Το Ιράκ ζητά «πλάτη» (και) από την Ελλάδα για να διώξει τους Τούρκους από την Μοσούλη

Σε μια δραματική της έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στη φίλη Ελλάδα, η κυβέρνηση του Ιράκ μέσω της πρεσβείας της καλεί τη χώρα μας, με την οποία το Ιράκ «μοιράζεται μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς και κοινές αξίες», να «προτρέψει» την τουρκική κυβέρνηση να (δεν το λέει έτσι αλλά αυτό εννοεί) ξεκουμπιστεί αυτή και ο στρατός της από το έδαφος του Ιράκ.

Η Τουρκία έχει εισβάλει παράνομα στο Ιράκ από τις 3 Δεκεμβρίου 2015. Από εκείνη τη στιγμή έχει αναλάβει την εκπαίδευση ενός παραστρατιωτικού ιρακινού τουρκμενικού σουνιτικού στρατεύματος, το οποίο έχει μετατρέψει σε μισθοφορικό της στρατό.

Τώρα η Τουρκία πιέζει να εμπλακεί στην πολιορκία της Μοσούλης, επιθυμώντας να πατήσει πόδι στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία της Νινευή και να μετατρέψει το βορειοδυτικό Ιράκ σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Το TRIBUNE είναι η μοναδική ελληνική ειδησεογραφική ιστοσελίδα που έχει αποκαλύψει το μοχθηρό σχέδιο της Τουρκίας.

Ακολουθεί η έκκληση της πρεσβείας του Ιράκ:

Η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ παραβιάζει την αρχή της μη- επεμβάσεως όπως έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει, άμεσα ή έμμεσα και για οποιονδήποτε λόγο στις εσωτερικές ή εξωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε άλλου κράτους, και ότι, κατά συνέπεια κάθε ένοπλη επέμβαση και κάθε άλλη μορφή παρέμβασης αποτελεί παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η τουρκική επέμβαση της 3ης Δεκεμβρίου 2015 σε έκταση 110χμ στο εσωτερικό των ιρακινών εδαφών χωρίς προηγούμενο συντονισμό με την Ιρακινή Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει καταδικαστεί από το Σύνδεσμο Αραβικών Χωρών, ενώ η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, κατόπιν διαβήματος της Ιρακινής Κυβέρνησης.

Σε απάντηση στην ψηφοφορία του Τουρκικού Κοινοβουλίου να παρατείνει την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, το Ιρακινό Κοινοβούλιο ψήφισε την 4η Οκτωβρίου 2016 εναντίον της τουρκικής επέμβασης και της ανάπτυξης ξένων δυνάμεων στα εδάφη του Ιράκ, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Ιρακινής Κυβέρνησης, εναρμονιζόμενη με τη συμφωνία της Διεθνούς Συμμαχίας ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Daesh (ISIS).

Καθώς οι Ιρακινές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Διεθνή Συμμαχία επιτυγχάνουν μεγάλη πρόοδο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην απελευθέρωση των ιρακινών εδαφών από την τρομοκρατική οργάνωση Daesh και εν αναμονή της αποφασιστικής μάχης για την απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης, η Ιρακινή κυβέρνηση καταδικάζει οποιαδήποτε τουρκική παρέμβαση και καλεί τις φιλικά διακείμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα με την οποία μοιράζονται μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς και κοινές αξίες, να υποστηρίξουν το Ιράκ και να προτρέψουν την Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία του Ιράκ και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που ρυθμίζει το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών.