Τι μέλλει γενέσθαι με τα σκουπίδια της Αθήνας

Το ζήτημα της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη συνύπαρξη στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει την ποιότητα του πολιτισμού που (δεν) παράγουμε και υπογραμμίζει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αδυναμία μας να συνεννοηθούμε για τα αυτονόητα.

Μετά από τον κοινότοπο πρόλογο ας δούμε και τις τελευταίες εξελίξεις από τον πόλεμο των σκουπιδιών. Διότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα περί πολέμου πρόκειται με κύριους πρωταγωνιστές όχι τους πολιτικούς άρχοντες, αλλά τους ίδιους τους πολίτες (ας μην επανέλθουμε στα στατιστικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανακύκλωσης στην Ελλάδα διότι θα απογοητευθούμε).

—Σγουρός κατά Δούρου

Νέα πυρά κατά της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, εξαπέλυσε ο τέως περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, κατηγορώντας την ότι “δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις δεσμεύσεις της στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ παράλληλα αποφεύγει να λογοδοτήσει για ενέργειες και αποφάσεις της”.

Αφορμή για τις αιτιάσεις Σγουρού αποτέλεσε η πρόσφατη συζήτηση του Διοικητικού Συμβουλίου τουΕιδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής ΕΔΣΝΑ (φορέας που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική) για μείωση των εισφορών που πληρώνουν οι δήμοι-μέλη προς τον Σύνδεσμο, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό, όπως τονίζει ο πρώην περιφερειάρχης, αν η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε κάνει το αναγκαίο οικονομικό νοικοκύρεμα.

Ο Γιάννης Σγουρός τονίζει ότι η περιφερειάρχης δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της προεκλογικής δέσμευσης περί κλεισίματος του ΧΥΤΑ και της ΟΕΔΑ (Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) στη Φυλή και υποστηρίζει ότι η Ρένα Δούρου “παρέτεινε για έναν ακόμη χρόνο την εργολαβία για β΄ φάση του ΧΥΤΑ, και προγραμματίζει και άλλες εργολαβίες στον ίδιο χώρο, όπως έργα πυρασφάλειας στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης”.

Όσον αφορά στις πληρωμές του ΕΔΣΝΑ ύψους 17,1 εκατ. Ευρώ στις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες στον ΧΥΤΑ Φυλής δηλώνει ότι πρόκειται για απόλυτα νόμιμες δοσοληψίες που απορρέουν από συμβατικές υποχρεώσεις τις οποίες υποτίθεται θα καταργούσε η νέα ηγεσία της περιφέρειας.

Τέλος, υποστήριξε ότι το «μείζον περιβαλλοντικό έγκλημα», όπως είχε χαρακτηρίσει η κ. Δούρου το έργο στο Γραμματικό, «συνεχίζεται κανονικά».

—Τι απαντά ο ΕΔΣΝΑ

Ο ΕΔΣΝΑ απάντησε στον κ. Σγουρό ότι  η νέα διοίκηση ακύρωσε τους διαγωνισμούς στον ΧΥΤΑ Φυλής, κάνοντας λόγο για “φαραωνικές μονάδες επεξεργασίας” που θα διαχειρίζονταν ιδιώτες για 27 τουλάχιστον χρόνια.

«Η τέως διοίκηση με τις αποφάσεις της είχε καταδικάσει την περιοχή της Φυλής να είναι ο μόνιμος σκουπιδότοπος της Αττικής για πολλές δεκαετίες ακόμα» αναφέρει η απάντηση του ΕΔΣΝΑ επισημαίνοντας πως «ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει σύμφωνα με συγκεκριμένο αυστηρό χρονοδιάγραμμα, γιατί πρόκειται για πλήρως χρεοκοπημένο μοντέλο».

Αναφορικά με τον Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Αποβλήτων η ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ αναφέρει πως αποτελεί πλέον «επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθεί και να εγκατασταθεί σε ειδικά χαρακτηρισμένο χώρο εκτός του αστικού ιστού».

Τέλος, διέψευσε τον τέως περιφερειάρχη για τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό επαναλαμβάνοντας ότι «δεν πρόκειται να λειτουργήσει ΧΥΤΑ στην περιοχή».

—Τα αντισταθμιστικά

Παράλληλα, ο ΕΔΣΝΑ ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε μίλησε για μείωση εισφορών που πληρώνουν οι δήμοι στον ΕΔΣΝΑ, αντιθέτως «μίλησε πολύ καθαρά για μείωση και εκλογίκευση των αντισταθμιστικών προκειμένου να μην υποχρεωθούν οι δήμοι να αυξήσουν τα δημοτικά τους τέλη, επιβαρύνοντας τους δημότες».

Σχολιάζοντας το ζήτημα των αντισταθμιστικών στην “Αυγή της Κυριακής”, η αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά τα χαρακτήρισε για χρήματα που δόθηκαν ώστε να εξασφαλιστεί η αποδοχή της λειτουργίας του έργου από την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με την κα. Μπιζά, από το 1991 ως το 2001 δόθηκαν στον δήμο Άνω Λιοσίων αντισταθμιστικά ύψους περίπου 40.000.000.000 δισ. δραχμές και από το 1991 έως σήμερα μαζί με τον Δήμο Φυλής, ακόμα 500 εκατ. Ευρώ για προγράμματα απορρύπανσης των περιοχών τους και περιβαλλοντικής και χωροταξικής αναβάθμισης, χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για έργα βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων, αποκατάστασης και αναβάθμισης της περιοχής.

Υποστήριξε δε ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ εισηγήθηκαν είτε τη μείωση των αντισταθμιστικών εισφορών είτε την αύξηση των δημοτικών τελών από 45 Ευρώ τον τόνο στα 49 Ευρώ, σενάρια που δεν είναι αποδεκτά από τη νέα διοίκηση.

—Διαλογή στην πηγή

Στην ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ γίνονται ειδικές αναφορές στις συμβατικές υποχρεώσεις του Συνδέσμου, τη ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, που θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2015 και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) και το ανακυκλώσιμο χαρτί: «Σήμερα σε όλη την Αττική οι δήμοι έχουν ξεκινήσει, ύστερα και από την αποστολή του Οδηγού Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης από τον ΕΔΣΝΑ, τις μελέτες για τα τοπικά σχέδια με έμφαση στη διαλογή στην πηγή.

Τα δεδομένα αλλάζουν λοιπόν ριζικά. Όσο για το πρόγραμμα του ΕΔΣΝΑ για την ανακύκλωση χαρτιού, αναφορικά με ήδη απαντηθέν αβάσιμο και ανακριβές δημοσίευμα: στον ΧΥΤΑ εναποτέθηκαν όχι 200 αλλά 50 τόνοι μη εμπορεύσιμου, κακής ποιότητας χαρτιού, λόγω μεγάλων ποσοστών προσμίξεων με σύμμεικτα απορρίμματα».

Η ανακοίνωση – απάντηση στον Γ. Σγουρό κλείνει επισημαίνοντας πως «ένα νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων Αττικής έχει ανοίξει, με συμμέτοχους τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Στην κατεύθυνση της ορθολογικής, οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης, με δημόσιο χαρακτήρα διαχείρισης».

Σύμφωνα με τη νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ το μοντέλο της αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτωνμε εκπόνηση τοπικών σχεδίων ήδη προσυπογράφουν οι εξής δήμοι: Δήμος Σαλαμίνας, Δήμος Μεταμόρφωσης, Δήμος Ηρακλείου, Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Δήμος Νέας Ιωνίας, Δήμος Χολαργού – Παπάγου, Δήμος Πεντέλης, Δήμος Αγίας Παρασκευής, Δήμος Βύρωνα, Δήμος Μεγάρων, Δήμος Ελευσίνας, Δήμος Διονύσου, Δήμος Παλλήνης, Δήμος Πεντέλης, Δήμος Μαραθώνα, Δήμος Αχαρνών.

Υπάρχουν και συστάδες δήμων που έχουν γνωστοποιήσει ότι θα συμπράξουν για την εφαρμογή του Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων: Δήμος Μεταμόρφωσης, Δήμος Ηρακλείου, Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Δήμος Νέας Ιωνίας, Δήμος Αμαρουσίου, Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Δήμος Κηφισιάς, με ενδεχόμενη τη συμμετοχή και του Δήμου Διονύσου, Δήμος Παπάγου – Χολαργού, Δήμος Ζωγράφου με ενδεχόμενη συμμετοχή του Δήμου Αγίας Παρασκευής Δήμος Πεντέλης, Δήμος Παλλήνης, Δήμος Μοσχάτου Ταύρου, Δήμος Καλλιθέας, Δήμος Αγίου Δημητρίου, Δήμος Νέας Σμύρνης, Δήμος Γλυφάδας, Δήμος Αλίμου, Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Δήμος Παλαιού Φαλήρου.

Όσον αφορά για τη χωροθέτηση των νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (και όχι απορριμμάτων) από τη διοίκηση του ΕΣΔΝΑ εκφράζουν την αισιοδοξία ότι λύση θα βρεθεί μέσα από ανοιχτές συλλογικές διαδικασίες, με τη συμμετοχή των δήμων και των τοπικών κοινωνιών.