Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου

 

ΧΑ… ΣΧΟΛΙ-άκι: ΣΕ τεχνικό επίπεδο για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών περίπου ο ΓΔ ολοκλήρωσε πάνω από τις 600 μονάδες, παραμένοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον ΚΜΟ των 200ΗΜ, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 608 μονάδες.

 • Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ο όγκος διαμορφώθηκε πάνω από το μέσο όρο των τριάντα ημερών, αποδεικνύοντας την δυναμική των τελευταίων ημερών, με τον γενικό δείκτη να προσεγγίζει πλέον το επίπεδο της υπεραγορασμένης ζώνης.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Καλύτερα αποτελέσματα στο γ’ τρίμηνο προβλέπει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί την σύσταση “ΑΓΟΡΑΣ” και την τιμή-στόχου στα 0,4100 ευρώ.

 • Η Εθνική εκτιμάται ότι θα έχει επωφεληθεί από τις καλύτερες μακροοικονομικές συνθήκες το γ’ τρίμηνο και αναμένεται να εμφανίσει κέρδη ύψους 22 εκατ. ευρώ.
 • Κορυφαίος καταλύτης βραχυπρόθεσμα είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ σε μεσοπρόθεσμη βάση, η βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού.
 • Η τράπεζα ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου στις 23 Νοεμβρίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Βελτίωση της κερδοφορίας της στο γ΄3μηνο προβλέπει η IBG σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “AΓΟΡΑΣ” και τιμή-στόχο στα 5,5000 ευρώ.

 • Οι αναλυτές της εκτιμούν κέρδη 43,2% με τα EBITDA στο +16,3% στα 13,1 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών εκτιμάται σε 118,7 εκατ. ευρώ(+5,5%).
 • Στο εννεάμηνο αναμένεται να εμφανίσει κέρδη 900 χιλ. ευρώ, με τζίρο 312,4 εκατ. ευρώ.
 • Θα δημοσιεύσει αποτελέσματα τριμήνου στις 22 Νοεμβρίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

……………

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: “Θα αρχίσουμε σταδιακά να κάνουμε πληρωμές. Έχουμε βάλει βέβαια ως πρώτο στόχο την απομόχλευση, ωστόσο αρχίζουμε να νιώθουμε άνετα να αρχίσουμε να δίνουμε κάποια μερίσματα” ανέφερε ο CFO των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισης.

 • Στο ερώτημα τι θα πρέπει να περιμένουν οι μέτοχοι των ΕΛΠΕ η απάντηση που δόθηκε είναι μια απόδοση που θα βασίζεται στη μίνιμουμ δυνατή απόδοση σε συνάρτηση με τις ελεύθερες ταμειακές ροές του ομίλου. Όπως διευκρινίστηκε σε ένα μήνα θα μπορεί να υπάρξει καλύτερη εικόνα επί συγκεκριμένων αριθμών.
ΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ; ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ για τα ΕΛΠΕ αρνητικές 518 εκατ. ευρώ!!

……………

ΚΟΥΙΖ: Με 33 δις καταθέσεις και 53 δις δάνεια με 36% κόκκινα για ποιους στόχους μιλάμε… Μήπως του bail in;
……………
ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του: Υποτίθεται ότι οι κοινοπραξίες δανείζονται από τις τράπεζες για να εκτελέσουν τα έργα, άρα είναι ιδιωτικό το χρήμα, αλλά και πάλι ο τρόπος που δίνονται οι δρόμοι στους εργολάβους είναι παράνομος, καταχρηστικός και εναντίον του Έλληνα πολίτη.
 • Θα μπορούσαν να βγάζουν ομόλογα χρηματοδότησης δημοσίων έργων, τα οποία θα αγόραζαν με ένα επιτόκιο οι πολίτες -όσοι ήθελαν- και να υπάρχει πράγματι χρηματοδότηση φθηνή από το να έχεις ληστρικές συμφωνίες με τον κάθε απατεώνα ιδιώτη που πρέπει να πληρώσει και το τεράστιο επιτόκιο της τράπεζας που τον δανείζει.
 • Έτσι θα μπορούσαν απλά να έχουν ένα χαμηλό αντίτιμο για την συντήρηση απλά των δρόμων και να μην δίνουν στο κάθε λαμόγιο τους δρόμους που χρυσοπληρώνουμε σε κάθε μας ταξίδι για 30 και 40 χρόνια. Γίνονται πλούσιοι τα λαμόγια στην πλάτη μας, χωρίς να κάνουν τίποτα.
 • Εκτός αυτού όταν τα έργα σταμάτησαν με υπαίτιους τους εργολάβους, δεν ενεργοποιήθηκαν- όπως φυσικά θα έπρεπε- οι ποινικές ρήτρες. Τους αφήσαμε ασύδοτους. Ενώ τα διόδια για δρόμους ανολοκλήρωτους, όπως η Κορίνθου-Πατρών λειτουργούσαν κανονικά και μας άδειαζαν τις τσέπες.
 • Κανένας έλεγχος δεν υπάρχει, αφού οι πολιτικοί είναι χειρότερα λαμόγια από τους εργολάβους. Επίσης, αν ήθελαν να δίνουν τους δρόμους στους εργολάβους, θα μπορούσαν να υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες βάση ποσού κέρδους και όχι βάση χρόνου.
 • Δηλαδή, αν το έργο κόστιζε 1 δις€ λ.χ. , θα μπορούσες να κάνεις συμφωνία, ώστε να δοθεί ο δρόμος πίσω στο Δημόσιο όταν θα βγεί ποσό 1,3 δις λ.χ. (κέρδος 30% τεράστιο δηλαδή) και όχι για 30 χρόνια που θα έχουν κερδίσει 10 φορές παραπάνω τα λεφτά. Η χρονική διάρκεια είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο.
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΚΤΟΣ και ο κάθε ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ
…………………..
 • EΛΛΑΚΤΩΡ- ΓΕΚΤΕΡΝΑ: ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ…
 .
ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:  
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: 214,17 εκατ. ευρώ
ΓΕΚΤΕΡΝΑ: 234,77 εκατ. ευρώ
 .
ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: 772,75 εκατ. ευρώ
ΓΕΚΤΕΡΝΑ:  371,8  εκατ. ευρώ
 .
ΒΟΟΚ VALUE/ανά μετοχή
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: 4,3600 ευρώ και στο ταμπλό 1,2100 ευρώ
ΓΕΚΤΕΡΝΑ: 3,6000 ευρώ και στο ταμπλό 2,2700
 .

ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: 1 ΔΙΣ

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: 560 εκατ. ευρώ

 .
ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: 1,3
ΓΕΚΤΕΡΝΑ:  1,5
 .
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: ΘΕΤΙΚΕΣ 44,7 εκατ. ευρώ
ΓΕΚΤΕΡΝΑ: ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ -118 εκατ. ευρώ.
 .
P/BV
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: 0,28
ΓΕΚΤΕΡΝΑ:  0,63
 .
KEΡΔΗ
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ζημίες 30,9 εκατ. ευρώ
ΓΕΚΤΕΡΝΑ: +24 εκατ. ευρώ.
 .
ΕΒΙΤDΑ
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: +107,8 εκατ. ευρώ
ΓΕΚΤΕΡΝΑ:  +120,9 εκατ. ευρώ
 .
ΣΧΟΛΙΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: 
Και οι δύο όμιλοι εμπλέκονται στην γνωστή ιστορία του ΚΑΡΤΕΛ με την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ…
Και οι δύο όμιλοι δεν τα πάνε καλά με τον τραπεζικό δανεισμό τους και με τον σχετικό δείκτη μόχλευσης…
Απλά, συγκρίσεις κάνουμε στην τερματική τους εικόνα… Για τα υπόλοιπα, όλοι μεγάλα παιδιά είμαστε…
Και οι δύο όμιλοι διαθέτουν ακόμα “λίπος” για να κάψουν…
…………

EKΘΕΣΗ της UBS για την Motor Oil 

Iδιαίτερα θετικοί οι αναλυτές του ελβετικού οίκου μετά τα αποτελέσματα του 9μήνου δίνοντας σύσταση Aγορά και τιμή – στόχο τα 13,50 ευρώ.

 • Θετικές εκπλήξεις για τους αναλυτές της UBS σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς τα Ebitda του Γ τριμήνου που ανήλθαν σε 149 εκατ ευρώ από τα 134 του 2015.
 • Τα καθαρά κέρδη Γ τριμήνου κατά 26% στα 76 εκατ ευρώ έναντι εκτιμήσεων στα 60 εκατ.
 • Παράλληλα ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τριμηνο κατά 138 εκατ. ευρώ στα 424 εκατ., που είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας δεκαετίας.
 • Οι αναλυτές της εκτιμούν ότι η εταιρία θα πετύχει φέτος μια αύξηση κερδοφορίας τέτοια που θα οδηγήσει την αύξηση μερίσματος σε ποσοστό 31% ένανατι της προηγούμενης χρονιάς
 • Οδηγώντας το μέρισμα ανά μετοχή στα 0,85 ευρω έναντι 0,72 ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Ηδη αποφασίστηκε η διανομή προμερίσματος στα 0,20 ευρώ.
 • Οι ελεύθερες ταμειακές ροές (cash flows) εμφανίζονται πολύ υψηλότερες σε σχέση με αυτές που εκτιμούσαν οι αναλυτές στα 217 εκατ ευρώ ένανατι 135.
 • Η εσωτερική αξία της μετοχής που περοσδιορίζεται από τα assets της εταιρίας αποτιμάται στο κάτω όριο στα 13,4 ευρώ με άνω όριο τα 18 ευρώ,λόγω του ελληνικού ρίσκου.

………………….

EKΘΕΣΗ της Berenber για την Motor Oil 

Tα αποτελέσματα της Motor Oil είναι ακόμα μια επιβεβαίωση της λειτουργικής ευελιξίας της εταιρείας επισημαίνει σε ανάλυσή της η Berenberg η οποία δίνει σύσταση Αγοράς για την μετοχή και τιμή – στόχο τα 16,00 ευρώ.

 • Η Motor Oil παραμένει στο top pick της Berenberg στον ευρωπαϊκό τομέα της διύλισης, προσφέροντας σχεδόν 8% μερισματική απόδοση και υψηλή διψήφια απόδοση FCF (20% το 2016).
 • Η τιμή – στόχος των 16,00 ευρώ για την μετοχή είναι η υψηλότερη στην αγορά επισημαίνεται στην ανάλυση.
 • Η Motor Oil έχει ολοκληρώσει ένα ακόμη τρίμηνο με αισιόδοξα μεγέθη μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ το τρίτο τρίμηνο που έδειχναν αποδυνάμωση της κερδοφορίας από τις εξαγωγές.

………..