[Απόψεις & Σχόλια] – Το «λογικό» σενάριο και τα ατυχήματα της Ιστορίας

Αλέξης Παπαχελάς ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Το «λογικό» σενάριο και τα ατυχήματα της Ιστορίας

 

Στο ένα τηλέφωνο ο κ. Ντράγκι με την απειλή τραβήγματος του καλωδίου από τις τράπεζες, στο άλλο κάποιος που ενημερώνει ότι λεφτά υπάρχουν μόνο για καύσιμα του Λιμενικού και του Στρατού. Η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει γιατί η χώρα βρίσκεται στο όριο να καταστεί ένα διαλυμένο κράτος, failed state κατά τους Αγγλοσάξονες.

Ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι μια από αυτές τις μέρες θα παραλάβει ένα email που θα έχει τη μορφή τελεσιγράφου. Θα είναι κάτι σαν το email Χαρδούβελη, που αποκάλυψε η «Κ», μείον 20-25%. Αυτό που θα έκανε ενδεχομένως τη διαφορά για τον ίδιο θα ήταν μία αναφορά-δέσμευση για τη μείωση του χρέους. Αυτό το σχέδιο συμφωνίας είναι αντικείμενο μυστικών διαπραγματεύσεων εδώ και μερικές εβδομάδες. Μόλις το παραλάβει η Αθήνα θα αρχίσουν τα όργανα εσωτερικού… Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν βεβαίως ότι οι πολίτες προτιμούν μια συμφωνία με «αίμα» και ευρώ, παρά δραχμή.

 

Ο στενός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλοι θα αντιδράσουν πολύ έντονα. Ταυτόχρονα όμως ο χρόνος θα τελειώνει, το ρίσκο της μη πληρωμής του ΔΝΤ θα είναι ορατό, όπως και το κλείσιμο των τραπεζών. Ο κ. Τσίπρας θα συγκαλέσει μια ωραία ημέρα την κοινοβουλευτική του ομάδα και θα τους διαβάσει το email. Ο κ. Βαρουφάκης έχει στηθεί για να παίξει τον ρόλο της Ιφιγένειας που αρμόζει σε κάθε υπουργό Οικονομικών την εποχή της κρίσης. Θα υποστηρίξει τη συμφωνία λέγοντας πως «μέχρι εκεί πάει η διαπραγμάτευση».

 

Και μετά θα έλθει η ώρα της ψηφοφορίας και της αλήθειας. Πόσοι θα αντέξουν την πρώτη μνημονιακή κρίση του ΣΥΡΙΖΑ και της συγκυβέρνησης; Πόσοι θα εγκαταλείψουν το σκάφος; Αν είναι περισσότεροι από 5 ή 10 ο κ. Τσίπρας θα έχει ένα μόνο δρόμο, να πάει σε εκλογές χωρίς τους διαφωνούντες. Θα μπορούσε να περάσει το πολυνομοσχέδιο με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του «Ποταμιού». Θα φοβηθεί όμως ότι αυτό θα τον «λερώσει» πολιτικά και θα προτιμήσει τις εκλογές και τη νωπή εντολή.

 

Αυτό είναι ένα θετικό σενάριο για όσους δεν θέλουν να ζήσει ο τόπος τη χρεοκοπία ή τη δραχμή. Είναι από πολλές απόψεις το «λογικό» σενάριο. Επειδή όμως «λογικό» ήταν και να έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο και να γίνονταν οι εκλογές στην ώρα τους, καλό είναι να μη βιαστούμε να προεξοφλήσουμε ότι έτσι θα συμβεί. Σε αυτόν τον τόπο η Ιστορία δεν έχει ακολουθήσει πάντοτε μια γραμμική, «λογική» πορεία. Αντιθέτως βρίθει ατυχημάτων…

Έντυπη

Print Friendly, PDF & Email