Τουρκία: Νέα επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Επιθετική εμφανίστηκε για ακόμη φορά η Τουρκία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή τη φορά, βολές κατά της Ε.Ε. εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι «ταπεινώνουν» την Τουρκία. Παράλληλα, συνέδεσε για ακόμη μια φορά την τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό με την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ένωση.

«Ο τουρκικός λαός είναι τραυματισμένος ψυχικά» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και οι Ευρωπαίοι «μας ταπεινώνουν αντί να βοηθούν την Τουρκία», ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild, εκφράζοντας τη λύπη του για το «πάγωμα» των ενταξιακών συνομιλιών Ε.Ε.-Τουρκίας και των συζητήσεων για την εξαίρεση των Τούρκων υπηκόων από τις θεωρήσεις εισόδου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Άγκυρα εργάσθηκε «όσο λίγες χώρες για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στην Ε.Ε.», αλλά λαμβάνει σε αντάλλαγμα «απειλές, προσβολές και έναν πλήρη αποκλεισμό» από την πλευρά των 28.

«Αναρωτιέμαι: ποιο έγκλημα έχουμε διαπράξει; Γιατί τόση εχθρότητα;», σημείωσε ο Τσαβούσογλου, ο οποίος την Τετάρτη είχε κατηγορήσει την Ε.Ε. ότι υποδαυλίζει τα αντιευρωπαϊκά συναισθήματα στην Τουρκία «ευνοώντας» τους αυτουργούς του πραξικοπήματος.

Σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να αφήσει και πάλι από τον Οκτώβριο εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να βγουν στη θάλασσα για να φθάσουν στην Ευρώπη απάντησε: «Είναι σαφές: είτε εφαρμόζουμε όλοι τις συμφωνίες μαζί, είτε όλοι τις βάζουμε στην άκρη».