Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (21/11)

_____

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ: Περίπου το 70% δηλώνει κάτω των 10.000 ευρώ ετησίως (εκ των οποίων 39% κάτω των 5.000 ευρώ ετησίως)!
 • Ένα ηρωικό 23% με εισόδημα 10.000 με 20.000 ευρώ ετησίως εισφέρει το 28,7% του φόρου εισοδήματος
 • Και ένα εξίσου ηρωικό 8% που αμείβεται κάπως καλά (όχι για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) πληρώνει το 39% του φόρου ενώ μόλις 1% κερδίζει πάνω από 50.000 ευρώ ετησίως.

Από την άλλη ποιος νοιάζεται για το 8% όταν μπορεί να χαϊδεύει το 70% μοιράζοντας ψίχουλα; Αν δεν υπάρξει ένας εξορθολογισμός των φόρων και μείωση της φοροδιαφυγής, δύσκολα θα δούμε φως.

Φωτογραφία του Yiannis Papadogiannis.
____

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ Τα προβλήματα της ισότητας

«Η ευημερία και η ευτυχία εκατομμυρίων δεν μπορούν να μετρηθούν με μία μόνο κλίμακα, του λιγότερο ή του περισσότερο. Η ευημερία ενός λαού, όπως και η ευτυχία ενός ανθρώπου, εξαρτώνται από πολλά πράγματα που μπορούν να παρασχεθούν με άπειρη ποικιλία συνδυασμών».

 • Η ισότητα είναι ένα ευγενές ιδανικό, αλλά η βίαιη επιβολή της είχε ως αποτέλεσμα το ολοκληρωτικό κράτος με γκουλάγκ, διώξεις αντιφρονούντων, εκατόμβες νεκρών.
 • Είχε, όμως, ως αποτέλεσμα και αδικαιολόγητη ανισότητα.
 • Κι αυτό διότι η ανισότητα που παράγει η ελεύθερη αγορά μπορεί να μετριαστεί από την παρέμβαση του κράτους.
 • Αντιθέτως, δεν υπάρχει κανείς να μετριάσει την ανισότητα που παράγει το κράτος, ουδείς μπορεί να καταπολεμήσει τις νομενκλατούρες που νομοτελειακά παράγονται στον δρόμο προς την… απόλυτη ισότητα.

Έντυπη Κ 

____

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δύο απίστευτα διαχρονικές διαπιστώσεις που αποτυπώνουν με ανατριχιαστική ακρίβεια τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας. Ωστόσο είμαι βέβαιος ότι Βαρβαρέσος και Porter δεν θα πίστευαν με τίποτα πόσο χαμηλά θα κατρακυλούσε η χώρα 70 χρόνια μετά τις διαπιστώσεις τους – σε τι σημείο απαξίωσης θα έφταναν δημόσια διοίκηση και πολιτικό προσωπικό. Αυτά σε όσους βλέπουν τις κρίσεις σαν ευκαιρίες και οραματίζονται άλματα μόλις φτάσουμε στον πάτο. Γιατί 70 χρόνια τώρα βήμα – βήμα κατηφορίζουμε προς τον πάτο και πάτο δεν βλέπουμε. Και μετά από 9 χρόνια κρίσης οι δυο διαπιστώσεις παραμένουν ανατριχιαστικά επίκαιρες λες και διατυπώθηκαν σήμερα με αφορμή την τραγωδία της προηγούμενης εβδομάδας και τα ποτάμια λάσπης που έπνιξαν τον κόσμο.

Φωτογραφία του Yiannis Papadogiannis.
____

Ν.ΧΑΛΔ.: Λέει ο -αξιοσέβαστος- Κος Στουρνάρας:

«Ουδεμία ανακρίβεια υπάρχει στις δηλώσεις περιουσιακής μου κατάστασης είτε των ετών 2012, 2013, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, είτε μεταγενέστερα. Οι αλλαγές στο εμβαδόν της εξοχικής κατοικίας της οικογένειάς μου στη Σύρο οφείλονται στην υπαγωγή της στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 περί αλλαγής χρήσης βοηθητικών χώρων σε κύριους χώρους.»

 • Χμμμ….
 • Το πρόβλημα είναι πως ο νόμος 4178/13 είναι ο νόμος για «Δυνατότητα υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών εντός κοινοχρήστων χώρων»
 • Δηλαδή, ο (πάντα) αξιοσέβαστος κύριος Στουρνάρας, μας λέει πως είχε ένα υπόγειο και μια πισίνα αυθαίρετη. Όλα καλά, λοιπόν.
 • Μάλιστα. Η κοινωνία των αρίστων του (όχι και τόσο) αξιοσέβαστου κυρίου Στουρνάρα.

____

 • Το σύνδρομο του χαρτοπαίκτη 

Το σύνδρομο του χαρτοπαίκτη

Ενας πολύ γνωστός επιχειρηματίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό. Μετά τη συνάντηση εξηγούσε με αυτοπεποίθηση σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι ο Πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να κάνει πρόωρες εκλογές (http://www.tovima.gr/editors/editor).

____

 • Ο Αλέξης δεν έβαλε γαλότσες

Δεν άντεξε, όπως φάνηκε, τα λασπόνερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και δεν θέλησε να δώσει τη μάχη της γαλότσας όπως έκαναν άλλοι ηγέτες εκτός Ελλάδας.

 • Πήγε για δέκα λεπτά στον τόπο της τραγωδίας στη Δυτική Αττική, δεν εισήλθε καν στη Μάνδρα (που επλήγη περισσότερο)
 • αποφεύγοντας έτσι την επαφή με τον θρήνο, τη δυστυχία και τις… μούντζες.
 • Ηταν μια επίσκεψη για το θεαθήναι.
 • Και εν συνεχεία επιβιβάστηκε στο πρωθυπουργικό Gulfstream και πέταξε για τη Σουηδία, στη Σύνοδο Κορυφής, όπου το περιβάλλον ήταν πιο φιλικό.
Στο Γκέτεμποργκ επιχείρησε να μεταφέρει τις λάσπες της Μάνδρας, ενώ μίλησε και για ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο ενάντια στην νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.
 • Πλην όμως, με απούσα την Ανγκελα Μέρκελ, τις εντυπώσεις κέρδισε ο Εμανουέλ Μακρόν για το νέο όραμά του για την Ευρώπη.
____
Ενσωματωμένη εικόνα 1
____
ΕΠΑΜ. ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ: Πάλι προσπαθούν να σκοτώσουν τον Στουρνάρα με νεροπίστολα; Άλλη μια έρευνα που θα κοσμήσει το εισαγγελικό αρχείο…
Ο εισσαγγελέας διαφθοράς εξετάζει αν υπήρξε διαρροή του πορίσματος για την τράπεζα Πειραιώς από την ΤτΕ. Αρνείται κάθε κατηγορία για την υπόθεση ο…
EURO2DAY.GR
____
ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ
Αποτέλεσμα εικόνας για ωραιες φωτογραφιες
____