Τζιχαντιστές του ISIS φόρεσαν στολές και τέθηκαν υπό τουρκική διοίκηση

Την Τετάρτη στις 04.00 τα ξημερώματα ξεκίνησε η επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη», δηλαδή η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Στην εισβολή συμμετέχουν τουρκόφιλες τζιχαντιστικές οργανώσεις, μισθοφόρων της Τουρκίας, που παρουσιάζονται στην παγκόσμια κοινή γνώμη ως η υποτιθέμενη «μετριοπαθής» ισλαμιστική αντιπολίτευση.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ομάδες και οργανώσεις που πρόσκεινται στον ισλαμιστικό Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και στην τζιχαντιστική Αλ Κάιντα.

Οι τουρκόφιλοι τζιχαντιστές είναι από τις οργανώσεις Φαϊλάκ Αλ Σαμ (της Μουσουλμανικής Αδελφότητας), Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα – Αλ Κάιντα), Σουλτάν Μουράντ (Τουρκμένοι και ακροδεξιοί Τούρκοι Γκρίζοι Λύκοι),Τζαμπχάτ Αλ Σαμίγια (Σαλαφιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού – FSA, συμπεριλαμβάνεται και η Νουρ Αλ Ντιν Αλ Ζίνκι) και Αχράρ Αλ Σαμ (Αλ Κάιντα).

Μαζί με αυτούς εισέβαλαν στη Συρία τουρκικά άρματα μάχης και μονάδες του τουρκικού στρατού.

Όλοι οι τζιχαντιστές ντύθηκαν με ολοκαίνουργιες τουρκικές στολές πριν την εισβολή και τους δόθηκαν όπλα του κουτιού. Η εισβολή συντονίστηκε από το τουρκικό επιτελείο.

Το απόγευμα της Τετάρτης, μετά τις 17.00, έγινε γνωστό ότι οι εισβολείς, Τούρκοι και «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές, κατέλαβαν την πόλη Τζαραμπλούς που ήταν και ο στόχος της επιχείρισης.

Οι εισβολείς δεν συνάντησαν καμία αντίσταση από το Ισλαμικό Κράτος. Οι τζιχαντιστές του ISIS αποσύρθηκαν από 15 χωριά και την ίδια την Τζαραμπλούς ώστε να εισέλθουν οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους δίχως μάχη. Με απλά λόγια, το Ισλαμικό Κράτος παρέδωσε την Τζαραμπλούς στον Ερντογάν και έφυγε.

Που πήγε όμως;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υποχώρησαν νοτιοδυτικά προς την πόλη Αλ Μπαμπ. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό σενάριο.

Από το βράδυ της Τετάρτης μεταδίδεται από διεθνή ανεξάρτητα πρακτορεία ότι πολλοί τζιχαντιστές του ISIS προσχώρησαν στις υπό τουρκική διοίκηση «μετριοπαθείς» ισλαμιστικές ομάδες.

Το πρακτορείο ANF μεταδίδει μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που είδαν μέλη του ISIS που ήταν στην Τζαραμπλούς να περνάνε σε ομάδες των 10-15 ατόμων στο τουρκικό έδαφος και στη συνέχεια να επιβιβάζονται σε Ι.Χ. οχήματα για μεταφορά.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι συμμορίτες του ISIS που εισήλθαν στην Τουρκία τους δόθηκαν τουρκικές στολές και τους έστειλαν πίσω στην Τζαραμπλούς εμφανιζόμενους ως «αντάρτες» της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί εδώ ότι ενώ ο αρχικός στόχος της εισβολής ήταν η «απελευθέρωση» της Τζαραμπλούς από το Ισλαμικό Κράτος, στη συνέχεια η τουρκική ηγεσία ανακοίνωσε ότι στόχος της εισβολής είναι να εκδιώξει τις κουρδικές δυνάμεις από τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη.

Πλέον γράφεται παγκοσμίως και έτσι είναι, ότι οι Τούρκοι εισέβαλαν στη Συρία όχι για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος αλλά τους Κούρδους του YPG και τους συμμάχους τους των SDF.