδοκεί, η Δικαιοσύνη βραδυπορεί  ,τα συνδικάτα στέκονται απέναντι, οι τοπικοί παράγοντες είναι συνήθως καχύποπτοι και το φορολογικό καθεστώς βαρύ και ασήκωτο, δεν επιτρέπει αισιοδοξία.
.
Για να γεννηθεί κύμα επενδυτικό στη χώρα, τέτοιο που περιστάσεις επιβάλλουν, δεν αρκεί η υποχώρηση των αξιών, ούτε η φθήνια της γης και της εργασίας. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε όλη την κλίμακα της δημόσιας διοίκησης, διευκολύνσεις κάθε λογής  και βεβαίως ατμόσφαιρα σταθερότητας ικανή να σπάσει το κλίμα καχυποψίας που επικρατεί στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
.
Μακάρι να αρκούσε μια έκκληση του πρωθυπουργού.
 • Όμως ας μην έχουμε αυταπάτες.
 • Η Ελλάδα και η πολιτική της οφείλει να αλλάξει ριζικά αν θέλουμε πραγματικά να γίνουμε τόπος ελκυστικός και ζώνη πραγματικών ευκαιριών.
 • Με υβριστές υπουργούς και κομματικά στελέχη που θεωρούν αμάρτημα το κέρδος δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε άνθηση επενδύσεων και προσέλκυση κεφαλαίων.
Οι ευχές δεν πιάνουν σε τόπο ξερό ,ούτε οι εκκλήσεις σε ζώνες άγονες και εχθρικές.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ
 ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Διπλά οργισμένοι

Ο ΕΝΦΙΑ έχει καταστεί ένας φόρος ο οποίος για πολλούς ισοδυναμεί με δήμευση της περιουσίας τους σε βάθος χρόνου.

 • Εγκλωβισμένοι πολίτες δεν μπορούν να πουλήσουν τα ακίνητά τους,
 • ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι αποπληρώνουν δάνεια τα οποία επέλεξαν και αποφάσισαν να πάρουν όταν δεν υπήρχε η επιβάρυνση του συγκεκριμένου φόρου.
 • Οι πολίτες διαπιστώνουν ότι οι φόροι που πληρώνουν καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα κακοδιαχείρισης, διορισμών και σπατάλης στο Δημόσιο.
 • Ορισμένοι εξ αυτών ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ από απελπισία. Η οργή τους σήμερα είναι πλέον διπλή.

Έντυπη K

TO ΣΚΙΤΣΟ  του 

 • Ανδρέα Πετρουλάκη (12.12.17)
«Καλά Χριστούγεννα» ή «πλάκα μας κάνεις»;
.

«Καλά Χριστούγεννα» ή «πλάκα μας κάνεις»; Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι το χριστουγεννιάτικο δένδρο των Ιωαννίνων. Ο δήμος είχε την ωραία ιδέα να αναθέσει τον σχεδιασμό του φετινού δένδρου της πόλης στους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 • Οι φοιτητές, από την πλευρά τους, είχαν τη χειρίστη ιδέα να φιλοτεχνήσουν μια πιο φθηνή, πιο πρόχειρη, κυβιστική σμίκρυνση του Πύργου του Τάτλιν.
 • Δεν έχει και πολλή σημασία αν ο Σοβιετικός αρχιτέκτονας Βλαντιμίρ Τάτλιν σχεδίασε τον Πύργο ως μνημείο της Τρίτης Διεθνούς,
 • ούτε η επιπολαιότητα (προφανώς και η αμάθεια) εκείνων που το ενέκριναν για να στηθεί. Χριστουγεννιάτικο, πάντως, δεν είναι.
 • Και έχει σημασία αυτό, γιατί τα Χριστούγεννα δεν είναι γιορτή των νοσταλγών του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού· τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά.
 • Οι καλικάντζαροι ας περιμένουν ακόμη δύο εβδομάδες…
Έντυπη Κ
 • Ηταν δύσκολο;

Η International Ammunition Association (ΙΑΑ) είναι μια αμερικανική ΜΚΟ, η οποία «προωθεί το ενδιαφέρον και τη γνώση για τα πυρομαχικά», όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα της. Εκδίδει διμηνιαίο περιοδικό, στο οποίο μεταξύ άλλων παρουσιάζει «τους περισσότερο σκοτεινούς κατασκευαστές πυρομαχικών» («the more obscure», στο πρωτότυπο).

Εκεί, αναφέρεται η εταιρεία του μεσάζοντος στην υπόθεση των βλημάτων της Σαουδικής Αραβίας, για δύο λόγους:

 • Τη χαμηλή ποιότητα των προϊόντων της και τις σχέσεις με το Ιράν.
 • Δεν είναι απαραίτητο να ευσταθούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες, ότι διατυπώνονται όμως από μια γενικώς θεωρούμενη έγκυρη έκδοση κάτι πρέπει να σημαίνει
 • και, τουλάχιστον, θα έπρεπε να χτυπήσει ένα καμπανάκι.
 • Θέλω να πω, δεν ήταν δύσκολο να καταλάβουν στο υπουργείο Αμύνης με ποιον συναλλάσσονταν…
Έντυπη Κ
 • Ο φόβος των κατασχέσεων
Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση και θα σας αποκαλύψω ότι σε  πρόσφατη συνάντηση που είχαν «γαλάζιοι» βουλευτές με τραπεζίτες (η οποία δεν ανακοινώθηκε) προέκυψε ότι έως σήμερα έγιναν πάνω από 1 εκατ. κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς ελλήνων πολιτών.
Οι τραπεζίτες είπαν στους γαλάζιους βουλευτές ότι ο κυριότερος λόγος που δεν παρατηρείται ροή επιστροφής χρημάτων στις τράπεζες είναι ο φόβος των κατασχέσεων λογαριασμών. Επιπλέον, είπαν ότι παρατηρείται τελευταίως ζήτηση ρευστού.
 • Δηλαδή πολλοί συμπολίτες μας (επιχειρηματίες, μικρομεσαίοι κ.τ.λ.) ζητούν να γίνεται η πληρωμή τους με μετρητά και όχι με πιστωτικές κάρτες, με τον φόβο να διατηρήσουν τον τραπεζικό λογαριασμό και να μην κατασχεθεί.
ΒΗΜΑτοδότης 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: Μας έχετε τρελάνει με τον Άδωνη…
.

Είναι δουλευταράς, είναι άνθρωπος της αγοράς, είναι έτσι, είναι γιουβέτσι. Ε λοιπόν, ένας π@π@ρας είναι! Το ότι το ισχυρίζομαι εγώ δεν έχει σημασία. Το ότι το αποδεικνύουν τα νούμερα όμως, έχει και παραέχει

 • Ο… διορατικός αυτός επιχειρηματίας, λίγο πριν σκάσει η κρίση, δεν είχε πάρει μυρωδιά. Απόδειξη : πήρε δάνεια συνολικής αξίας 629,000€. Θα μου πεις, αυτό δεν λέει τίποτα. Μπορεί να τα αξιοποίησε σωστά. Να επένδυσε στην δουλειά του και να βγήκε κερδισμένος

Τρίχες κατσαρές (άλλη έκφραση ήθελα να πω αλλά κρατήθηκα). Μετά από 10 χρόνια, ενώ λαμβάνει έναν εξαιρετικά παχυλό μισθό για τα δεδομένα της κρίσης, πόσα χρωστάει σήμερα ; 623,000 !!!!! Δέκα χρόνια μετά χρωστάει τα ίδια !! Τα ίδια ρε πστη μου !!!!!!!!!!!!!!! Τόσο διορατικός και άξιος. Ενώ έχει λάβει ένα σκασμό χρήματα από την βουλευτική αποζημίωση

 • Συμπέρασμα: άλλος ένας που θέλει να σώσει την χώρα, όταν δεν μπορεί να σώσει ούτε καν τον εαυτό του. Ακόμα και αν πληρώνεται πλουσιοπαροχα από το δημόσιο. Τώρα, το γιατί κάποιοι τον θεωρούν υπόδειγμα επιχειρηματία… η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
 • Ένα Τελευταίο συμπέρασμα : άλλος ένας που το παίζει φιλελεύθερος, με τα λεφτά του δημοσίου….

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: Κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, έχουν υποστεί 1.014.295 φορολογούμενοι. Έκθετοι σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είναι 1.718.371…

Αν όπου φορολογούμενος είναι και νοικοκυριό, αυτό σημαίνει πως περίπου οι μισοί κάτοικοι ΔΕΝ μπορούν να πληρώσουν την εφορία. Εκτός αν κάποιοι θεωρούν πως δεν πληρώνουν από χόμπι και όχι απο αδυναμία, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να πάρει μπρος η οικονομία αν δεν λυθεί αυτό το θέμα.

Τουλάχιστον σε αυτή την γενιά !

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Ανάπτυξη πέριξ του 2% για το 2017, με σχεδόν ένα ΑΕΠ κόκκινων τραπεζικών δανείων και οφειλών προς την εφορία, ομολογώ ότι δεν δύναμαι να την κατανοήσω. Είναι αυτά τα μαγειρεμένα οικονομικά στον ατμό, που εμείς που διδαχτήκαμε λίγο πιο ορθόδοξα στο παρελθόν & μάθαμε να βλέπουμε την ουσία χωρίς πολλά “γαλλικά”, να μας πέφτουν λίγο …δύσπεπτα. Μάλλον μεγάλωσα…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ(1)Αν η ενέργεια Κοντονή στην άρνηση των Δικαστών να καταθέτουν το πόθεν εσχες των περιουσιακών τους στοιχείων, αποτελεί παρέμβαση της Εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαστική όπως θέλουν να το παρουσιάζουν κάποια απολειφάδια της ενημερωτικής “δημοσιογραφίας” , τότε να μας ενημερώσουν στα πόσα χιλιόμετρα διαφορά παίζει η φορολογική ισότητα των πολιτών. Τουλάχιστον πόσο μ@λ@κες μας θεωρούν, παίζει;
ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ
Αποτέλεσμα εικόνας για ωραια μερη στην αθηνα