Τοξικά στο πιάτο μας!

Προσπαθείς να τρέφεσαι υγιεινά. Κατά πόσον, όμως, είσαι σίγουρη ότι τα τρόφιμα που καταναλώνεις είναι απαλλαγμένα από τοξικά; Ποια επικίνδυνα δηλητήρια ενδέχεται να κρύβονται ή να δημιουργούνται σε κάποια από αυτά και πώς θα προφυλαχθείς;

Τα τελευταία χρόνια διαβάζουμε όλο και συχνότερα για προϊόντα διατροφής που κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας και αποσύρονται από την αγορά. Δυστυχώς σε καιρούς οικονομικά χαλεπούς, όπου η κύρια επιδίωξη είναι η παραγωγή φθηνής τροφής, και με δεδομένη την παγκοσμιοποίηση της διατροφής, όπου πρώτες ύλες και τελικά προϊόντα διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες τυχαίας επιμόλυνσης των τροφίμων από δυνητικά επικίνδυνες ουσίες, π.χ. περιβαλλοντικούς ρύπους, η χρήση αμφισβητούμενων μεθόδων με άγνωστες μελλοντικές συνέπειες, π.χ. τεχνητά πρόσθετα, γενετική τροποποίηση, αλλά και οι παράνομες ενέργειες, όπως η νοθεία με σκοπό το κέρδος. Κι όσο τα κονδύλια για έρευνες και ελέγχους θα υπολείπονται των πραγματικών αναγκών, σε πλείστες περιπτώσεις πρώτα θα καταναλώνουμε τα ακατάλληλα ή επικίνδυνα τρόφιμα και ύστερα θα το μαθαίνουμε…

Διατροφικοί εφιάλτες στο πιάτο μας

Οι τοξικές ουσίες και τα διατροφικά σκάνδαλα δεν γνωρίζουν σύνορα.

Λαχανικά και φρούτα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων αλλά και παθογόνους μικροοργανισμούς όπως το E.coli, ξηροί καρποί, ξερά φρούτα και δημητριακά με μυκοτοξίνες και αφλατοξίνες, γάλα με αφλατοξίνη Μ1 αλλά και αυξητικές ορμόνες, κινέζικα βρεφικά γάλατα με μελαμίνη, «τρελές» αγελάδες, χοιρινά και βοοειδή με αντιβιοτικά και διοξίνες, πουλερικά και αβγά με σαλμονέλες, ψάρια και θαλασσινά με βαρέα μέταλλα, φυκοτοξίνες και ραδιονουκλίδια, κιμαδοπαρασκευάσματα και αλλαντικά νοθευμένα με αλογίσιο κρέας, σπορέλαια αναμεμειγμένα με ορυκτέλαια, μαγειρεμένα φαγητά και ζεστά ροφήματα με γλυκοτοξίνες και φουράνιο, ψημένα κρέατα με πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και ετεροκυκλικές αμίνες, αρτοσκευάσματα και τηγανητές πατάτες με ακρυλαμίδιο, προϊόντα με απαγορευμένες χρωστικές και άλλα τεχνητά πρόσθετα, πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, σκεύη σερβιρίσματος και μαγειρικά σκεύη με χημικές ουσίες που μεταναστεύουν στην τροφή και από εκεί στον ανθρώπινο οργανισμό, τρόφιμα με νανοσωματίδια, τρόφιμα ακτινοβολημένα, γενετικά τροποποιημένα, κλωνοποιημένα…

Το μήνυμα; Ούτε «τρώμε δηλητήρια, κινδυνεύουμε από τα πάντα» ούτε, βεβαίως, «όλα είναι καλά, δεν τρέχει τίποτα».

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία;

Ο βαθμός επικινδυνότητας των περισσότερων τοξικών είναι γνωστός και γι’ αυτό έχουν οριστεί ανώτατα επιτρεπόμενα όρια συγκέντρωσής τους στα τρόφιμα, σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις το όριο αυτό είναι το «απόλυτο μηδέν». Εντούτοις κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τι μπορεί να συμβεί από την αλληλεπίδραση διαφορετικών ουσιών που συνυπάρχουν στο ίδιο τρόφιμο («χημικά μείγματα») αλλά και από την άθροισή τους επί δεκαετίες μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Τεκμαίρεται, όμως, ότι η μακροχρόνια παραμονή και η συσσώρευση πολλών τέτοιων ουσιών στον οργανισμό δημιουργούν μια χρόνια τοξική κατάσταση («δηλητηρίαση»), με συνέπεια την πρόκληση σοβαρών διαταραχών, ιδίως στο ορμονικό και το νευρικό σύστημα, δυσλειτουργιών και νοσογόνων καταστάσεων, όπως κυτταρικές βλάβες, γονιδιακές μεταλλάξεις, κακοήθειες, χρόνιες παθήσεις.

Οι ελλείψεις βιταμινών, όπως Α, Β και C, αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού σε κάποιες τοξικές ουσίες, π.χ. αφλατοξίνες, μόλυβδος, DDT.

Πότε αυξάνεται η πρόσληψη τοξικών;

Οι πιθανότητες αυξημένης διατροφικής πρόσληψης τοξικών ουσιών, άρα και των συνεπαγόμενων κινδύνων, μεγαλώνουν όταν:

  • Έχουμε μικρή ποικιλία στις επιλογές μας, τρώμε τα ίδια τρόφιμα σχεδόν καθημερινά, π.χ. κάθε μέρα κρέας.
  • Διατρεφόμαστε κυρίως με έτοιμα φαγητά και βιομηχανοποιημένα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα, όπως συντηρητικά, χρωστικές, αρώματα κ.ά.
  • Προσλαμβάνουμε πολλά ζωικά λίπη, π.χ. από λιπαρά κρέατα, πλήρη γαλακτοκομικά.
  • Δεν επιλέγουμε με βάση την εντοπιότητα και την εποχικότητα των προϊόντων, τρώμε νωπά λαχανικά και φρούτα εκτός εποχής.
  • Καταναλώνουμε αρκετές φορές εβδομαδιαίως ψάρια μεγάλου μεγέθους ή/και θαλασσινά.
  • Δεν μαγειρεύουμε με ήπιους τρόπους, χρησιμοποιούμε συχνά τηγάνι και σχάρα, τρώμε την καμένη ύλη που δημιουργείται στα τρόφιμα.
  • Χρησιμοποιούμε κατά κόρον συσκευασίες, δοχεία και σκεύη από πλαστικό.
  • Ακολουθούμε πλημμελώς τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και υγιεινής των τροφίμων.