Το μεγάλο κόλπο Σόιμπλε με τα λεφτά του Ντράγκι

Φώναζε για να κόψει η ΕΚΤ το QE και κατάφερε να ανεβάσει τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων ώστε να γίνουν επιλέξιμα για χρηματοδότηση… Στόχος η αύξηση της ρευστότητας στο γερμανικό χρηματοοικονομικό σύστημα

Ένα από μεγαλύτερα οικονομικά παράδοξα κατάφερε να πετύχει με τις δηλώσεις του και τη στρατηγική του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς η εκτόξευση των αποδόσεων κατέστησε ομόλογα συνολικής αξίας 580 δισ. αποδεκτά για αγορά από πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

bund_5year

Οι τρεις εβδομάδες δημόσιας αντιπαράθεσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερμανών αξιωματούχων και τραπεζιτών με τον Μάριο Ντράγκι για τα αρνητικά επιτόκια και τις επιπτώσεις τους καθώς και για τα όρια της αυτονομίας της ΕΚΤ, οδήγησαν σε εκτόξευση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, υπό το φόβο ότι το QE θα αρχίσει να περιορίζεται.

Διαβάστε επίσης: Ψηφοθηρική επίθεσης Σόιμπλε σε Ντράγκι

Σχετικά δημοσιεύματα από το Bloomberg και εισηγήσεις επιτροπής της ΕΚΤ προς το διοικητικό συμβούλιο συνέτειναν στη δημιουργία κλίματος, το οποίο αν και επιχείρησε να ανατρέψει ο Μάριο Ντράγκι εν τούτοις αυτό που κατάφερε ήταν να δώσει ξεκάθαρα το στίγμα της σύγκρουσης ΕΚΤ-Βερολίνου και να δημιουργήσει στην αίσθηση κρίσης στρατηγικής στην καρδιά της Ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί ο Ντράγκι να χάλασε το big short της Goldman Sachs;

Σε αυτό το πλαίσιο η αβεβαιότητα ενισχύθηκε και ο κίνδυνος για την Ευρωπαϊκή οικονομία επανήλθε, οδηγώντας το επιτόκιο του γερμανικού 5ετούς ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013.
Αυτό πρακτικά σημαίνει όμως ότι τα γερμανικά ομόλογα είναι επιλέξιμα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που συνεπάγεται ότι πολλές εταιρίες και τράπεζες που έχουν στα χέρια τους θα τα «σπρώξουν» στην ΕΚΤ.

bonds_ecb

Με την κίνησή του ο Βόλφγκαννγκ Σόιμπλε φαίνεται στόχευε ακριβώς σε αυτό, να καταστήσει τα γερμανικά ομόλογα επιλέξιμα και να βοηθήσει τη Deutsche Bank, την Allianz και άλλες γερμανικές τράπεζες και επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Κατ ουσία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήθελε να «ξεκλειδώσει» την πρόσβαση για τα γερμανικά ομόλογα στην ΕΚΤ αλλά και να τα καταστήσει ξανά στόχο επενδυτών…
Ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται ότι έστησε ένα άγριο παιχνίδι σπέκουλας θέτοντας επί κινδύνω την αξιοπιστία της ΕΚΤ με στόχο να βρει ρευστό για να σώσει Deutsche Bank και Allianz οι οποίες παραπαίουν αφενός λόγω των χαμηλών επιτοκίων και αφετέρου λόγω της αδυναμίας τους να χρησιμοποιήσουν ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους για να χρηματοδοτηθούν.
Η απόδοση τους 5ετούς ομολόγου της Γερμανίας ενισχύθηκε κατά 11 μονάδες βάσης, σε εβδομαδιαία βάση, φτάνοντας στο -0,39% στο κλείσιμο της Παρασκευής στο Λονδίνο. Συνολικά για τον Οκτώβριο η απόδοση έχει ενισχυθεί κατά 18 μονάδες βάσης.


Διαβάστε επίσης: Τα καρφιά του Ντράγκι που δεν ακούστηκαν

Αξίζει να σημειωθεί ότι την 1η Οκτωβρίου ομόλογα με συνολική αξία αγοράς 1,76 τρισ. ευρώ βρίσκονταν εκτός του εύρους επιλογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ποσό που ισοδυναμεί με το 30% του συνόλου των εν κυκλοφορία ομολόγων στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό μειώθηκε στο 1,15 τρισ. στο κλείσιμο της Παρασκευής που συνεπάγεται ότι αν οι κατέχοντες τα προσκομίσουν στην ΕΚΤ αυτή είναι υποχρεωμένη να τα αγοράσει.
Σύμφωνα μάλιστα με τις προδιαγραφές του QE η ΕΚΤ αγοράζει έως 80 δισ. μηνιαίως, μέχρι τον Μάριο που λήγει το πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται παράτασή του.

Home 1