Τι είπε ο Ομπάμα στην ομιλία του στο Ίδρυμα Νιάρχος

Γεια σου, Ελλάδα. «Γεια σας, καλησπέρα». Στην κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας και στον πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε στα ελληνικά την ιστορική ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα στο κατάμεστο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δημοκρατία σημαίνει ειρηνική μετάβαση εξουσίας, τόνισε κατά την ομιλία του στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, συμπληρώνοντας ότι έχει πολλές και σημαντικές διαφορές, διαφορετικές απόψεις με τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο, ωστόσο η δημοκρατία ωστόσο είναι ισχυρότερη από κάθε μεμονωμένο άτομο.

«Θα κάνουμε το παν για να διασφαλίσουμε την ομαλότερη μετάβαση στην επόμενη κυβέρνηση. Η πρόοδος ακολουθεί ένα μονοπάτι, κάποιες φορές γίνονται βήματα πίσω, συνήθως γίνονται βήματα μπροστά», είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αντέκρουσε την άποψη ότι η δημοκρατία είναι ιδέα και πολίτευμα που αφορά αποκλειστικά τη Δύση κι ότι κάποιοι λαοί είναι φτιαγμένοι ή και επιθυμούν να ζουν υπό απολυταρχικά καθεστώτα.

«Τα κύματα τα οποία ζητούν να έχουν τον έλεγχο της ζωής του κάθε ανθρώπου από τον ίδιο καίνε μέσα σε κάθε καρδιά στον κόσμο και αυτό το έμαθα ταξιδεύοντας σε όλο τον πλανήτη κατά τη διάρκεια της θητείας μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφέροντας τα παραδείγματα των πολιτικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων στην Ουκρανία και στη Μιανμάρ.

«Ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες»

«Σε κάποιες χώρες υπάρχουν εκλογές, ωστόσο δεν έχουν πραγματικό δημοκρατικό πολίτευμα, οι πολίτες δεν συμμετέχουν πραγματικά στη διαχείριση των κρατικών πραγμάτων. Είναι πρακτικό ζήτημα η υπεράσπιση της δημοκρατίας στον κόσμο από πλευράς των ΗΠΑ. Οι χώρες με δημοκρατικό πολίτευμα είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές, έχουν πορεία ευημερίας», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «οι καλύτεροι φίλοι της Αμερικής είναι δημοκρατικές χώρες, όπως η Ελλάδα, γι’ αυτό και βρισκόμαστε από κοινού στο NATO».

Η δημοκρατία «έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες, οι οποίοι ήθελαν να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «οι δημοκρατίες βασίζονται στις ειρηνικές αποφάσεις, μπορούν να επιλύουν διαφορές μεταξύ εθνών με τρόπους που δεν οδηγούν σε πολεμικές συρράξεις», είπε ακόμη.

Μέσω της διπλωματίας οι ΗΠΑ κατάφεραν να ανοίξουν διαύλους με το Ιράν ή την Κούβα, καθώς και να ανοίξουν δρόμο για τη μεγαλύτερη συμφωνία της ιστορίας για τη σωτηρία του πλανήτη, υπονοώντας τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Ο κ. Ομπάμα όρισε ως βασικά συστατικά της δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, «την ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι, την ελευθερία του Τύπου, την ανεξιθρησκεία, το κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διάκριση εξουσιών, τις ελεύθερες εκλογές».

«Πρόοδος η παγκοσμιοποίηση, να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά της»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε θετικά την εμπειρία της οικονομικής διεθνοποίησης – παγκοσμιοποίησης και των ελεύθερων αγορών, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι της Ιστορίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο αρνητικός αντίκτυπος που φέρνουν οι κατακλυσμιαίες αλλαγές στην παγκόσμια παραγωγή, για παράδειγμα με το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων σε διάφορες χώρες και τη συνακόλουθη ανεργία, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

«Οι άνθρωποι πρέπει να βλέπουν τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου εμπορίου στις δικές τους ζωές και να μη νιώθουν ότι αυτό αφορά τις μεγάλες πολυεθνικές», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.