«Τελειώνει» το Ισλαμικό Κράτος: Έχασε το 87% των εδαφών που κατείχε το 2014 σε Ιράκ- Συρία

_________

Το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει σχεδόν το 90% των εδαφών που είχε καταλάβει το 2014 στο Ιράκ και τη Συρία, εκτιμά ο Διεθνής Συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αυτή του διεθνούς συνασπισμού έγινε ανήμερα της τρίτης επετείου από την ίδρυσή του, ημέρας που συνέπεσε και με την απελευθέρωση της Ράκα από τους Κούρδους, τους Άραβες και τους Ασσύριους μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

«Οι από κοινού προσπάθειες του Συνασπισμού και των συνεργαζόμενων δυνάμεων επέτρεψαν να ανακαταληφθεί έκταση μεγαλύτερη των 93.790 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή πάνω από το 87% που είχε καταλάβει το Νταές το 2014» ανέφερε ο Διεθνής Συνασπισμός χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

  • «Περίπου 3-7.000 τρομοκράτες εξακολουθούν να μάχονται στο Ιράκ και τη Συρία»

«Περίπου 3-7.000 τρομοκράτες εξακολουθούν να μάχονται στο Ιράκ και τη Συρία», συνεχίζει ο Συνασπισμός που ιδρύθηκε το 2014 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Αφορμή για την απόφαση του Ομπάμα στάθηκαν οι διώξεις που είχαν υποστεί οι Κούρδοι Γιαζίντι του Ιράκ από τους τζιχαντιστές.

  • «Το Ισλαμικό Κράτος ηττάται σε όλα τα επίπεδα»

Ο Συνασπισμός ανέφερε ότι εκπαίδευσε περίπου 120.000 μαχητές στο Ιράκ και περισσότερους από 12.000 στη Συρία.

«Το Ισλαμικό Κράτος  ηττάται σε όλα τα επίπεδα. Καταστρέψαμε τα δίκτυά τους και εξοντώσαμε τους ηγέτες του» σημείωσε εξάλλου σε μήνυμά του στο Twitter ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον.

«Οι εταίροι μας απελευθέρωσαν περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε.