Τελεσίγραφο της UNESCO για τη σωτηρία της Βενετίας

Στη λίστα των μνημείων που κινδυνεύουν έχει συμπεριλάβει τη Βενετία η επιτροπή της UNESCO για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αυτό που απειλεί την πανέμορφη πόλη, σύμφωνα με την UNESCO, είναι η τεράστια τουριστική της ανάπτυξη που την καταστρέφει και τη μετατρέπει σε ένα είδος διεθνούς εμπορικού κέντρου και Ντίσνεϊλαντ. Η ένταξη της Βενετίας στη λίστα ισχύει ως την επόμενη συνάντηση της επιτροπής, το 2017. Στη «μαύρη» λίστα υπάρχουν 55 χώρες, εκ των οποίων μόνο οι 5 ανήκουν στη Δύση, αποτελεί αγκάθι για την ιταλική κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποιεί τα πολιτιστικά της φιλέτα ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.

Η Ιταλία είχε πάρει ήδη κίτρινη κάρτα για τη Βενετία στη συνάντηση της Ντόχα, το 2014 και είχε λάβει διορία ως το 2016 για να δράσει και να σταματήσει την καταστροφή της πόλης. Στην πραγματικότητα, το τελεσίγραφο της UNESCO πυροδοτήθηκε από σειρά προβλημάτων όπως η έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους και τους τουρίστες.

Επίσης, τα αναπτυξιακά προγράμματα μεγάλης κλίμακας όπως είναι η κατασκευή νέων καναλιών καθώς και ενός υπόγειου σιδηροδρόμου κάτω από τη λιμνοθάλασσα αποτελούν έργα που θα επιταχύνουν τη διάβρωση και θα ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις στο ευαίσθητο οικολογικό-αστικό σύστημα που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη Βενετία. Στην έκθεση του Ιουλίου, η UNESCO εκφράζει τη «μεγάλη της ανησυχία» για τις μετατροπές και τα προτεινόμενα προγράμματα τα οποία απειλούν να επιφέρουν κοσμογονικές μεταβολές στη σχέση της πόλης με τη λιμνοθάλασσα, διαβρώνοντας έτσι την ακεραιότητα της Βενετίας.