Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου… (24/10)

__________

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις ανάγκες των Αµερικανών και να εκµεταλλευθεί τον αναβαθµισµένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Ωστόσο φανέρωσε ότι δεν έχει τις ικανότητες που οι περιστάσεις απαιτούν.

 • Το ψάρι ήταν όντως αγκιστρωµένο και δεν χρειαζόταν καν δόλωµα.
 • Δυστυχώς η ελληνική πολιτική δεν έχει τις δυνάµεις, ούτε τις αντοχές και την κουλτούρα να δώσει µάχες µε συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα
 • Τις µόνες ικανές να εξοπλίσουν τη χώρα µε δύναµη και αξιοπιστία, ώστε να ασκήσει πραγµατικά ανεξάρτητη και περήφανη εξωτερική πολιτική προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ο στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, από τους νικητές του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου και µετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, συνήθιζε να λέει ότι «το αγκιστρωµένο ψάρι δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγµών».
 • Το 1952 ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, ο περιβόητος Τζον Πιουριφόι, εξελίσσοντας τον λόγο του Αϊζενχάουερ, σηµείωνε χαρακτηριστικά στην προσπάθεια να εξηγήσει την υποτελή στάση των ελλήνων πολιτικών εκείνης της περιόδου ότι «το αγκιστρωµένο ψάρι δεν χρειάζεται δόλωµα».
Αποφθέγµατα µιας άλλης εποχής θα πείτε, αλλά παρά ταύτα µπορούν να εξηγήσουν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην παρούσα περίοδο.
….
Ο ΤΖΟΝ ΠΙΟΥΡΙΦΟΙ ή Ιωάννης Αιμίλιος Πιουριφόυ (John Emil Peurifoy) (1907-1955).
Σχετική εικόνα
Portrait of officials at the Greek Defense Conferenc; (L-R) Prime Minister Venezelos, John Peurifoy, Marshall Alexander Papagos and M Tsaldaris, in Athens, October 9th 1950. ΠΙΟ ΠΙΣΩ ο… ΕΘΝΑΡΧΗΣ

_________

ΒΗΜΑτοδότης –  Ο πλανητάρχης – χούλιγκαν
Ολα πήγαιναν καλά για τον Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψή του στην Αμερική ως τη στιγμή που ο «πλανητάρχης» Ντόναλντ Τραμπ κατελήφθη από εκείνο το ασυγκράτητο κράμα χουλιγκανισμού και λαϊκισμού που τον διακρίνει.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Πρωθυπουργό θέλησε να… πανηγυρίσει για δύο πράγματα: Για την άνοδο του δείκτη Dow Jones που έσπασε το φράγμα των 23.000 μονάδων και για τα 2,4 δισ. δολάρια που θα εισπράξει από την αναβάθμιση των ελληνικών F-16, η οποία θα αποφέρει 6.000 θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες…
 • Με δυο λόγια, όλος ο καημός του ήταν να πείσει τους Αμερικανούς ότι «κλέβει» θέσεις εργασίας ακόμα και από τον Τσίπρα που έχει πάνω από 1 εκατομμύριο ανέργους.
 • Από εκείνη τη στιγμή η κυβέρνηση έχασε το 90% της επικοινωνίας της επίσκεψης.
 • Και το είπε καθαρά ο «αθεόφοβος» για τα F-16, λίγα λεπτά μετά το καλωσόρισμα που έκανε στον Λευκό Οίκο στον κ. Τσίπρα
 • Μόλις δηλαδή  κάθισαν μπροστά από το γνωστό τζάκι, περιτριγυρισμένοι από τα μικρόφωνα και τις κάμερες των δημοσιογράφων.
__________

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ στην ΚΑΘΗ

petr--3

____________

 • Σύγκλιση-Απόκλιση Κινητών Μέσων Ορων (MACD)

Γενικά: Ο δείκτης Σύγκλιση-Απόκλιση Κινητών Μέσων Ορων είναι ένας δείκτης που ακολουθεί την κατεύθυνση της μετοχής και δείχνει τη σχέση ανάμεσα σε δύο κινητούς μέσους όρους. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Gerald Appel.

Ο δείκτης είναι βασικά η διαφορά ανάμεσα σε ένα εκθετικό Κινητό Μέσο Ορο 26 ημερών και σ’ έναν άλλο 12 ημερών. Στο γράφημα αυτή η διαφορά παρουσιάζεται με λεπτές κατακόρυφες γραμμές.

 • Ενας τρίτος εκθετικός μέσος όρος 9 ημερών, που συχνά λέγεται “σηματοδότης”, σχεδιάζεται πάνω από τη διαφορά των δύο άλλων και σηματοδοτεί ευκαιρίες για αγορά ή πωληση μιας μετοχής. Στο γράφημα παρουσιάζεται με συνεχή γραμμή.

Σχετική εικόνα

Ερμηνεία: Ο δείκτης Σύγκλισης-Απόκλισης είναι περισσότερο αποτελεσματικός όταν συμβαίνουν μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της μετοχής. Υπάρχουν τρεις τρόποι ερμηνείας του δείκτη:

α) Τομές του “σηματοδότη” με το δείκτη Απόκλισης-Σύγκλισης: Ο βασικός κανόνας είναι να πουλάμε όταν ο δείκτης (οι πολλαπλές κατακόρυφες γραμμές) πέφτει κάτω από το επίπεδο του “σηματοδότη” (η συνεχής γραμμή), και να αγοράζουμε όταν συμβαίνει το αντίστροφο. Μία άλλη δημοφιλής μέθοδος είναι να αγοράζουμε (πουλάμε) όταν ο δείκτης (οι πολλές γραμμές) ξεπερνάει (πέφτει κάτω από), το μηδέν.

β) Συνθήκες υπερ-αγοράς / υπερ-πώλησης: Ο δείκτης είναι επίσης χρήσιμος ως εκφραστής του πόσο υπερ-αγορασμένη ή υπερ-πουλημένη είναι μια μετοχή. Οταν ο κοντοπρόθεσμος μέσος όρος (με περίοδο 12) απομακρύνεται απότομα από τον μακρυπρόθεσμο (με περίοδο 26), που σημαίνει ότι οι πολλαπλές κατακόρυφες γραμμές έχουν πορεία προς τα πάνω, είναι πιθανό η μετοχή να ετοιμάζεται για διόρθωση (αντιστροφή).

γ) Αποκλίσεις: Οταν ο δείκτης Σύγκλισης-Απόκλισης αποκλίνει σε πορεία από την τιμή της μετοχής, αυτό είναι ένδειξη ότι η τωρινή κατεύθυνση της μετοχής είναι πιθανό να αντιστραφεί. Μια αρνητική απόκλιση (bearish divergence) συμβαίνει όταν ο δείκτης πέφτει όλο και πιο χαμηλά, ενώ οι τιμές δεν ακολουθούν την ίδια πορεία. Μια θετική απόκλιση (bullish divergence) συμβαίνει όταν ο δείκτης ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, ενώ η μετοχή όχι. Και οι δύο αυτές αποκλίσεις θεωρούνται πιο σημαντικές όταν συμβαίνουν σε επίπεδα υπερ-αγοράς ή υπερ-πώλησης.

 


Στο παραπάνω διάγραμμα τα σημεία Α,Β,Γ αντιπροσωπεύουν σημεία αγοράς και πώλησης σύμφωνα με την ερμηνεία α (αποτελούν σημεία τομής του σηματοδότη με το δείκτη).

 • Τα μεν σημεία Α και Γ που ο δείκτης πέφτει χαμηλότερα από το σηματοδότη είναι σημεία πώλησης
 • Ενώ το σημείο Β που ο δείκτης ξεπερνάει το σηματοδότη, είναι σημείο αγοράς.
 • Παρατηρούμε ακόμα ότι η μέθοδος του να αγοράζουμε και να πουλάμε σύμφωνα με το αν ο δείκτης ξεπερνάει (ή πέφτει κάτω από) το μηδέν (δεύτερη μέθοδος της ερμηνείας α) είναι μάλλον συντηρητική. 

http://www.in.gr

___________

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Για να ανεβεί η αμοιβή ενός εργαζομένου από €2.000 σε €2.500, ο εργοδότης πρέπει να ξοδέψει €1.500!

 • Και μπορεί τέτοια αμοιβή να είναι πολυτέλεια όμως αλλιώς δεν κρατάς τους καλύτερους. Έχεις brain drain…
Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι με τους επαγγελματίες, είναι με τους μισθωτούς: Για να ανεβεί η αμοιβή ενός εργαζομένου από €2.000 σε €2.500, ο εργοδότης…
PROTAGON.GR
________
 • Τα μερίσματα που έχει μοιράσει ο ΟΤΕ από το 2002
Ετος 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002
Μέρισμα 0,16 0,10 0,08 0,08 0,12 0,12 0,19 0,75 0,75 0,55 0,35 0,35
 • Πρώτα προσκυνάνε τα αναδρομικά τους και μετά τη Μακρόνησο!

Αυτοί, οι ασπόνδυλοι, με συνεπιβάτη τους εκεί στη Μακρόνησο τον δήμιο των συντάξεων υπουργό Κατρούγκαλο, είχαν το θράσος να χασκογελάνε, ενώ οι υπογραφές τους είναι φαρδιές πλατιές κάτω από το ντροπιαστικό νομοσχέδιό του (4387/2016), που:

«κανονίζει» επιστροφή αναδρομικών από δικαστικές αποφάσεις μόνο για τους βουλευτές και για κανέναν άλλο συνταξιούχο (!!), την ίδια ώρα που το ίδιο νομοσχέδιο:

φέρνει μειώσεις κατά 50% στο ΕΚΑΣ το 2017, το 2018 και το 2019 μέχρι εξαφάνισής το

Χτες, περίπου 20 από αυτούς που ψήφισαν τη διάταξη Κατρούγκαλου για να δοθούν εκατομμύρια αναδρομικά στους συνταξιούχους βουλευτές, πήγαν στη Μακρόνησο να προσκυνήσουν. Προφανώς τον…
LIBERAL.GR
__________
Φωτογραφία του Antonis Arvanitis.
______
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Είπαν τίποτε οι “ενημερωτές” μας μιντιάδες εδώ, η πάλι είναι θεωρίες συνομωσίας οι αιτίες για τις πολιτικές λιτότητας του φυρερίσκου Σόιμπλε?
Καλέ δώστε κάτι στα παιδιά να καταπιούν κι αυτό το πικρό χαπάκι ανώδυνα γιατί σαν πολλά μαζεύονται ….
Αποτελέσματα Ιταλίας, για τα χτεσινά δημοψηφίσματα για την (σημαντική) αύξηση της αυτονομίας των περιοχών:

Λομβαρδία: 95% υπέρ.
Βενετία: 98% υπέρ.

Τι να προσθέσω; 😎
====================
Νάδα!!!

 • Τραπεζίτες σε αναμμένα κάρβουνα
Πολύ δύσκολοι καιροί για τους τραπεζίτες. Μαθαίνω ότι όλοι τους κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας μετέδωσε, μέσω του Reuters, ότι πρέπει να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξους στόχους με τα «κόκκινα» δάνεια, σχεδόν υιοθετώντας επί της ουσίας τη γραμμή του ΔΝΤ.
 • Και σαν να μην έφτανε αυτό, είναι και οι μέτοχοι που πιέζουν για σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους.
 • Και ξέρετε γιατί;
 • Επειδή έχει διαπιστωθεί πλέον ότι μόλις το 26% των συναλλαγών πραγματοποιείται μέσω των τραπεζικών καταστημάτων.
 • Φαίνεται άλλωστε – ούτε ουρές ούτε συνωστισμός.
 • Μια βόλτα στα καταστήματα των τραπεζών θα πείσει τους πάντες.
Το κακό είναι ότι έχουν εξαντληθεί οι εθελούσιες έξοδοι και πολύ φοβάμαι ότι θα πάμε σε πιο ριζοσπαστικές λύσεις. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους.
 • ΒΗΜΑτοδότης
…………………………
ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ
Φωτογραφία της Lena Spyrou.
…………………..
Φωτογραφία της Melachroinou Biwni Iwanna.
…………………