In @ out από τον χώρο της αγοράς και για τον κόσμο του Χ.Α (7/10)

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ:

” Πρόλογος ανούσιος, με γνωστά σε όλους πράγματα και μετά ….

 • Το αισιόδοξο σενάριο δίνει επίπεδο αντίστασης λχ στις 750 μονάδες, επόμενη αντίσταση στις λχ 780 μονάδες, αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να κριθεί μακροπρόθεσμα, στις λχ 820 μονάδες.
 • Το απαισιόδοξο σενάριο, προϋποθέτει εκ νέου διάσπαση της στήριξης των 746 μονάδων και επαναπροσέγγιση των 720 μονάδων κ.λπ κ.λπ.
 • ΒΑΖΟΥΝ και λίγη σάλτσα περί τραπεζών, κάνουν μία αναφορά στην αναγκαιότητατα να ολοκληρωθεί το συντομότερον η τρίτη αξιόλογηση και πάπαλα!

ΜΑ, είναι δυνατόν με τέτοια μυαλά να προχωρήσει το Χ.Α; Η αγορά αποτελείται από εταιρείες και όχι από δείκτες… Κανένας από αυτούς δεν βγήκε να προτείνει κάτι το συγκεκριμένο, κάτι που να σου κάνει κλικ ώστε να διαβάσεις τα άρθρα τους… Οι εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα και είναι δακτυλοδεικτούμενες…

 • Δεν υπάρχουν πανάξιες εταιρείες την εκάστοτε δεδομένη στιγμή για να τις αναφέρουν και να στρέψουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών (όσων τέλος πάντων τους διαβάζουν ακόμα) στην πραγματική ουσία της αγοράς;

ΑΝ ΗΤΑΝ να ακολουθούσαμε τις δοξασίες τους, θα έπρεπε επτά και πλέον χρόνια, απλά να κλαίγαμε την μοίρα μας… Στη διάρκεια των οποίων ελάχιστοι καθοδήγησαν σωστά την πελατεία τους… Είτε αυτή ήταν… χρηματιστηριακή, είτε… αναγνωστική.

_______

TΡΑΠΕΖΕΣ – ΣΧΟΛΙΟ: Υπάρχουν πολλές τραυματικές ιστορίες στην ελληνική αγορά. Χρεοκοπίες, ξαφνικοί θάνατοι εταιριών, κουρέματα εταιρικών και τραπεζικών ομολόγων, παύση διαπραγμάτευσης όλης της αγοράς άνω του μήνα, κεφαλαιακοί περιορισμοί, συρρίκνωση αριθμών μετοχών σε πολλαπλάσια του 10 και άλλες ωραίες στιγμές που χάρισαν ζημιές χαρτοφυλακίου, έλκη στομάχου και αυξημένη αρτηριακή πίεση στους εμπλεκόμενους.

Η πιο τραυματική ιστορία από όλες-που ελάχιστοι έχουν γλυτώσει- λέγεται «μετοχές ελληνικών τραπεζών». Στην δεκαετία 2000 – 2010 ήταν επιεικώς αδιανόητο ένα χαρτοφυλάκιο να μην έχει στην σύνθεση του έστω έναν εκπρόσωπο της «ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας».

Όταν η ελληνική οικονομία έχασε την επαφή της με τον αέναο δανεισμό η ατμομηχανή έσβησε και οι μετοχές των τραπεζών εκτός από την συντριβή τους, έχασαν το σεβασμό που επί δεκαετίες είχαν σε θεσμικούς επενδυτές, εισοδηματίες, χομπίστες και traders.

Οι τράπεζες έδιναν υψηλά τακτικά μερίσματα και ανταγωνίζονταν στο ποια θα ανταμείψει περισσότερο τους πιστούς μετόχους της. Όταν τα μερίσματα κόπηκαν η ελπίδα των μετόχων ήταν η κεφαλαιακή απόδοση.

Φευ! Οι προσδοκίες όχι μόνο διαψεύστηκαν αλλά ο σκεπτικισμός για την ίδια την επένδυση έστειλε σε μόνιμη αποχή το τμήμα του επενδυτικού κοινού το οποίο λειτουργούσε μακροπρόθεσμα.

_______

ΚΩΔΙΚΟΙ: Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει το άνοιγμα νέων κωδικών στο ελληνικό χρηματιστήριο στο 9μηνο του 2017, καθώς ήδη η φετινή «συγκομιδή» έχει ξεπεράσει τη συνολική επίδοση της περασμένης χρονιάς και ενώ υπολείπονται ακόμη τρεις μήνες για την ολοκλήρωση του έτους.

 • Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο όμιλος της ΕΧΑΕ, στο 9μηνο του 2017 έχουν ανοίξει συνολικά 9.136 νέοι κωδικοί, ενώ πέρυσι είχαν ανοίξει το 12μηνο μόλις 7.341 κωδικοί.
 • Αν και η ανάκαμψη δεν είναι… θεαματική, εντούτοις κάτι δείχνει, μαρτυρά τάση, πιθανότατα πιστοποιεί ότι πέρυσι η χρηματιστηριακή αγορά έπιασε «πάτο» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των μικροεπενδυτών και του λεγόμενου retail (ΑΠ.ΣΚΟΥΜΠ.).

_______

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Στο 3,25% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το καλυμμένο 3ετές ομόλογο της το οποίο βαίνει προς την ολοκλήρωση του. Το καλυμμένο ομόλογο είναι μηχανισμός ενίσχυσης της ρευστότητας που ωστόσο παραμένει ακριβός σε σχέση με την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ αλλά φθηνότερος από το ELA. Ωστόσο, η Εθνική τράπεζα βρίσκεται πολύ κοντά  στο να εξαλείψει τη χρηματοδότησή από τον ELA, μειώνοντας την έκθεσή της στα 2,6 δισ. από τα υψηλά των 17,6 δισ. το β’ τρίμηνο του 2015. Λογικά μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 η Εθνική θα έχει αποπληρώσει τον ELA.

_______

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ IBG: H διόρθωση, που έχει ξεκινήσει στις 17/07/17 από το 860 για τον Γενικό Δείκτη, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η αδυναμία του δείκτη των τραπεζών, που επηρεάζει άμεσα την αγορά, πολύ πιθανόν να μας οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, με πρώτο στόχο την στήριξη που παρέχει στον δείκτη ο ΚΜΟ 200 ημερών.

 • Σε περίπτωση διάσπασης της στήριξης αυτής θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο του χάσματος (gap), που έχει αφήσει η αγορά κατά την άνοδο της στις 28/04/17 στο 714.
 • Αντίθετα οι θετικές αποκλείσεις των δεικτών (RSI, Stochastic), καθώς και το αγοραστικό σήμα που δίνει ο MACD στο ημερήσιο γράφημα, μας δίνει μια αισιοδοξία…
 • Με την προϋπόθεση όμως ότι η εικόνα του δείκτη των τραπεζών θα βελτιωθεί.
 • 735 – 714  και 763 – 776 (ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ)

_______

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

________

<Twitter: @StefanosDPoulis // email: spoulis@ibg.gr>

_______

Flexopack: Αποτιμάται σε 58 εκατ. ευρώ στη τιμή των 5,00 ευρώ ΜΕ χαμηλά – ΥΨΗΛΑ 2017 στα 2,9000 και 5,0400 ευρώ και +69,5% από το ξεκίνημα της χρονιάς.

ΕΛΑΤΤΩΜΑ: Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑ της μετοχής της, αρκεί να αναφέρουμε ότι εφέτος το σύνολο των συναλλαγών της σε διάστημα εννέα και πλέον μηνών δεν ξεπέρασε τα 84 χιλιάδες τεμάχια (δηλ. τα 9 χιλ. τον μήνα)!

Από τις πολύ υποσχόμενες περιπτώσεις του ΧΑ, με υποδειγματική χρηματοοικονομική εικόνα μετά από ένα δύσκολο χρηματιστηριακό παρελθόν.

 • Κύκλος εργασιών και κέρδη πάνε για ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ οι πωλήσεις στο εξωτερικό ανήλθαν στο 84% του συνόλου. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 39,4 εκατ. ευρώ, έναντι 33,0 εκατ. ευρώ (+19,4%).

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε επίπεδο Ομίλου σε 6,578 εκατ. ευρώ, έναντι 5,368 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά +22,54% ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 3,280 εκατ. ευρώ, έναντι 2,206 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 48,69%.

 • Ο δανεισμός επανήλθε αλλά παρέμεινε ιδιαίτερα χαμηλός στα 3,5 εκατ. ευρώ από -82 χιλ. ευρώ στην αρχή της χρονιάς λόγω της χρηματοδότησης των επενδύσεων (Πολωνία) που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρία.

Επισημαίνεται ότι στα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου βιομηχανικού κτιρίου της εταιρίας συνολικής εκτάσεως 6.975 τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει χώρους παραγωγής, αποθηκευτικούςχώρους και γραφεία και το οποίο ανεγείρεται σε ιδιόκτητη οικοπεδική έκταση επιφανείας 10 περίπουστρεμμάτων.

 • Η καθαρή θέση της Flexopack βρίσκεται στα 57,5 εκατ. ευρώ (Ρ/ΒV: 1,02) ενώ με βάση την εποχικότητα που εμφανίζει η εταιρία η κερδοφορία μπορεί να προσεγγίσει ένα νέο επίπεδο ρεκόρ στα 6,8 εκατ. ευρώ (ΡΕ 17: 8,60x).

Πως έκλεισε το εξάμηνο της Flexopack σε πωλήσεις και κέρδη (σε χιλ. ευρώ)

FLEXOPACK 6M:16 6M:17 Δ (%)
Πωλήσεις
33.001
39.390
19,4% 
Λειτουργικά κέρδη
5.368
6.578
22,5% 
Περιθώριο λειτ. Κερδων
16,3% 
16,7% 
+43 bps 
Καθαρά Κέρδη
2.215
3.276
47,9% 
Περιθώριο καθ. Κερδών
6,7% 
8,3% 
+160 bps