Τεράστιοι οι σκόπελοι για την επαναλειτουργία του Χ.Α.

Εκτός από τα θέματα τεχνικής φύσεως, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και μια σειρά από άλλα σοβαρά ζητήματα. Π.Χ. το τι θα συμβεί τελικά με τη διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών…

 

ΜΕΤΟΧΩΝ οι οποίες αυτή την περίοδο έχουν γίνει έρμαια σεναρίων για τις πιθανές κεφαλαιακές τους ανάγκες, τον τρόπο και τον χρόνο αντιμετώπισής τους. 
 
Στο μεν σενάριο κανονικής επαναδιαπραγμάτευσης των τραπεζών, πριν γίνει γνωστός ο τρόπος αντιμετώπισης των κεφαλαιακών τους αναγκών, οι πιέσεις στις τιμές θα είναι εντονότατες.. 
 
ΑΝ τώρα αποφασιστεί αναστολή διαπραγμάτευσης, αναμένεται ότι δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα με τα ξένα funds, αλλά και με τα margins των συμβάσεων δανεισμού καθώς οι τραπεζικές μετοχές αξιοποιούνταν ευρέως ως ενέχυρα.[μεγάλο πρόβλημα]
 
ΠΑΝΤΩΣ η αγορά δεν μπορεί να παραμένει 1-2 μήνες ακόμη κλειστή, έως ότου υπογραφεί το νέο μνημόνιο ή αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, καθώς τότε στην ουσία καταργείται οι χρηματιστηριακός θεσμός. 
 
ΠΡΕΠΕΙ όμως η αγορά να επαναλειτουργήσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους σε ό,τι αφορά την ισότιμη μεταχείριση Ελλήνων και ξένων επενδυτών και ειδικά σε σχέση με τη δυνατότητα αξιοποίησης των υφιστάμενων καταθέσεων για την αγορά μετοχών.

Η λειτουργία του χρηματιστηρίου συνδέεται λιγότερο με το άνοιγμα των τραπεζών και περισσότερο με την επέκταση των τραπεζικών υπηρεσιών που αφορούν στη μετακίνηση κεφαλαίων και την εκκαθάριση των συναλλαγών.

Οι μεγαλύτεροι εκκαθαριστές των χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Ελλάδα είναι οι τράπεζες. Για να γίνονται εκκαθαρίσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών απαιτείται στοιχειώδης ροή κεφαλαίων.

Η τραπεζική αργία μπορεί να έληξε και οι τράπεζες να άνοιξαν επισήμως χθες, ωστόσο όταν αποφασιστεί να επαναλειτουργήσει και το χρηματιστήριο, η εικόνα δεν θα θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν.

Το χρηματιστήριο θα κληθεί να λειτουργήσει για πρώτη φορά υπό καθεστώς capital controls, κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην ελληνική αγορά.

Το ΧΑ είναι διακίνηση κεφαλαίων και κάθε περιορισμός πλήττει εξολοκλήρου τη διάθεση για επενδύσεις.

Το σκηνικό δεν θα είναι εντελώς ξένο, καθώς το ίδιο συνέβη και στην Κύπρο, όμως σίγουρα η κατάσταση δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε ευχάριστη.

Οι κραδασμοί -και είναι εύκολα κατανοητό από τον καθένα μας – που θα δεχθεί το ΧΑ κατά το πρώτο διάστημα της “επιστροφής” του θα είναι έντονα ισχυροί.