Τουρκία: Συλλήψεις Τούρκων διπλωματών για το πραξικόπημα

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu τρεις πρώην υψηλόβαθμοι Τούρκοι διπλωμάτες τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση σήμερα από δικαστήριο της ‘Αγκυρας κατηγορούμενοι ότι σχετίζονται με το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Συγκεκριμένα, οι Γκιουρτσάν Μπαλίκ, Αλί Φιντίκ και Τουντζάι Μπαμπαλί, οι οποίοι προφυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης τους, θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με το Anadolu.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ. Διακεκριμένος διπλωμάτης, ο Μπαλίκ διετέλεσε σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αμπντουλάχ Γκιουλ, προέδρου της Τουρκίας από το 2007 έως το 2014 πριν αναλάβει την προεδρία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπαλίκ είχε υπηρετήσει επίσης ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Με την ιδιότητά του αυτή, ο Μπαλίκ είχε οργανώσει το 2013 μια επίμαχη συνάντηση μεταξύ του Νταβούτογλου και του Γκιουλέν, όταν ο υπουργός Εξωτερικών μετείχε τότε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Τον Μάιο του 2015 ο Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι είχε συναντήσει μυστικά τον Γκιουλέν στην κατοικία του ιμάμη στην Πενσυλβάνια προκειμένου να τον πείσει να επιστρέψει στην Τουρκία για να κατευνάσει τις εντάσεις στους κόλπους της κυβέρνησης.