Το άδοξο τέλος για την Focus Bari της Κούρτογλου

Μετά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, το κυβερνητικό δίδυμο των Παππά – Κρέτσου έχει πάρει φόρα και προωθεί σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Σε πρώτη φάση θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο που θα θέτει όρους στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης.

Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος που μοίραζε ακόμη και στο antinews διαφήμιση ο ανεκδιήγητος διευθυντής του Σαμαρά θα αποτελεί οριστικά μια άσχημη ανάμνηση. Εκτός, όμως, από το νομοσχέδιο για τη διαφήμιση, οι Παππάς και Κρέτσος δείχνουν διατεθειμένοι να δώσουν οριστικά τέλος και στο σκανδαλώδες μονοπώλιο των ραδιοφωνικών μετρήσεων από τη Focus Bari. Αυτό σημαίνει ότι κάπου εδώ κλείνει κάπως άδοξα ο βιοϊστορικός κύκλος της Ξένιας Κούρτογλου, της κυρίας που επί χρόνια είχε το μονοπώλιο στις ραδιοφωνικές μετρήσεις.

Ναι, πολύ καλά διαβάσατε, εν έτει 2016 στην Ελλάδα υπάρχει μία και μόνο εταιρεία που μετράει την ακροαματικότητα των ραδιοφωνικών σταθμών.

Και παρά το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επί χρόνια δεν έχει βγει κανένα πόρισμα, με αποτέλεσμα η Focus Bari να συνεχίζει ανενόχλητη το μονοπωλιακό της έργο. Η κυβέρνηση των νεοκομμουνιστών προχωρά άμεσα σε μια νομοθετική ρύθμιση που θα έπρεπε να έχουν φέρει προ πολλού οι δεξιόστροφες κυβερνήσεις.

Εκτός κι αν υπάρχει έστω και ένας Νεοδημοκράτης που να τάσσεται υπέρ οποιουδήποτε μονοπωλίου. Η ιστορία της Focus Bari συνδέεται άμεσα και με την κατανομή των διαφημιστικών κονδυλίων, αφού επί της ουσίας το ποιος και πόσα θα έπαιρνε το όριζαν οι μετρήσεις της κυρίας Κούρτογλου.

Μέχρι στιγμής η Πολιτεία ανεχόταν αυτό το σκανδαλώδες μονοπώλιο, δίνοντας άπλετο χώρο στην ιδιοκτήτρια μιας ιδιωτικής εταιρείας να κάνει ό,τι παιχνίδι ήθελε. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει έναν κρατικό φορέα μετρήσεων, ο οποίος και θα αντικαταστήσει την πολυσυζητημένη Focus Bari.

Ταυτόχρονα, και μετά τα όσα ακούστηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια κομμάτων και media, δεν αποκλείεται να ζητηθούν εξηγήσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφορικά με το πόρισμα για το μονοπώλιο της Κούρτογλου.

Παράλληλα, βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή ζήτησαν επιπλέον στοιχεία προκειμένου να τα καταθέσουν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι, εκτός από το νομοσχέδιο, η Focus σύντομα θα κληθεί να απαντήσει και στις απορίες των εισαγγελικών λειτουργών.