Τι άφησε πίσω της η φωτιά στην Πορτογαλία (video)

Συνολικά 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από πενήντα τραυματίστηκαν, από τη δασική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή Λεϊρία της κεντρικής Πορτογαλίας.

Οι Πορτογαλικές αρχές εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς η φωτιά μαίνεται ακόμη ανεξέλεγκτη, με αρκετούς να αγνοούνται. Τα 47 εκ των θυμάτων βρέθηκαν μέσα ή κοντά στα αυτοκίνητά τους, αφότου οι φλόγες τους εγκλώβισαν ενώ κινούνταν κοντά σε αυτοκινητόδρομο.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 59, με πολλούς εξ αυτών να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες και πολλοί πυροσβέστες, τέσσερις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δύο αγνοούνται.

“Δυστυχώς αυτή φαίνεται ότι είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε δασικές πυρκαγιές”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Η Κομισιόν στηρίζει την Πορτογαλία

Σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις πορτογαλικές αρχές, βρίσκεται άλλωστε από χθες η Κομισιόν, υπό την καθοδήγηση του ο Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη.

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης τηλεφώνησε στον υπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας και ετέθη άμεσα σε πλήρη κίνηση ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ. Η Πορτογαλία προς το παρόν έχει ζητήσει μόνο εναέρια πυροσβεστικά μέσα και προσωπικό εδάφους.

“Η Πορτογαλία δεν είναι μόνη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές: η Ευρώπη υπάρχει για την αλληλεγγύη και ως εκ τούτου ενεργήσαμε γρήγορα για να στείλουμε συγκεκριμένη υποστήριξη από τις πρώτες πρωινές ώρες. Μετά τα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη της Γαλλίας που στάλθηκαν σήμερα το πρωί, επιτρέψτε μου τώρα να ευχαριστήσω την Ιταλία και την Ισπανία, Αεροσκάφη μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ”, δήλωσε σχετικά ο Επίτροπος Στυλιανίδης.

Συμπλήρωσε δε, πως “αυτή η ζωτικής σημασίας υποστήριξη θα βοηθήσει τους ηρωικούς Πορτογάλους πυροσβέστες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους να θέσουν τις πυρκαγιές υπό έλεγχο”.

“Ενθαρρύνω τα συμμετέχοντα κράτη να προσφέρουν τώρα και πυροσβέστες στην Πορτογαλία, ακολουθώντας το τελευταίο αίτημά της για βοήθεια. Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη υποστήριξη εκτάκτου ανάγκης για την Πορτογαλία”, κατέληξε ο Επίτροπος.

Όπως σημειώνει το ΚΥΠΕ, η Κομισιόν, μέσω του Κέντρου Συντονισμού για την Επείγουσα Ανταπόκριση (ERCC) 24/7, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη διοχέτευση υποστήριξης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Κοινοτικός αξιωματούχος, σύνδεσμος από το ERCC έφτασε στη χώρα για να βοηθήσει τον συντονισμό των προσφορών βοήθειας.

Τα αεροσκάφη που διοχετεύονται μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας θα λειτουργούν στις πληγείσες περιοχές όπως η Κοίμπρα, η Βίλα Ρεάλ και η Λεϊρία.

Μέσω του μηχανισμού η Γαλλία προσέφερε τρία αεροπλάνα, η Ισπανία δύο και η Ιταλία δύο. Η Ισπανία προσέφερε επίσης τέσσερα σε διμερή βάση, πέραν των Canadair που ήδη επιχειρούν από την Κυριακή.

Συνολικά, ο μηχανισμός διευκολύνει τη συνεργασία στην αντιμετώπιση καταστροφών μεταξύ 34 ευρωπαϊκών κρατών (28 κράτη μέλη της ΕΕ, ΠΓΔΜ, Ισλανδία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία).