Τιτάν (Αποτελέσματα 9Μ 2104): Σχολιασμός από τον Μάνο Χατζηδάκη

Το τρίμηνο ήταν καλύτερο από τις εκτιμήσεις της αγοράς αλλά βοηθήθηκε πολύ από τις συναλλαγματικές διαφορές (+21,2 εκατ. ευρώ). Η εικόνα των αποτελεσμάτων και δη της κερδοφορίας (30,5 εκατ. ευρώ) μπορεί να μην εμπνέει ακόμα επενδυτικά λόγω της αποτίμησης του ομίλου (1,5 δις ευρώ) ωστόσο υπάρχουν δυνητικές βελτιώσεις που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα στην επόμενη χρήση ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Ελλάδα.

  • Η αισιοδοξία αυτή βασίζεται σε:

Στην σταδιακή αποκατάσταση της συνεχούς παροχής ενέργειας στην Αίγυπτο με την κατασκευή δύο ενεργειακών σταθμών. Η πρώτη μονάδα θα είναι έτοιμη το Δεκέμβριο ενώ η δεύτερη στο τρίτο τρίμηνο του 2015. Τα γρήγορα αντανακλαστικά της εταιρίας στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή πιθανό να δώσουν κάποιο προβάδισμα στην αύξηση του μεριδίου αγοράς έναντι του ανταγωνισμού καθώς η ζήτηση παραμένει σταθερά υψηλή. Στο εννεάμηνο η Αίγυπτος υποχωρεί κατά 24% σε πωλήσεις και 50% σε λειτουργικά κέρδη.
Στην θετική εικόνα της Αμερικανικής αγοράς η οποία συνεχίζει να κινείται με διψήφιους ρυθμούς στο εννεάμηνο (+13%). Κάθε υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ακολούθως πολλαπλασιάζει το όφελος στην μετάφραση των μεγεθών. Στα συν η δυνατότητα «χρήσης» 95 εκατ. ευρώ αναβαλλόμενης φορολογίας που ουσιαστικά μηδενίζει την υποχρέωση φόρου εφόσον η τελική γραμμή είναι θετική.
Σε ότι αφορά κάποια πιθανή ωφέλεια από την μείωση της τιμής των καυσίμων η χρήση Petchem στην παραγωγή έχει κάποια συσχέτιση με την τιμή του πετρελαίου ωστόσο προσαρμόζεται με αργότερο ρυθμό από ότι το φυσικό αέριο ή άλλοι πιο εμπορεύσιμοι υδρογονάνθρακες. Όπως και να έχει η συμμετοχή της ενέργειας στο κόστος παραγωγής βρίσκεται στο 30% το οποίο σημαίνει μια μικρή ελάφρυνση σε επίπεδο κόστους πωληθέντων. Το κόστος πωληθέντων το 2013 είχε διαμορφωθεί σε 665 εκατ. ευρώ.
Τέλος τα φετινά νούμερα του ομίλου δεν έχουν την θετική συνεισφορά των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για ένα «επαναλαμβανόμενο έκτακτο» το οποίο λόγω της ολοκλήρωσης του προηγούμενου προγράμματος διάθεσης από την Ε.Ε. δεν έχει ακόμα εγκριθεί η επόμενη κατανομή δωρεάν δικαιωμάτων. Από τις πωλήσεις δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων η Τιτάν είχε όφελος 15 – 20 εκατ. ευρώ ετησίως .

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στην εφημερίδα Κεφάλαιο