Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου – 02 Aυγούστου

 

25.o7.2017: Διαβάζουμε ότι οι τράπεζες θα πάνε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση και οι μέτοχοι θα καταστραφούν!!!

 • Και επειδή μάλλον θα έχουμε πρωτοβρόχια τον Σεπτέμβριο, μπορεί να γίνει κατακλυσμός και να σβήσει η Ελλάδα από το χάρτη, θα λέγαμε εμείς…
 • Φίλοι των τραπεζιτών δεν είμασθε, ούτε έχουμε διάθεση να υπερασπιζόμασθε τις τράπεζες, αλλά τέτοια ακραία κινδυνολογία δεν έχουμε ξαναδεί.
 • Αλήθεια, τα σκέφτονται αυτά που γράφουν ή τα ονειρεύονται;

ΔIABAΣAME ΧΘΕΣ: Με πιο αισιόδοξη άποψη για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων από τις Ελληνικές τράπεζες έφυγε η Morgan Stanley από την Αθήνα, καθώς η μείωση των δανείων αυτών προχωράει γενικά σύμφωνα με το σχέδιο και το κλίμα σε ότι αφορά το «οικοσύστημα» των NPEs είναι θετικό, ενώ εκτιμά πως υπάρχει ισχυρή πρόοδος σε όλα τα επίπεδα.

 • Στελέχη της Morgan Stanley, επισκέφθηκαν την Ελλάδα το διάστημα 23-25 Ιουλίου, και συναντήθηκαν με στελέχη των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς, Pillarsstone, Cepal, FPS, ΔΝΤ και Τράπεζας της Ελλάδος.

ΝΗΡΕΑΣ – απάντηση: Στην εταιρεία το 90% των πωλήσεων αφορά την πώληση ψαριών, το 3,6% τροφές και το 6,2% από πωλήσεις υπηρεσιών ή άλλων προϊόντων. Η δραστηριότητα της εταιρίας είναι σταθερά προσανατολισμένη στις εξαγωγές αφού το 2016 το ποσοστό πωλήσεων διατηρήθηκε στο 79% ή 156,1 εκατ. ευρώ (68% Ε.Ε).

 • Τα λειτουργικά κέρδη στην χρήση ήταν θετικά κατά 22,44 εκατ. ευρώ (με την προσθήκη των βιολογικών αποθεμάτων στα 27,31 εκατ. ευρώ)
 • Ενώ η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 10,9 εκατ. ευρώ (υπάρχει αναβαλλόμενος φόρος 3,06 εκατ. ευρώ).
 • Καλά νέα ήρθαν και από τις οργανικές ταμειακές ροές οι οποίες διατηρήθηκαν θετικές στα επίπεδα των 5 εκατ. ευρώ έναντι 5,9 εκατ. ευρώ το 2015.
 • Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 154,7 εκατ. ευρώ (μικτός 171,6 εκατ. ευρώ) ενώ το σύνολο της καθαρής θέσης μετά την μετοχοποίηση των δανείων διαμορφώνεται σε 132,1 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΡΕΚΟΡ – στην Λεωφ. Αθηνών έχουν σηκώσει προ πολλού τα χέρια: ΑΝΟΔΟ 3114% εμφανίζει εφέτος στο ταμπλό η μετοχή της EUROMEDICA (σχεδόν με τα χειρότερα χρηματοοικονομικά μεγέθη από αυτές της ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ…) με τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας της να είναι ΑΡΝΗΤΙΚΑ κατά 200 περίπου εκατ. ευρώ… Αποτιμάται σε 4,91 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ… Κι όπως συνηθίζει να προειδοποιεί η Phoenix Capital: Μία συντριβή έρχεται.
Και οι έξυπνοι επενδυτές θα τη χρησιμοποιήσουν, για να κάνουν στην κυριολεξία περιουσίες από αυτήν.

ΚΑΙ ΤΙ να σχολιάσει κανείς… Αν άκουγαν οι… έξυπνοι επενδυτές τις προειδοποιήσεις της PHOENIX CAPITAL δεν θα είχαν μαντήλι να κλάψουν… Θα είχαν καταστραφεί γενεές επενδυτών…

 • Εκείνο όμως που προκαλεί πλέον ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός της συνεχούς προβολής που τυγχάνει…
 • Τρελαίνονται, φαίνεται, από κάθε τι που έχει σχέση με την καταστροφολογία… Το λιγότερο…

TO ΣΑΠΑΚΙ: Σε υψηλό(8) εβδομάδων βρέθηκε ο χρυσός συνεχίζοντας έτσι το “ράλι” που σημειώνει το τελευταίο διάστημα καθώς τα «χαλαρά» οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν έθεσαν ερωτηματικά στις τάξεις των επενδυτών κατά πόσο πιθανό είναι η Fed να προχωρήσει σύντομα σε νέα αύξηση των επιτοκίων της. Το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου στο +0,5ο% στα 1.279,40 δολάρια (Το ότι το δολάριο έχει χάσει το 10% της αξίας του, δεν παίζει κανένα ρόλο,….)

ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΝΔΙΑΝΟ: Ο Dow Jones έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά για 5η σερί ημέρα «πλησιάζοντας» όλο και περισσότερο το νέο ψυχολογικό όριο των 22.000 μονάδων. Ενισχύθηκε 0,33% στις 21.963 μονάδες.

 • ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ βρέθηκε στις 21.000 μονάδες την 1η Μαρτίου εν μέσω κλίματος αμφιβολίας γύρω από τις ικανότητες της διοίκησης Trump να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όποια “μετοχή” μοιράζει δωρεάν ή κάνει ΑΜΚ χάνει την επαφή με την πραγματικότητα όσον αφορά τις ιστορικές αποδόσεις της στο ταμπλό αφού σχεδόν πουθενά δεν αναπροσαρμόζεται η τιμή της… Οπότε τα σχετικά στατιστικά στοιχεία βρίθουν ανακριβειών…

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Σημαντική υποχώρηση για τις τιμές του αργού που «έχασε» τα 50 δολάρια με την ανησυχία για την υπερβολική προσφορά να επανέρχονται στις τάξεις των επενδυτών.

 • Αφορμή στάθηκε έρευνα του Bloomberg σύμφωνα με την οποία η παραγωγή των χωρών μελών του OPEC αυξήθηκε κατά 210.000 βαρέλια ανά ημέρα τον Ιούλιο.
 • Σε αυτό το κλίμα, το πετρέλαιο τύπου WTI υποχώρησε κατά 2% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 49,16 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Μικτή Τιμή (Dirty price): Μικτή τιμή είναι η τιμή που πρέπει να καταβάλλει ένας επενδυτής για να αγοράσει ένα ομόλογο. Αποτελείται από την καθαρή τιμή του ομολόγου, συν τους δεδουλευμένους τόκους που έχουν συσσωρευθεί μέχρι την ημερομηνία αγοράς.

 • Ως εκ τούτου, η μικτή τιμή ενός ομολόγου αυξάνεται σταδιακά μεταξύ των πληρωμών των τοκομεριδίων και υποχωρεί αμέσως μετά την πληρωμή τους.
 • Αμέσως μετά από κάθε πληρωμή τοκομεριδίου, η καθαρή τιμή θα ισούται με τη μικτή.
 • Πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χρησιμοποιούν την μικτή τιμή όταν αναφέρονται στην αγοραία τιμή των ομολόγων.

APPLE umps 6% to record high after earnings beat estimates

Άλμα 6% και νέα ιστορικά υψηλά πραγματοποιεί η μετοχή της στις ηλεκτρονικές συναλλαγές λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας που αφορούν στο τρίτο τρίμηνο χρήσης.

 • Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η εταιρεία σημείωσε κέρδη 1,67 δολάρια ανά μετοχή και έσοδα ύψους 45,41 δις. δολάρια
 • Με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις να κάνουν λόγο για 1,57 δολάρια ανά μετοχή και 44,89 δις. δολάρια αντίστοιχα.
 • Συγκεκριμένα τα κέρδη έφτασαν τα 8,72 δις. δολάρια.
 • Apple Inc (AAPL:NASDAQ)

Last Trade Extended Hours | 6:42:23 PM  USD 159.24  + 9.19 (+6.12%) volume 10,462,794

Close | 4:00:00 PM USD 150.05 +1.32 (+0.89%) volume 24,271,579

…………

Επικρίσεις της Τεχνικής Ανάλυσης – Μύθοι και Αλήθειες: Υπάρχουν ορισμένοι μύθοι που περιβάλλουν την τεχνική ανάλυση:

 • Η αυτοεπαληθευόμενη προφητεία, η στήριξη της μελλοντικής δραστηριότητας των τιμών στην παρελθούσα συμπεριφορά, το ότι πρόκειται για καφεμαντεία.

Ο μύθος περί αυτοεπαληθευόμενης προφητείας έχει μια δόση αλήθειας. Όταν μια μετοχή διασπά ανοδικά το σχηματισμό στο διάγραμμα, προσελκύονται νέοι αγοραστές. Αυτοί ωθούν την τιμή
ακόμα ψηλότερα, κάτι το οποίο, με τη σειρά του, προσελκύει ακόμα περισσότερους αγοραστές. Το πρόβλημα με αυτή την εξήγηση είναι ότι ασυνείδητα συγχωνεύει στην ίδια ιστορία τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη ανάλυση με ένα γεγονός που συμβαίνει στιγμιαία, το ξέσπασμα.

Η βραχυπρόθεσμη ανάλυση είπε στους βραχυπρόθεσμους επενδυτές να αγοράσουν πριν από το ξέσπασμα. Αν οι τεχνικές συνθήκες εξακολουθούν να βελτιώνονται μετά το ξέσπασμα, η μακροπρόθεσμη ανάλυση το επιβεβαιώνει διαπιστώνοντας βελτιωμένη ορμή (οι τιμές κινούνται πειστικά) και υψηλότερο όγκο συναλλαγών (ευρύτερη συμμετοχή του κοινού). Το επενδυτικό συναίσθημα βελτιώνεται
καθώς οι αλλαγές στα θεμελιώδη δεδομένα γίνονται αντιληπτές από όλους τους επενδυτές.

Άλλος αγαπημένος στόχος των επικριτών είναι το θέμα της προηγούμενης συμπεριφοράς. Πώς μπορεί η προηγούμενη συμπεριφορά να καθορίσει τη μελλοντική;

 • Η θεωρία της “τυχαίας πορείας” της αγοράς λέει ότι, αν οι τιμές είναι τυχαίες, τίποτε δεν μπορεί να τις προβλέψει. Αλλά οι τιμές δεν είναι τυχαίες.
 • Οι τιμές βασίζονται στην υπολογιζόμενη αξία όπως αυτή τροποποιείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω με βάση την αντίληψη των ανθρώπων περί αξίας.
 • Η υπολογιζόμενη αξία μεταβάλλεται με προβλέψιμους τρόπους, βάσει εξελίξεων στην οικονομία και τη συγκεκριμένη εταιρεία.
 • Το πώς θα μεταβληθούν οι αντιλήψεις δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί, μπορεί όμως να μετρηθεί με βάση τις τρέχουσες αγορές και πωλήσεις στην αγορά.

Οι αγορές και οι πωλήσεις αφήνουν μετρήσιμα σημάδια πάνω στα διαγράμματα, και επειδή οι άνθρωποι συνηθίζουν να αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο σε παρόμοιες συνθήκες, μπορεί να προβλεφθεί τι θα κάνει στη συνέχεια η αγορά, που είναι το άθροισμα όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν.

Αυτό που χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη του μέλλοντος δεν είναι η παρελθούσα συμπεριφορά των μετοχών.

 • Μάλλον, αυτό που καθορίζει την προσφορά και τη ζήτηση είναι η μορφή και ο βαθμός των σημερινών συναλλαγών και η δοκιμασμένη από το χρόνο γνώση του τι έκαναν οι άνθρωποι σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.
 • Αυτό επιτρέπει την πρόβλεψη των τιμών.

……………..

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Ο μακροπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου στο τέλος του 2016 ανήλθε σε € 54,9 εκατ. στον οποίο περιλαμβάνεται μακροπρόθεσμος δανεισμός θυγατρικής εταιρείας για την υλοποίηση μονάδας Αιολικού – 3 – Πάρκου

 • Ενώ ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός σε € 44 εκατ. στον οποίο περιλαμβάνεται βραχυπρόθεσμος δανεισμός που λήφθηκε από θυγατρική εταιρεία για την υλοποίηση έργου ΣΔΙΤ.
 • Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος ανήλθε σε € 9,1 εκατ. για τον Όμιλο και σε € 7 εκατ. για την Εταιρεία και εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερό λόγω της αναδιάρθρωσης του δανεισμού που υπήρξε με τη μετατροπή μέρος του υπάρχοντος βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια.
 • Τα ίδια κεφάλαια στο τέλος του 2016 ανήλθαν σε € 51 εκατ. για τον Όμιλο και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 14.039.950 (ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 1,6 που πρέπει να κατέβει)…

————-

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΠΕΡΟΥ

LIMA the capital

Print Friendly, PDF & Email