Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου – 31 Ιουλίου

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ έκταση του προβήματος: Εμβληματικές επιχειρήσεις, leader άλλοτε στον κλάδο τους, έχουν κατά την διάρκεια της κρίσης συσσωρεύσει τεράστια δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα (από τρεις μήνες και πάνω) και ουσιαστικά έχουν «σκάσει».
 
ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ “τρομάζουν”: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  (NPLs) των επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν στα 42,7 δισ. ευρώ ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPEs (περιλαμβάνονται και τα δάνεια με καθυστέρηση και κάτω από 90 ημέρες)  διαμορφώθηκαν στα 61,9 δισ. ευρώ (53% του συνόλου).
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Ενδιαφέρον από ξένους ομίλους και για την Attica Συμμετοχών (Superfast, Blue Star Ferries) όταν αυτή βγει προς πώληση από την MIG και την Τράπεζα Πειραιώς. Σε μεταγενέστερο χρόνο η Πειραιώς θα βγάλει προς πώληση και άλλες δραστηριότητες της MIG, από τον κλάδο των τροφίμων (Vivartia), όπως π.χ. τον κλάδο των κατεψυγμένων «Μπάρμπα Στάθης» (ΤΟ ΒΗΜΑ).
 
ΜΑΓΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ τα… ριχτάδικα: Η Morgan Stanley αναβάθμισε την σύσταση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε equal-weight από underweight, αυξάνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 7,2000 ευρώ από τα 5,5000 ευρώ, ανά μετοχή (ΠΡΙΝ ένα χρόνο και 2 μήνες…)
_____________

.

ΓιαΝέρων (με ένα “ν”) (ΗΣΥΧΙΑ δεν έχει Ο Ν.Χαλδ)…

Για να φθάσει σε οίστρο ποιητικό, ήθελε να δει την ευρωζώνη να φλέγεται.
Ανατριχιάζω όταν σκέφτομαι πόσο πιο σπουδαίο θα ήταν το βιβλίο του, αν είχε καταφέρει να βάλει πραγματικό μπουρλότο στην ευρωζώνη.

Λογικές συνεπαγωγές:

.
Αν η ΑΕΚ είναι θρησκεία και το γήπεδό της Αγιά Σοφιά, τότε ο Δ. Μελισσανίδης είναι:
1. Νέος βυζαντινός αυτοκράτορας.
2. Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
3. Θεός.
Δέχομαι απαντήσεις ΜΟΝΟ από το χριστεπώνυμο πλήρωμα της ΑΕΚ, βοήθειά μας.

_____________

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ(”Κ”): Είναι σημαντικές οι αλλαγές και οι μετακινήσεις στο χώρο της αληθινής οικονομίας και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που τώρα οι εξελίξεις τρέχουν είναι οι… τράπεζες.

 • Δεν κυνηγούν τα σπίτια παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται, κυνηγάνε όμως όσους έχουν και δεν πληρώνουν.
 • Στον τραπεζικό χώρο θα έχουμε πολλές εξελίξεις και πολλές κόντρες τους επόμενους μήνες, από τον Σεπτέμβριο και μετά.
 • Βεβαίως δεν είναι όλα τα νέα καλά, γιατί πολλές ελληνικές επιχειρήσεις περνάνε στα χέρια ξένων.
 • Ήταν όμως και αυτό μία από τις επιδιώξεις των μνημονίων, να υποτιμηθούν οι αξίες στην Ελλάδα και να περάσουν ελληνικές επιχειρήσεις σε άλλα χέρια.
 • Αυτή η ιστορία δεν θα γίνει πάντως τόσο… αναίμακτα, αν και δεν συμφέρει σε κανένα το πολύ σκάλισμα στο παρελθόν.
 • Όλοι χαμένοι θα βγουν, και δεν εννοούμε μόνο τους πολιτικούς.

ΣΧΟΛΙΟ (Απ.Σκουμπ.) – ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Πόσο λυπηρό είναι να βλέπεις ένα τόσο ωραίο όνομα, το Γιάννης, να το αλλάζουν ΟΛΟΙ οι αρθρογράφοι ή σχολιαστές, είτε στο γραπτό, είτε στον προφορικό λόγο, επειδή έτσι ήθελε ένα σούργελο.

 • Ένα σούργελο, που εκτός από την καταστροφή της οικονομίας, που εκτός του ότι κοροϊδεύει μέσα στα μούτρα μας, «χειραγωγεί» και την αρθρογραφία αναλόγως με το όνομα!
 • Ένα ιστορικό όνομα, αγαπημένο, συμβολικό για πολλούς, να το «πειράζει» ένα σούργελο. Και ΟΛΟ το διαδίκτυο να ακολουθεί!!!

ΤΗΣ ΤΑΥΛΑΝΔΗΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: Αν δεν το έμαθαν…  ο DOW βρίσκεται 170 μονάδες μακριά από ένα άλλο ψυχολογικό όριο, αυτό των 22.000 μονάδων. Aπό τις 12.000 βλέπουν το ΚΡΑΧ νάρχεται…. Τέτοια ξεφτίλα ούτε στον μεγαλύτερο εχθρό σου… Πάντως κάτι θα βρουν για να μας προειδοποιήσουν (κι ) αυτές τις μέρες…

______________

Σύγκριση Θεμελιώδους – Τεχνικής Ανάλυσης

 • Θεμελιώδης Ανάλυση      Λαμβάνει υπόψη τις
  οικονομικές μεταβλητές που
  καθοδηγούν τους επενδυτές
  στις αποφάσεις τους
 • Και κάνει προβλέψεις με βάση τις
  «πραγματικές» δυνατότητες
  της εταιρίας ή κλάδου
 • Αξιολογεί θετικά εκείνες τις
  εταιρίες που εμφανίζουν τις
  καλύτερες προοπτικές
  βελτίωσης των οικονομικών
  τους μεγεθών
 • Αξιόπιστη και δεν οδηγεί σε
  συχνές αγοραπωλησίες
  μειώνοντας το κόστος
  συναλλαγών
 • Μακροχρόνιο ορίζοντα – αγνοεί
  τις βραχυχρόνιες συναλλαγές

Τεχνική Ανάλυση

 • Θεμελιώδης + Στατιστική +
  Εσωτερική Πληροφόρηση
 • Μελέτη αποκλειστικά
  διαγραμμάτων τιμών
 • Επιλογή χωρίς συλλογή και
  ανάλυση πληροφοριών, άρα
  μειωμένο κόστος
 • Ευελιξία εφαρμογής σε
  οποιαδήποτε αγορά
 • Ενσωματώνει την εσωτερική
  πληροφόρηση της αγοράς
  (insider information)
 • Δυνατότητα έγκαιρου
  εντοπισμού των τάσεων των
  τιμών και ενεργοποίηση
  αγοραπωλησιών

@helex.gr

…………..

Σαν να έχει ξεφύγει λίγο ο Τσάρος Βλαδίμηρος και οι λεβέντες του στις μυστικές υπηρεσίες και τη μαφία…

The US government ruled Mikhail Lesin’s death an accident, but multiple intelligence and law enforcement officials suspect it was a Russian hit. The government is…
 ……………..

Εμπορικό Σήμα (Trademark)

Εμπορικό σήμα είναι το διακριτικό γνώρισμα των προϊόντων και των υπηρεσιών μια επιχείρησης. Μπορεί να είναι κάθε σημείο επιδεκτικό γραφικής παράστασης ικανό να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μια επιχείρησης από εκείνα άλλων.

Μπορεί να αποτελείται από λέξεις, ονόματα, επωνυμίες, ψευδώνυμα, απεικονίσεις, σχέδια, γράμματα, αριθμούς, χρώματα, ήχους, καθώς και το σχήμα του προϊόντος ή της συσκευασίας του.

Υπάρχουν διάφορα είδη σημάτων. Τα ατομικά, τα συλλογικά, τα λεκτικά, τα σύνθετα, σήματα προϊόντων και σήματα υπηρεσιών, σήματα ασθενή, ισχυρά και φήμης.

Τα σήματα φήμης συγκεντρώνουν σωρευτικά τα επόμενα χαρακτηριστικά:

 • Έχουν αυξημένο βαθμό καθιέρωσης στις συναλλαγές
 • Διαθέτουν μοναδικότητα και δεν χρησιμοποιούνται από τρίτους για ανόμοια προϊόντα.
 • Έχουν ιδιαίτερη διακριτική δύναμη.
 • Υπάρχει θετική εικόνα του κοινού για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που διακρίνουν.

       Παράδειγμα
       Σήματα φήμης είναι η Barclays, η ΦΑΓΕ, η Mercedes, η Aegean κτλ

Βέβαια, ο νόμος κρίνει κάποια διακριτικά γνωρίσματα ως απαράδεκτα για να χρησιμοποιηθούν ως σήματα.

Έτσι δεν μπορούν να αποτελέσουν σήμα:

Όσα δεν μπορούν να έχουν διακριτικό χαρακτήρα, δεν μπορούν δηλαδή να δημιουργήσουν στον αποδέκτη τον συνειρμό ότι το συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία προέρχεται από συγκεκριμένη επιχείρηση.(πχ, μια ευθεία γραμμή, ένας κύκλος, ένα ερωτηματικό.)

 • Όσα δεν είναι δεκτικά γραφικής απεικόνισης, δηλαδή είναι πχ αντιληπτά μόνο με την αφή η την γεύση.
 • Είναι ενδείξεις περιγραφικές, δηλαδή δηλώνουν είδος, ποσότητα, ποιότητα, τόπο προέλευσης κτλ.(πχ “το αλάτι”, ” το αυτοκίνητο”)
 • Αποτελούνται από κοινόχρηστες ενδείξεις, δηλαδή λέξεις που χρησιμοποιούνται από πολλές επιχειρήσεις(πχ “φρέσκο”, “Hotel”)
 • Είναι αντίθετα στα χρηστά ήθη ή την δημόσια τάξη.(πχ, η φωτογραφία ενός γυμνού άνδρα για περιοδικό ομοφυλοφίλων)
 • Αποτελούνται από ονόματα ή εικόνες τρίτων προσώπων, χωρίς την συναίνεσή τους.
 • Αποτελούνται από κρατικά ή θρησκευτικά σύμβολα.(πχ η ελληνική σημαία, ο σταυρός, η ημισέληνος)
 • Σημεία των οποίων η κατάθεση αντίκειται στην καλή πίστη
 • Είναι παραπλανητικά και μπορούν να δημιουργήσουν εσφαλμένη εντύπωση στον καταναλωτή.(πχ η φωτογραφία μια ελιάς για προϊόντα που παράγονται από φοινικέλαιο)
 • Είναι ίδια ή μοιάζουν με προγενέστερα σήματα ή υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί κίνδυνος σύγχυσης με προγενέστερα.

Δικαίωμα στο εμπορικό Σήμα

Το δικαίωμα στο σήμα είναι απόλυτο και ο δικαιούχος του έχει δικαίωμα στην αποκλειστική χρήση για να χαρακτηρίζει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό.

Επιπλέον ο δικαιούχος έχει αρνητική εξουσία πάνω στο σήμα. Αυτό σημαίνει πως έχει δικαίωμα να αποκλείει κάθε τρίτον από την χρήση τόσο του ίδιου του σήματος που ο ίδιος έχει κατοχυρώσει όσο και παρόμοιου με αυτό.

Ο δικαιούχος του εμπορικού σήματος μπορεί να μεταβιβάζει το δικαίωμα στο σήμα ακόμη και ξεχωριστά από την επιχείρηση. Μπορεί επιπρόσθετα να παραχωρεί σε τρίτους αποκλειστική η μη άδεια χρήσης του σήματος είτε για μέρος είτε για το σύνολο των προϊόντων που καλύπτει.

Για την καταχώρηση του σήματος θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην αίτηση, τα στοιχεία του καταθέτη, η αποτύπωση του σήματος, η καταχώρηση των προϊόντων και υπογραφή.

Η υπηρεσία σημάτων εξετάζει το παραδεκτό της δήλωσης και αν δεν συντρέχει κάποιος λόγος απαραδέκτου την αποδέχεται. Μετά την απόφαση αποδοχής της δήλωσης του σήματος, αυτό καταχωρείται στο μητρώο σημάτων και αναρτάται στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Αφού γίνει αμετάκλητη σημειώνεται η λέξη “καταχωρήθηκε”.

Απώλεια του δικαιώματος στο σήμα μπορεί να προκύψει με διαγραφή είτε λόγω έκπτωσης είτε λόγω ακυρότητας, μετά από αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον. Η διαγραφή επέρχεται μετά από αμετάκλητη απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων.

Φορέας του συλλογικού σήματος μπορεί να είναι συνεταιρισμοί, ενώσεις και ΝΠΔΔ (νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου).

Οι παραπάνω μπορούν να καταθέτουν εμπορικά σήματα για να διακρίνουν την προέλευση των προϊόντων ή των υπηρεσιών των μελών τους ή τη γεωγραφική τους προέλευση ή το είδος ή την ποιότητα ή και τις ιδιότητες τους.

Το συλλογικό σήμα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τα μέλη της σηματούχου ένωσης.

__________________________

08.07.2017 11:06 

 • Η άνοδος τελείωσε; Όχι ακόμα, κάθε άλλο μάλιστα……

Αυτό που τελείωσε ήταν το εύκολο κέρδος. Από εδώ και πέρα θέλει πολύ μελέτη και πολύ προσοχή, η άνοδος δεν θα είναι για όλους. Επειδή ακριβώς το χρήμα που μπαίνει στην αγορά είναι κυρίως «θεσμικό» οι αποτιμήσεις πλέον παίζουν μεγάλο ρόλο.

 • Τα ΡΕ είναι «τσιμπημένα» και η προοπτική μείωσης τους ώστε να παραμείνουν ελκυστικά δεν είναι παντού η ίδια.
 • Προσοχή χρειάζεται επίσης διότι πληθαίνουν τα φαινόμενα πώλησης μετοχών από τους βασικούς μετόχους.

Ωστόσο, μια σειρά από γεγονότα μπορούν να φτιάξουν ένα μεσοπρόθεσμο στόρι για να διατηρηθεί το καλό κλίμα και το καλοκαίρι:

1) ‘Εξοδος στις αγορές  2) Χρέος  3) Κερδοφορία.

Για την κερδοφορία οι ενδείξεις δεν είναι απαισιόδοξες, είναι σίγουρα όμως πιο μετριοπαθείς από ότι στην αρχή της χρονιάς. Η έξοδος στις αγορές θα θέσει τον πήχη του ασφάλιστρου κινδύνου χαμηλότερα και σίγουρα όχι στο 16% και 17% που κάποιοι ακόμα επιμένουν.

Και στους μήνες που ακολουθούν υπάρχουν πιστοληπτικές αξιολογήσεις από τους μεγάλους οίκους που παρακολουθούν την Ελλάδα που θα παίξουν το ρόλο τους στο κόστος χρήματος που θα επιχειρήσει να αντλήσει η χώρα.

Τέλος το χρέος φαίνεται ότι θα πάρει χρόνο και μαζί με αυτό θα πάρει χρόνο και η ένταξη των ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Με αυτές τις παραμέτρους το ανοδικό περιθώριο έχει ακόμα δρόμο, το κυριότερο όμως είναι πως τα χαρτιά στην διόρθωση τους έχουν πλάτη, βγαίνουν δηλαδή ακόμα αγορές.

 • Αποκρατικοποιήσεις, καλά νούμερα τουρισμού και έναρξη πώλησης των κόκκινων δανείων στέλνουν εκ νέου θετικά μηνύματα στην Αγορά.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: 

.

Διαφορετικά μεγέθη ποσοστών αναζητούν όσοι χρησιμοποιούν ένα κεφάλαιο 5-10 ή και 20 χιλ. ευρώ κι εντελώς διαφορετικά αυτοί με τις 100, 200, 500 και βάλε χιλ. ευρώ… Αυτός λχ με τα 200 χιλ. ευρώ θα κοιτάξει να τα προστατεύσει κατά το δυνατόν με χαρτιά βαρειά και “φθηνά”… δεν θα πάρει λχ ΕΚΤΕΡ, ΠΡΟΦ ή ΚΛΜ ή ακόμα και ΙΝΤΚΑ ή ΙΑΣΩ, ΥΓΕΙΑ κλπ…

 • ΟΜΩΣ η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων ιδιωτών επενδυτών κινείται με χαρτοφυλάκια 10 με 30 χιλ. ευρώ. Εξ ου και οι συχνές αναφορές μας σε μικρομεσαία χαρτιά που στο κάτω κάτω της γραφής αν είναι προσεκτικά επιλεγμένα πληρώνουν και καλά… πολύ καλά…
 _________________
.
ΩΡΑΙΕΣ ΦΩΤΟ  ΣΑΡΔΗΝΙΑ
 …….
….
…..
………………
Print Friendly, PDF & Email