Τουρκία: Υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις στην Μοσούλη – Διαψεύδει το Ιράκ

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ με χθεσινές δηλώσεις του προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ισχυρίστηκε ότι ο τουρκικός στρατός υποστηρίζει τους Ιρακινούς Κούρδους Πεσμεργκά στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), μεταδίδει η Deutsche Welle.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιλντιρίμ αποκάλυψε κατά τη χθεσινή συγκέντρωση των μελών του κόμματος στο Αφιόν Καραχισάρ ότι κατά την επίθεση στην κωμόπολη Μπεσίκα, που βρίσκεται μόλις 12 χλμ μακριά από τη Μοσούλη, κατά την οποία κατελήφθη η Μπεσίκα από τον ιρακινό στρατό και τους Πεσμεργκά, υπήρχε υποστήριξη από το τουρκικό πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα, τα οποία σε μικρό αριθμό βρίσκονταν στη στρατιωτική βάση Μπεσίκα εδώ και έναν περίπου χρόνο, ύστερα από πρόσκληση του πρώην κυβερνήτη της Μοσούλης.

Κατά τον τούρκο πρωθυπουργό οι Κούρδοι Πεσμεργκά ζήτησαν τη βοήθεια του τουρκικού σώματος στη Μπεσίκα «και εμείς τους υποστηρίξαμε με πυροβολικό και τεθωρακισμένα», δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Το Ιράκ διαψεύδει την Άγκυρα

Όμως, μια σύντομη ανακοίνωση από την Μονάδα Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ιράκ σήμερα το πρωί διέψευσε τη δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν συμμετείχαν «με καμία μορφή» στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Το Ιράκ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν επιθυμεί την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο ιρακινό έδαφος, ασκεί πιέσεις για την απομάκρυνση της μικρής μονάδας από την Μπεσίκα και έχει αποκλείσει την συμμετοχή του τουρκικού στρατού στην επιχείρηση της Μοσούλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαιντέρ Αλ Αμπαντί απέκλεισε οποιαδήποτε συμμετοχή των τουρκικών δυνάμεων, λέγοντας ότι ο στρατός του Ιράκ είναι ικανός να απελευθερώσει μόνος του τη Μοσούλη.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ, που επισκέφθηκε την Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, αν και έδειξε να κατανοεί τις τουρκικές θέσεις, υπέδειξε στην τουρκική ηγεσία να ζητήσουν την άδεια από το Ιράκ για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

Πράγμα που απέρριψε η κυβέρνηση της Βαγδάτης, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών σε μια κρίσιμη στιγμή για τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή.

Η συντονισμένη επιχείρηση ιρακινού στρατού και Πεσμεργκά, με τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους διοικητές των Κούρδων μαχητών να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόσταση εννέα χιλιομέτρων από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, που βρίσκεται παραδομένη στα χέρια των τζιχαντιστών από το 2014.