Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου… (12/10)

 • ΠΑΝΤΑ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΕΧΕΙ ΑΣΚΗΘΕΙ Ποινική δίωξη για κακουργήματα σε βάρος 22 προσώπων για το σκάνδαλο της «Πανγαία», θυγατρικής (τότε) εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας. Η υπόθεση αφορά τις διαδικασίες πώλησης το 2013 σε ξένο fund της «Πανγαία», η οποία είχε στο χαρτοφυλάκιό της 241 ακίνητα -φιλέτα.

Η ασκηθείσα ποινική δίωξη αφορά τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς στον οποίο θα κληθούν να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται οι:

* Χρήστος Σκλαβούνης, πρόεδρος του ΤΧΣ από το Μάϊο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σκλαβούνης είχε διατελέσει υπεύθυνος για τη σύνταξη του προγράμματος για την ενότητα και την ανάπτυξη της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2016 από τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη.

*Πέτρος Χριστοδούλου, τότε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ. Αποχώρησε το 2014

*Γιώργος Ζανιάς, υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών από 17 Μαϊου μέχρι 5 Ιουλίου του 2012. Μόλις παραιτήθηκε από την Υπουργία ανέλαβε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

*Δημήτριος Δημόπουλος, ήταν ψηλά στην ιεραρχία της ΕΤΕ και ο στενότερος συνεργάτης και προσωπικός φίλος του τότε διευθυνοντα της ΕΤΕ, Αλεξ.Τουρκολιά.

*Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος από το 2010 ως τον Ιούλιο 2015

*Αριστοτέλης Καρυτινός, επικεφαλής του κλάδου ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας από το 2008 ως το 2014 και μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ

*Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, συνιδρυτής και επικεφαλής της Invel Real Estate .

*Σταύρος Κούκος, Πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας

Το deal στο Ισραήλ

Οι εισαγγελείς διαφθοράς ερευνούσαν την υπόθεση από το 2014, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία της αγοραπωλησίας, εκατοντάδες φακέλους και δεκάδες μάρτυρες.

Η σκανδαλώδης πτυχή της υπόθεσης αφορά τον τρόπο και τους όρους με τους οποίους η «Εθνική Πανγαία» (θυγατρική εταιρεία της Εθνικής) και μαζί 241(!) ακίνητα της τράπεζας δόθηκαν στην Invel Real Estate, ένα νεοσύστατο private equity fund με βασικό εταίρο τον Ισραηλινό πολυεκατομμυριούχο Beny Steinmetz, ο οποίος συνδέεται στενά με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και φέρεται ως βασικός χρηματοδότης του δεξιού κόμματος Λικούντ, καθώς και ακροδεξιών οργανώσεων (στη φωτό με τον πρώην υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ και τον τότε Διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ).

Το θέμα έχει ενδεχομένως και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς – όπως αναφέρεται από τραπεζικές πηγές – το deal αυτό έκλεισε ουσιαστικά κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2013, με μεσολάβηση του Νετανιάχου.

Δώσαμε τα χρήματα για να μας… αγοράσουν

Η τότε κυβέρνηση και η τράπεζα το είχαν παρουσιάσει ως «πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης». Όμως, μόνο «ξένη επένδυση» δεν ήταν: Το fund του Steinmetz αγόρασε την περιουσία της Εθνικής με τα λεφτά της Εθνικής,πληρώνοντας στην ουσία μόνο το ¼ του ονομαστικού τιμήματος!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sofokleousin.gr για τη διαρπαγή των ακινήτων της Εθνικής:

• Η Εθνική είχε μεταφέρει 241 ακίνητα στη θυγατρική «Πανγαία Εθνική». Πούλησε το 66% αυτής της εταιρείας στην Invel – υποτίθεται για να βελτιώσει τους χρηματοοικονομικούς της δείκτες και να εξασφαλίσει πρόσθετη ρευστότητα.

• Το ονομαστικό τίμημα ήταν 653 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν η αξία (73,5 εκατ. ευρώ) ακινήτου που εισέφερε η Invel στην «Πανγαία».

• Το ξένο fund πλήρωσε εξ ιδίων (και από δανεισμό στο εξωτερικό) μόνον 161 εκατ. ευρώ

• Για να πληρώσει το υπόλοιπο τίμημα πήρε χαμηλότοκο δάνειο 419 εκατ. ευρώ από την ίδια την Εθνική(!)

• Σκανδαλώδεις ήταν και οι όροι αυτού του δανείου: Όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της εποχής, δόθηκε με επιτόκιο 2,7%. Λίγους μήνες αργότερα η τράπεζα δανείστηκε από τη διεθνή κεφαλαιαγορά με 4,5%…

Αποπληρώνουν με τα ενοίκια της Εθνικής

Ουσιαστικά η τράπεζα έβγαλε τα χρήματα από τη μία τσέπη ως δάνειο και τα έβαλε στην άλλη ως τίμημα για να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της, επιβαρυνόμενη επιπλέον με διαφορά επιτοκίου.

Παράλληλα υπέγραψε σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης των πωλούμενων ακινήτων της, για να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί καταβάλλοντας ετήσια ενοίκια 70 εκατ. ευρώ (!). Τα ενοίκια συμψηφίζονται με τις δόσεις του δανείου και έτσι το fund του Steinmetz δεν χρειάζεται να πληρώνει τίποτε. Σε έξι χρόνια θα έχει εξοφλήσει το δάνειο και θα του έχουν μείνει τα 241 ακίνητα, συν ό,τι άλλο θα έχει αποκτήσει η «Πανγαία».

Πήρε λοιπόν όλη σχεδόν την ακίνητη περιουσία της Εθνικής, με ελάχιστα δικά του κεφάλαια και χωρίς να αναλάβει κανένα ρίσκο.

Σύνθετο παζλ

Το παζλ της υπόθεσης γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο στη συνέχεια, καθώς η Invel χρησιμοποιεί ως όχημα την MIG Real Estate του εκλιπόντος Ανδρέα Βγενόπουλου για να βάλει την «Εθνική Πανγαία» στο χρηματιστήριο. Η μετοχική της σύνθεση αλλάζει για τρίτη φορά, δυσχεραίνοντας το έργο των εισαγγελικών λειτουργών.

Τώρα η Invel Real Estate ελέγχει πλήρως τη νέα εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση Εθνικής Πανγαία- MIG Real Estate και είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Η αξία της «επένδυσης» της (που έγινε χωρίς δέσμευση ιδίων κεφαλαίων και χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο), αυξάνεται από το γεγονός ότι η Πανγαία είναι πλέον εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Mπορεί να διαθέσει πακέτα μετοχών σε διεθνείς επενδυτές, εισπράττοντας μετρητά για μετοχές που απέκτησε… επί πιστώσει.

Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η «νέα» Εθνική Πανγαία έχει ελληνική διοίκηση, με πρόεδρο τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εδρεύουσας στην Ολλανδία και διοικούμενης από το Λονδίνο Invel Real Estate.

……………………………

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Αν πρόκειται να δώστε πραγματική σημασία σε μία μετοχή επενδύοντας κεφάλαια και κοιτάζοντας το P/BV μην αρκεστείτε σε ένα απλό νούμερο μίας στατιστικής λίστας της γενικότητας και της αοριστίας.

 • Πρέπει μόνος σας να είσθε σε θέση να την προσδιορίζεται έστω κατά κάποια ανεκτή προσέγγιση…Κι αυτό γιατί πέφτει πολύ “δούλεμα” στα νούμερα, ανάλογα με το κατά πως τα “γουστάρουν” να εμφανίζονται…Επίσης και ασχετοσύνη…
 • Επίσης ιδιαίτερη προσοχή στις ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ από Πελάτες και στα ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ… ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΠΟΜΕΝΩΣ, μεγάλη…
 • Και βέβαια το p/bv θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και με άλλους δείκτες κλειδιά (p/e, ev/ebitda κ.ά…)

……………………

ΘEΩΡIA ΤΗΣ αποτελεσματικής αγοράς είναι μια θεμελιώδης οικονομική θεωρία που ορίζει ότι οι χρηματαγορές είναι διαρκώς πλήρως ενημερωμένες, δηλαδή, οι παρούσες τιμές των χρεογράφων αντικατοπτρίζουν πλήρως κάθε σχετική και διαθέσιμη πληροφορία κατά τρόπο αποτελεσματικό και αλλάζουν συνεχώς προκειμένου να ενσωματώσουν οποιαδήποτε νέα πληροφορία προκύψει.

 • Γι’ αυτό το λόγο είναι αδύνατο να νικήσει κάποιος την αγορά χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε πληροφορία αφού αυτή, σύμφωνα με τη θεωρία, έχει ήδη προεξοφληθεί και ενσωματωθεί στην τιμή του χρεογράφου.
 • Αυτό είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλου αριθμού ορθολογικών επενδυτών οι οποίοι αναλύουν και αξιολογούν διαρκώς τα χρεόγραφα που διαπραγματεύονται στην αγορά.
 • Εάν η αγορά μιας μετοχής είναι αποτελεσματική σε σχέση με τις διαθέσιμες πληροφορίες, κανένας επενδυτής δεν μπορεί να επιτύχει υπερβολικές αποδόσεις.

…………………..

ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ποτέ δυνατόν ένας αρχηγός κράτους να αμοίβεται με τέτοια αστεία νούμερα όταν ηγείται ολόκληρου κράτους και με τις κινήσεις του ορίζει τις τύχες ενός ολόκληρου λαού, την στιγμή που διάφοροι τυπίσκοι κλωτσώντας ένα τόπι ή παίζοντας με μία μπάλλα κερδίζουν αμύθητα ποσά χωρίς να προκαλούν την κοινωνική κατακραυγή…

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟΝ: Δεν είναι το πόσα παίρνουν οι αρχηγοί και οι υπουργοί (επαναλαμβάνουμε, πρόκειται περί αστειοτάτων ποσών) ενός κράτους, αλλά το τι ακριβώς παράγουν με το έργο τους… Κι όταν θα χρυσοπληρώνονταν οι απαιτήσεις θα ήταν και ανάλογες…

…………………….

ΑΥΤΟ πάντως δεν είναι…ταμπλό χρηματιστηρίου, αλλά ταμπλό… αυτοθαυμασμού (όποιος μεγαλομέτοχος και ότι ώρα το θελήσει είτε απογειώνει είτε προσγειώνει το… καμάρι του δηλ. την μετοχή του)…

 • Tαμπλό… ασχετοσύνης (τόχουν μπερδέψει οι περισσότεροι με το ταμπλό της ρουλέτας και των ζαριών το μονοπάτι…)
 • Tαμπλό εξαλλοσύνης (διαπραγματεύονται εταιρείες που κανονικά θα έπρεπε να το έβλεπαν από απόσταση χιλιομέτρων)
 • Tαμπλό παραζάλης (αποτιμώνται εταιρείες σε πολλά δεκάδες εκαστομμύρια ευρώ, όταν αυτές χρωστάνε ακόμα και στους εξωγήινους ή “διαθέτουν” αρνητικά ίδια κεφάλαια πολλών δεκάδων εκατομμυρίων)
 • Kαι φυσικά, ταμπλό εξυπηρετήσεων για τους ημέτερους του συστήματος…

……………………….

 • Μήπως τελικά σε αυτή την χώρα πρέπει να τους τρέχουμε;

Κάθε τι που κολλάει, να βγαίνει μία ανακοίνωση από τον επενδυτή μπας και ο κάθε Σταθάκης αποφασίσει να το τρέξει. Δουλεύουμε το σύστημα όσα πάνε και όσα έρθουνε αντί να δουλεύουμε το σύστημα τρεχάτε ποδαράκια μου να μην σας πιάσει ο κώλος μου.

Την διαβεβαίωση ότι δεν «πάγωσε» η επένδυση της BlackRock για την ανέγερση Εμπορικού Κέντρου στην Ακαδημίας Πλάτωνος, έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος στη Βουλή.

Σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα, ο Γιώργος Σταθάκης, υποστήριξε ότι η επενδυτική εταιρία παραμένει στο διάλογο με τα υπουργεία και όλες οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα είναι ήδη έτοιμο να κατατεθεί στο ΣτΕ, ενώ αυτό που εκκρεμεί είναι το σύμφωνο συνεργασίας με τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή, μεταξύ της εταιρίας με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού λόγω διαφωνίας σε ζητήματα νομικής φύσεως

«Νομίζω πολύ γρήγορα θα κλείσει κι αυτό θετικά», είπε ο κ. Σταθάκης για να προσθέσει: «Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε καλά και σωστά».

Παράλληλα, ο Γ. Σταθάκης επετέθη κατά της επενδυτικής πρακτικής που είχε ακολουθήσει η ΝΔ κάνοντας λόγο για «τραγωδία» για να καταλήξει υποστηρίζοντας: «Αυτή η κυβέρνηση έκανε μεγάλες τομές, για να δημιουργήσουμε κανόνες κι ένα περιβάλλον όπου όλες οι επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες θα έχουν ίδια πρόσβαση και μακριά από πολιτικές διασυνδέσεις» (Ηλ.Ζαχ.)

…………………..

 • Έχω μια συνεχή συμφωνία και ταυτόχρονα μια διαφωνία με πολλούς

Συμφωνούμε πως το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε (αν και μάλλον στα κουτουρού πηγαίναμε) ήταν στρεβλό, πως υπήρχε διαφθορά, κομματικά διαβρωμένος κρατικός μηχανισμός, σπάταλος, αντιπαραγωγικός. Ότι είχαμε πολυνομία που ευνοούσε τελικά την ανομία. Ότι το περιβάλλον δεν ευνοούσε και δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα και για αυτό πολλοί είχαν σαν ιδανική λύση το δημόσιο κτλ κτλ

Δεν το λέω διαμαρτυρόμενος αλλά διαπιστωτικά.
Εξάλλου δεν έχω δει να διαφωνούν πολλοί ότι η χώρα υπήρξε θύμα ανίκανων και διεφθαρμένων πολιτικών που ενδιαφέρονταν αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό τους και την επανεκλογή τους

Αυτό όμως που διαφωνούμε, με αυτούς που αυτοαποκαλούνται ως φορείς της «κοινής λογικής», είναι πως όλα αυτά θα τα διορθώσουν ποιοι ;

Αυτοί που τα δημιούργησαν. Αυτοί που αναδείχθηκαν σε αυτό περιβάλλον.
Αυτοί που πλούτισαν αθέμιτα υπό αυτές τις συνθήκες, αυτοί θα το ξεριζώσουν.
Αυτοί που τα κάνανε τόσο σκατά, που κατάφεραν να χρεοκοπήσουν ολόκληρη χώρα

Ε λοιπόν όχι, δυσκολεύομαι να δεχτώ πως αυτό είναι αυτονόητο και λογικό…

Και αν εσείς το δέχεστε ως τέτοιο, με γεια σας και χαρά σας

Στο φινάλε το ποια εκδοχή θα υιοθετήσει κανείς, είναι ζήτημα πίστης και προσωπικής αναζήτησης. Κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια σε ένα τόσο πολύπλοκο κόσμο.
Απλά συμπεραίνει με βάση τις περιορισμένες γνώσεις και παραστάσεις που έχει

Αυτό όμως που δυσκολεύομαι πάνω από όλα να καταλάβω, είναι η έπαρση και η αλαζονεία.
Εσείς είστε σωστοί, έξυπνοι, λογικοί και οι άλλοι που δεν συμφωνούν τους χαρακτηρίζετε ειρωνικά ως γίδια, ψεκασμένους, κτλ.

Ε όχι βρε φίλε. Δεν νομίζω ποτέ να συμφιλιωθώ με αυτή τη νοοτροπία…(Του Βασ.Παζόπουλου)

……………………..

………………………

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ 

Σχετική εικόνα