Το ΔΝΤ ξεσκεπάζει τον μύθο του φτηνού λιγνίτη και την αβάντα στα ορυκτά

Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων απολαμβάνουν επιδοτήσεις της τάξης των 5,3 τρισ. δολαρίων ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σε 10 εκατομμύρια δολάρια για κάθε λεπτό που περνάει, σύμφωνα με μια απροσδόκητη εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει την αποκάλυψη ως“σοκαριστική” και υποστηρίζει ότι τα νούμερα που δημοσιοποιεί αποτελούν μια “πολύ καλά στοιχειοθετημένη” εκτίμηση του πραγματικού κόστους των ορυκτών καυσίμων.

Τα 5,3 τρισ. δολάρια υπέρ των βρώμικων καυσίμων (λιθάνθρακας, λιγνίτης, πετρέλαιο κλπ) είναι περισσότερα από το σύνολο των δαπανών υγείας από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου.

Το τεράστιο ποσό εν πολλοίς οφείλεται στην άρνηση των μεγάλων ρυπαντών να πληρώσουν τις “ποινές” που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις για την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα κόστη αυτά περιλαμβάνουν επίσης το υγειονομικό κόστος από τις βλάβες που προκαλεί  η ατμοσφαιρική ρύπανση στην υγεία των κατοίκων επιβαρυμένων κοινοτήτων, αλλά και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα -πλημμύρες, ξηρασίες και τυφώνες- που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Ο Νίκολας Στερν, οικονομολόγος του London School of Economics, ειδικός επί κλιματικών θεμάτων, μιλώντας στον Guardian χαρακτηρίζει την ανάλυση ως “πολύ σημαντική” και υποστηρίζει ότι “κλονίζει τον μύθο των φθηνών ορυκτών καυσίμων δείχνοντας το μέγεθος του πραγματικού κόστους της καύσης τους”.

“Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις τεράστιες επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα, οι οποίες δημιουργούν στρεβλώσεις στις αγορές και καταστρέφουν τις οικονομίες, ειδικά των φτωχότερων χωρών”.

Ο Λόρδος Στερν ισχυρίστηκε επίσης ότι τα νούμερα του ΔΝΤ υποεκτιμούν το πραγματικό ύψος των επιδοτήσεων. “Μια πληρέστερη εκτίμηση του κόστος από την Κλιματική Αλλαγή θα έδειχνε ότι τα συνεπαγόμενα κόστη των ορυκτών καυσίμων είναι ακόμα υψηλότερα από αυτά που αναφέρει η έκθεση”.

—Τι θα γινόταν εάν κόβονταν οι επιδοτήσεις στα βρώμικα καύσιμα

Το ΔΝΤ, ο ένας εκ της τρόικας των θεσμών που δανείζουν τη χρεωκοπημένη Ελλάδα, υποστηρίζει ότι η διακοπή των επιδοτήσεων προς τα ορυκτά καύσιμα θα μείωνε τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων κατά20%. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τεράστιο βήμα προς την ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Επίσης, σε αυτό το σενάριο οι πρόωροι θάνατοι από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας θα μειώνονταν κατά 50% ή 1,6 εκατομμύρια ζωές ετησίως.

Επιπλέον, το ΔΝΤ λέει ότι η αποδέσμευση πόρων από τη διακοπή των βρώμικων επιδοτήσεων θα άλλαζε κυριολεκτικά την εικόνα πολλών χωρών, τροφοδοτώντας την οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φτώχειας μέσω υψηλότερων επενδύσεων στις υποδομές, την υγεία, την εκπαίδευση, αλλά και τη μείωση των φόρων που περιορίζουν την ανάπτυξη.

Συν τοις άλλοις, η ανάγκη επιδοτήσεων προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα εξέλειπε -το συγκριτικά πενιχρό ποσό των 120 δισ. δολαρίων ετησίως- εάν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων αντανακλούσαν το σύνολο του κόστους από τον αντίκτυπό τους.

Τα 5,3 τρισ. δολάρια αντιστοιχούν στο 6,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Περισσότερα από τα μισά αφορούν σε υγειονομικά κόστη για τη νοσηλεία και θεραπεία θυμάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στο απολεσθέν εισόδημα από τις δαπάνες υγείας και τους πρόωρους θανάτους.

Το νούμερο αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σε σύγκριση με την εκτίμηση του ΔΝΤ για το 2013 βάσει των νέων στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

—Οι μεγάλοι ρυπαντές

Πιο βρώμικο καύσιμο από όλα τα ορυκτά είναι ο άνθρακας τόσο ως προς την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας όσο και ως προς την εκπομπή ρύπων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Στον άνθρακα αντιστοιχεί το ήμισυ του κόστους, το πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλισης που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στις μεταφορές αντιστοιχούν στο ένα τρίτο και τα υπόλοιπα καταλήγουν στο φυσικό αέριο.

Η Κίνα που στηρίζει την ηλεκτροπαραγωγή της στον άνθρακα διαθέτει 2,3 τρισ. δολάρια σε επιδοτήσεις ετησίως. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (700 δισ. δολ.), η Ρωσία (335 δισ. δολ.), η Ινδία (277 δισ. δολ.) και η Ιαπωνία (157 δισ. δολ.). Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα με 330 δισ. δολάρια ετησίως.