Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου – 01 Aυγούστου

ΟΤΕ: Η S&P Global Ratings ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε ανοδικά το outlook του ΟΤΕ σε θετικό από σταθερό, ενώ επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση του Οργανισμού σε ‘B+’ και ‘B’ αντίστοιχα. Ο οίκος σημειώνει ότι η αναθεώρηση του outlook ακολουθεί την παρόμοια κίνηση για την Ελλάδα στις 21 Ιουλίου.

ΜΗΝΥΜΑ: Αντί να δουν τον ΓΑΠ (φαντάσου) που τον έχουν και σαν παράδειγμα που πέταξε τον Γιανη απο σύμβουλο όταν κατάλαβε ποιος ήταν, τον πήραν σημαία να διαπραγματευτεί με τον Σόιμπλε. Τώρα τον έχουν βάλει και τον πετροβολάνε, λες και η επιλογή ήταν άλλου…

ΟΠΑΠ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

@http://freeforumstocks.blogspot.gr/2017/07/blog-post_31.html#more

Η ανοδική κίνηση που εξετάζουμε ξεκίνησε από τα χαμηλά της 16/2 και τα 8,08€. Η διάσπαση του εκμο 50 ημ ήταν καταλυτική, επιβεβαιώθηκε τρεις και τέσσερις φορές και καθόρισε την κίνηση πάνω από αυτόν.

Η διπλή κορυφή του τρέχοντος μήνα, που επισημαίνεται με βελάκια προδιαθέτει για ένα σχηματισμό αντιστροφής του τίτλου και επομένως το επίπεδο του εκμο 50 ημ και της S [ 9,83-9,73 ευρώ] είναι σημαντικό για την συνέχεια.

 • Από αυτό το επίπεδο είναι πιθανή μια τεχνική αντίδραση που θα πιστοποιηθεί ως τέτοια εφ όσον δεν ξεπεραστούν τα 10,05€.
 • Διαφορετικά, ανοίγει ο δρόμος προς την σοβαρή στήριξη της γραμμής τάσης Ρ100,  όπου η αντίδραση είναι ακόμα πιθανότερη.
 • Ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση στο αρνητικό σενάριο της S θα αλλάξει τα διαγραμματικά δεδομένα για την μετοχή
 • Mε επόμενο σημαντικό επίπεδο τα 9,15-9,30€  ( S1-S2).

Θα επανέλθουμε ωστόσο, είτε σε απώλεια του προαναφερθέντος επιπέδου, είτε στο πολύ θετικό σενάριο της υπέρβασης των 10,0500,  που πιθανά θα φέρει και νεότερα τοπικά υψηλά και  θα πρέπει να μελετήσουμε σε εβδομαδιαίο γράφημα.

…… 

Συγχώνευση Μετοχών (Reverse stock split): Είναι η εταιρική πράξη κατά την οποία μειώνονται οι υπάρχουσες μετοχές μιας επιχείρησης και αυξάνεται η τιμή τους αναλογικά ώστε να μην αλλάξει η συνολική αξία των μετοχών που έχει στα χέρια του κάθε μέτοχος.

Παράδειγμα:
Στο δύο προς ένα reverse split, ένας επενδυτής που κατείχε 200 μετοχές με τιμή 50€/μετοχή πριν το reverse split, θα κατέχει 100 μετοχές με τιμή 1.000€/μετοχή μετά το reverse split.

Δηλαδή ο επενδυτής έχει στην κατοχή του τις μισές μετοχές, αλλά κάθε μία από αυτές έχει τη διπλάσια αξία.

Στο δέκα προς ένα reverse split ο επενδυτής θα καταλήξει να έχει μία μετοχή για κάθε δέκα που κατείχε πριν το split.

Συνήθως είναι κακό σημάδι αν μια εταιρία αναγκαστεί να προχωρήσει σε reverse stock split, γιατί φαίνεται ότι προσπαθεί να προσδώσει αξία στις μετοχές της και να τις κάνει πιο ελκυστικές όταν στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Η μείωση του αριθμού των συνολικών μετοχών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των κερδών ανά μετοχή επειδή η συνολική αξία των μετοχών παραμένει αμετάβλητη.

Μία εταιρία μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε reverse split για πολλούς λόγους:

 • Όταν η τιμή της μετοχής της διαπραγματεύεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα εφόσον μερικοί θεσμικοί επενδυτές και αμοιβαία κεφάλαια (mutual fund) έχουν κανονισμούς που τους απαγορεύουν να κατέχουν μετοχές κάτω από μια συγκεκριμένη χρηματιστηριακή τιμή
 • Η τιμή της μετοχής κινείται πτωτικά και δεν θέλει να φανεί
 • Ως μια τελευταία απόπειρα να αποφύγει την διαγραφή της από ορισμένους χρηματιστηριακούς δείκτες που απαιτούν μία ελάχιστη τιμή εισόδου
 • Για να απωθήσει τους μικροεπενδυτές
 • Για να φύγει από την προσοχή των αναλυτών και των κανονισμών. Σε περίπτωση που ένα reverse stock split μειώσει τους μετόχους μιας εταιρίας σε κάτω από 300, αυτομάτως δεν είναι υποχρεωμένη να συμφωνεί με τους κανονισμούς της SEC.

Reverse stock split και Options

Τα options αντιμετωπίζονται παρόμοια με τις μετοχές. Ένας επενδυτής λαμβάνει λιγότερα συμβόλαια αλλά σε υψηλότερη τιμή εξάσκησης.

Παράδειγμα:
Αν ένας επενδυτής κατέχει δύο call options αξίας 10€ για μία μετοχή αξίας 30€ και η εταιρία προχωρήσει σε split ένα προς δύο, τότε θα κατέχει ένα call option αξίας 10€ με τιμή μετοχής 30€.

Το ανάποδο του reverse stock split είναι το stock split, δηλαδή η διάσπαση μετοχών.

www.euretirio.com/

……

WALL STREET: Με νέο ρεκόρ ξεκίνησε η εβδομάδα για τον Dow Jones που «φλερτάρει» τις τελευταίες ημέρες «έντονα» με το νέο ψυχολογικό όριο των 22.000 μονάδων. Η πίεση ωστόσο στις εταιρείας υψηλής κεφαλαιοποίησης σε τεχνολογία και ίντερνετ οδήγησε S&P 500 και Nasdaq σε αρνητικό έδαφος.

 • Ολοκληρώθηκε ο Ιούλιος με τους τρεις βασικούς δείκτες να σημειώνουν ισχυρά κέρδη για όγδοη φορά τις τελευταίες εννέα.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,28% στις 21.891 μονάδες, ο Nasdaq έχασε 0,42% στις 6.348 μονάδες και ο S&P 500 -0,07%  στις 2.470 μονάδες.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Το αμερικανικό WTI παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 46 σεντς ή 0,9% στα 50,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο μήνα ενισχύθηκε 8,9% και στα υψηλότερα μηνιαία κέρδη για το 2017.

ΤΟ ΣΑΠΑΚΙ: Με οριακές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα για το χρυσό καταφέρνοντας ωστόσο να σημειώσει κέρδη τον Ιούλιο  ύψους 2,5% επωφελούμενος από την νέα υποχώρηση του δολαρίου αυτό το μήνα. Το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε 0,1% και έκλεισε στα 1.267,10 δολάρια ανά ουγγιά.

Στοχαστικός Δείκτης (Stochastics)

Γενικά: Ο δείκτης αυτός συγκρίνει την τρέχουσα τιμή της μετοχής σε σχέση με το διάστημα τιμών της σε κάποια καθορισμένη χρονική περίοδο.

Ερμηνεία: Ο δείκτης έχει δύο γραμμές. Η μία από αυτές λέγεται “%K” και η άλλη που λέγεται “%D” είναι ένας κινητός μέσος όρος της “%Κ”. Συνήθως η γραμμή “%Κ” παρουσιάζεται ως σταθερή γραμμή, ενώ η “%D” ως διακεκομένη.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι ερμηνείας του Στοχαστικού δείκτη.

 • Αγοράζουμε όταν ο δείκτης (ο “%Κ” ή ο “%D”) πέφτει κάτω από κάποιο επίπεδο (20 για παράδειγμα), και μετά ξεπερνάει αυτό το επίπεδο.
 • Πουλάμε όταν ο δείκτης ξεπερνάει κάποιο επίπεδο (80 π.χ.) και μετά πέφτει από αυτό το επίπεδο.
 • Αγοράζουμε όταν η γραμμή “%Κ” ξεπερνάει την γραμμή “%D” και πουλάμε όταν συμβαίνει το αντίστροφο.

Ψάχνουμε για αποκλίσεις. Για παράδειγμα, όταν η μετοχή κάνει καινούρια ρεκόρ και ο Στοχαστικός δείκτης δεν ξεπερνάει προηγούμενα ύψη του.

 • Στο παραπάνω γράφημα τα σημεία Α,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ,Η αντιπροσωπεύουν σημεία αγοράς και πώλησης σύμφωνα με τις ερμηνείες α και β που δίνονται παραπάνω.
 • Σύμφωνα με την ερμηνεία β στα Α,Γ,Ε,Η πρέπει να πουλήσουμε, ενώ στα Β,Δ,Ζ πρέπει να αγοράσουμε.
 • Στα Β και Γ όχι μόνο οι πράξεις μας είναι σύμφωνες με τα κριτήρια της ερμηνείας β, αλλά και με αυτό της ερμηνείας α.
 • Είναι προφανές ότι ο Στοχαστικός δείκτης δημιουργεί συνεχώς σημεία αγοράς ή πώλησης και δεν είναι ο ιδανικός δείκτης για επενδυτές με μακροχρόνιους στόχους.

……….

XA- ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ από ΕΧΑΕ – Α’6ΜΗΝΟ: Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε την 30.06.2017 στις 819,72 μονάδες, αυξημένος κατά 51,2% από τις 542,12 μονάδες στο τέλος της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

 • Η μέση κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα €47,5 δις, αυξημένη κατά 15,7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2016 (€41,1 δις).
 • Η συνολική αξία συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο 2017 (€7,31 δις) είναι μειωμένη κατά 20,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (€9,19 δις), ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ανήλθε σε €58,9 εκ. έναντι €76 εκ. το πρώτο εξάμηνο 2016, εμφανίζοντας μείωση κατά 22,4%.
 • Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών μειώθηκε κατά 32,9% και διαμορφώθηκε στα 85,5 εκ. μετοχές έναντι 127,3 εκ. μετοχές.
 • Η μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας οφείλεται κυρίως στα χαμηλά επίπεδα του πρώτου τριμήνου 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
 • Το δεύτερο τρίμηνο 2017 η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών παρουσίασε μείωση 4,1% έναντι του δεύτερου τριμήνου 2016 (€76,9 εκ. έναντι €80,2 εκ.).
 • Στην αγορά παραγώγων, η συνολική συναλλακτική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 21,2% (2017: 10,4 εκ. συμβόλαια, 2016: 8,6 εκ.), ενώ ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών αυξήθηκε κατά 18,3% (84,2 χιλ. συμβόλαια έναντι 71,2 χιλ. συμβόλαια).

…………

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ – ΣΙΚΕΛΙΑ

 

Print Friendly, PDF & Email